Архива новинских чланака

Блиц - Томислав Николић - 28.02.2011.

Зашто баш стиропор?
– Због симболике јер је реч о мирним протестима. Такође, у априлу још није топло да се без подметача седи на земљи.

Александар Вучић (заменик председника СНС) је оценио да власт након разрешења Млађана Динкића са места министра економије неће издржати дуже од јесени. Мислите ли да ће Влада пасти пре тога?
– Убеђен сам у то. Свако нормалан би, услед таквих околности, отишао са власти. Али, не знам колико је ова власт огрезла у криминал. Динкићева прича чудно звучи: „Нисам добар за владу, али имам људе који су добри”. Истовремено, и (премијер Мирко) Цветковић је чудан. Поднео је захтев за разрешење Динкића које је проследио скупштини, да би (председница парламента) Славица Ђукић Дејановић ставила на дневни ред оставку, али не разрешење. Сад ми треба да нагађамо, да ли је Динкић лош за Владу, или је Влада лоша за Динкића! Очигледно је да се сви боје отварања расправе о томе.

Владајућа коалиција тврди да немате никакав програм за опоравак земље, већ да намеравате да пуните буџет продајом земљишта. Колико је то тачно?
– Да немамо програм, не бисмо били странка са, како претпостављају истраживачи јавног мњења, највећим бројем гласача у Србији. То је потцењивање грађана који нам верују и њихов одговор на катастрофалну ситуацију у земљи. Наш оквирни програм је већ представљен грађанима Србије, а детаље тог програма ће имати пред собом када буде требало да се одлуче за кога да гласају.

А да ли ћете продавати земљиште?
– Власт добро зна да страни инвеститори траже промену одредбе о власништву над земљиштем и да је, у принципу, неодрживо да странац купи објекат а да му земљиште под објектом не припадне. То ће морати да уради свака власт која жели да Србија буде у Европској унији.

Зашто сте против продаје Телекома?
– Противимо се зато што је државна и народна имовина до сада продата у вредности од око 80 милијарди долара. Зато што би и ова милијарда од Телекома завршила на покривању губитака јавних предузећа која финансирају странке на власти. Телеком је профитабилна фирма, има огромну имовину, омогућује нам телефонски саобраћај по знатно јефтинијим ценама него у страном власништву, а и цена је изузетно ниска.

С ким мислите да направите владу? Да ли мислите да ће вам бити довољне само мањине и на чему заснивате то уверење?
– То ће бити референдумско изјашњавање између нас и ДС. Мислим да многе странке у парламенту неће прећи цензус. Јер што би неко гласао за СПС када су они потпуно везани за ДС, а ДСС пре избора мора да реши проблем „Колубаре“. Јер, или ће да се одрекну оних који су тамо крали новац (при томе мислим и на извршиоце и на оне који су то омогућили) или ће да сносе кривицу и нестану као странка.

Цветковић не зна ко је Марти

Тражили сте оставку премијера Мирка Цветковића јер је, како сте рекли, избегао расправу о разрешењу Динкића. Зашто?
- Не руководим се страначким интересима као посланици Г17 плус, а у питању су интереси десетине хиљада људи који живе добро зато што формално припадају тој странци. Цветковић, иначе, није знао ни како се зове човек који је саставио извештај о трговини органима на Косову. Рекао је да је „Дик Марти саставио добар извештај". Рекао је и да ћемо, када продамо Телеком, имати „значајан мањински удео у власништу, па ћемо моћи да утичемо на одлуке". Питао сам га у којој то фирми мањински власник утиче на одлуке. Није одговорио.