Архива новинских чланака

Данас - Александар Вучић - 03.02.2012.

Како напредује формирање „народног покрета“ око напредњака?
- Још немамо коначно име, али ћемо све завршити до краја фебруара и од тренутка расписивања избора спремно ћемо ући у спровођење изборних радњи.

Од чега зависи ваш договор са синдикатима?
- Од њихове воље. Ми смо своју вољу и жељу показали, као и то на који начин смо спремни да испуњавано не само њихове, већ захтеве народа, радника, сељака. Сада је на њима да кажу да ли желе промене или статус кво.

Како то да се странке увек пред изборе сете синдиката?
- То није истина. Ми смо са њима разговарали и раније. Дуго ми разговарамо с господином Орбовићем. Ви говорите само о званичном састанку који је био пред камерама. Комуницирамо већ дуже време, али није само то у питању, већ своју спремност за променама показујете својим понашањем у парламенту и активностима на терену. Не могу да се сложим с неким ко мисли да је добро оно што је влада урадила и што данас има 300.000 мање запослених него пре четири године када су сели у те фотеље. За нас је најважније да покажемо да смо у стању да решавамо проблеме људи, а они нека донесу коначну одлуку.

Да ли сте свесни чињенице да мало ко од синдикалаца слуша своје вође када им кажу за кога да гласају, јер су синдикалци већ страначки опредељени?
- Ми желимо да пошаљемо поруку људима. Постоји део страначки опредељених и оних који су то нису. Ако ме питате за кога су највише страначки опредељени, онда вам недвосмислено кажем за нашу странку. Много је важнија порука коју шаљете људима у Србији од тога што мерите да ли неко има један, два или пет гласова.

Бранко Ружић из СПС каже за Данас да је СНС политички експеримент, који не даје одговоре већ само констатује проблеме?
- Тако је одговорио на питање како су срозали животни стандард грађана. Толико о кредибилитету и њега и његове партије. Они нису желели да слушају и виде наш предлог закона о изменама и допунама Закона о јавним набавкама, шта значи формирање канцеларије за брзе одговоре, или како бисмо поправили инвестициони амбијент и решавали све корупционашке афере, па и оне у којима учествују Бранко Ружић и његове колеге. Само нека се стрпе. Нека нас слободно проглашавају експериментом, док они, СПС и остали у власти, заправо експериментишу над народом. Ми с народом нећемо да експериментишемо.

Да ли је Томислав Николић спреман да се одрекне премијерског места, јер Ружић каже и да се о месту Ивице Дачића као будућег премијера не преговара?
- Ма немојте, молим вас. Није ни озбиљно нити реално да Дачић буде премијер.

Кога бисте радије желели за коалиционог партнера СПС или ПУПС?
- Ако морам да се изјашњавам о томе, иако је то увек спекулација, онда је то ПУПС наравно, јер они сносе мању одговорност за срозавање животног стандарда и тешку економску ситуацију него СПС.

Изјавили сте да ви лично нећете бити у влади у којој је СПС. Након тога је ваш председник Николић рекао да ипак хоћете. Можете ли сада дати коначан одговор?
- Већ сам дао коначни одговор. Као војник странке ћу подржати сваку страначку одлуку.

Како коментаришете спекулације о озбиљним неслагањима између вас и Николића?
- То су потпуне глупости. Када имамо различита мишљења о нечему, седнемо и договоримо се за пет минута и с тим ставом излазимо у јавност. Што је баби мило, то јој се и снило. То бих рекао за све те приче. Нека не сањају, јер се Николић и ја о свему договарамо и све радимо заједно.

Да ли би Николић требало да оде у политичку пензију ако не буде премијер?
- Томислав Николић ће бити премијер.

Да ли се у том случају он кандидује за председника?
- Већ сам рекао да ће Николић бити премијер.

Озбиљне странке размишљају и о негативним исходима...
- Ми смо пре свега забринути за Србију и зато не размишљамо о страначким стварима. Била би катастрофа за Србију да је другачије. Уверен сам у то, а и према тренутном стању ствари које показују истраживања јавног мњења, Николић ће бити премијер.

Да ли је СНС за измену Устава?
- Већ смо поднели предлог за измену Устава, који нису хтели да ставе у процедуру. Он се односио на смањење броја посланика, као што смо тражили и смањење броја агенција, завода, савета, дирекција којих је око 150 у Србији и које само троше народне паре.

Да ли бисте од тих промена одустали зарад коалиције с ДСС, који се жестоко противи уставним променама?
- Да признамо независност Косова нећемо, а када је реч о односима с ДСС, о свим проблемима ћемо да разговарамо, за разлику од оних који данас запуше и уста и нос и који нас вређају тиме што смо свиње и прасићи, а они су ваљда много фини, а ничим другом се нису бавили осим ситним криминалом на градским улицама. У томе нећемо да учествујемо и желимо да разговарамо са свима.

Можете ли оном делу ваших симпатизера који верује да сте проевропска странка да објасните могућу постизборну коалицију с ДСС?
- Изаћи ћемо пред те људе с јасним програмом који би значио да хоћемо у ЕУ, али чувајући и наше националне и државне интересе. О томе бисмо разговарали са ДСС, а да ли бисмо се сложили то ћемо да видимо.

Карић финансирао ДС и Тадића

Да ли је Србија, у којој сте ви на власти, земља у коју се враћа Богољуб Карић?
- То је земља у којој се суди Богољубу Карићу, али му се даје право на одбрану. Суди се и онима који су данас сто пута богатији и који су то богатство стекли крађом и пљачком народне имовине. Не знам где њега нађосте да нас то питате, а не питате ДС за коју цену је Карић подржао и довео на власт Бориса Тадића. Није ми јасно и зашто ДС инсистира на томе. Они су од њега износили торбе и торбе пара, али им изгледа смета да се чује шта би могао Карић да каже о томе ко га је рекетирао и ко му је шта тражио.