Архива новинских чланака

Данас - Александар Вучић - 14.04.2012.

Колико су оправдане тврдње Вука Јеремића да напредњаци земљу могу да уведу у рат?
- Таквим бесмислицама Јеремић покушава да заплаши грађане. На те тврдње не желим чак ни да одговарам. Само ћу вас подсетити да четири године демократе деле фотеље са социјалистима. Уосталом, Јеремића нисам чуо да говори о својим дипломатским резултатима. Што се нас тиче, ми желимо мир и економски развој Србије.

Министар спољних послова сматра и да, ако сте „издали“ Шешеља, постоји реална опасност да издате и земљу?
- Шешељ је једини аргумент ДС против напредњака. А о ономе од чега се живи, о инвестицијама и радним местима говоре тек сада, последњих 30 дана кампање, пошто су четири године разарали земљу. Ми имамо детаљан програм који представљамо грађанима обилазећи Србију. Људи то хоће да чују од нас. А ми их уверавамо да су промене могуће.

Колико су реална обећања која грађани чују у изборним кампањама?
- Има нереалних обећања. Али се ми у Српској напредној странци трудимо да изађемо пред грађане с аргументима, пројектима, реалним бројевима... Не желимо да дођемо у ситуацију да се изашта правдамо. Нудимо безбедан амбијент за пословање, гарантујемо обрачун с корупцијом и криминалом као предуслов за економски опоравак земље, нове институције као што је Канцеларија за брзе одговоре, те системске законе, међу којима је свакако нови закон о јавним набавкама. Тих неколико конкретних пројеката гарантују велике уштеде које ће се мерити стотинама милиона евра.

Ивица Дачић је спреман да оној странци која га подржи на председничким изборима понуди место мандатара? Како то коментаришете?
- Ми нисмо склони калкулисању, нарочито не пре изборних резултата. Ивица Дачић је део режима Бориса Тадића и показао се као непринципијелан политички преговарач.

Да ли сте спремни да формирате савез са СПС и након оштрих речи које долазе из те странке, као што су на пример Мркоњићеве тврдње да уместо стручњака нудите приучене конобаре?
- У редовима наше странке седе бројни образовани и стручни људи, изнад свега вредни и енергични. Ујединила их је идеја да су промене у Србији могуће и да наша земља мора да крене напред. Мркоњићу поручујем да подвуче црту испод својих обећања и онога што је реализовао.

На чију подршку рачунате у другом изборном кругу председничких избора? Постоји ли неки договор с Коштуницом, Зукорлићем или неким трећим?
- Нема никаквог договора, иако смо у сваком тренутку расположени да саслушамо све политичке понуде. Када је реч о евентуалној подршци, рачунамо на све оне који желе да уједине Србију, с којима имамо заједнички интерес и с којима ћемо моћи да постигнемо стабилан политички компромис.

Верујете ли да ће влада, како тврде странке власти, бити формирана између два председничка изборна круга?
- То би било најбоље за Србију. Уколико ми будемо у ситуацији да тај процес убрзамо, уверавам вас да ћемо то и урадити.

Ових дана често имате примедбе на извештавање медија и на неравномерно представљање ваше странке. Шта конкретно замерате?
- Моје примедбе су засноване на свакодневном мониторингу свих медија. Дакле, никада не говорим напамет, без конкретних цифара. Сви резултати говоре да је владајућа коалиција вишеструко заступљенија у односу на СНС. Не заборавите да смо највећа странка у Србији и да представљамо велики део грађана, а да по правилима РРА имамо право на уједначен третман.

Очекујете ли да ће до краја кампање ваши противници покушати да вам задају дефинитиван ударац?
- Они то покушавају од самог почетка кампање. Међутим, ми смо показали да можемо да апсорбујемо све што долази из њихових редова. Да, спремни смо. Али је много важније то што смо ми спремни за 7. мај, дан после избора.

Имате ли утисак да су хапшења за паљење америчке амбасаде темпирана за период изборне кампање?
- Нико нема право да уништава и пали стране амбасаде у Србији. Ми то осуђујемо, а ако ме питате да ли је темпирано, не знам. Од тог догађаја је прошло неколико година, а о резултатима истраге се тек сада говори.

Стиче се утисак да у вашој кампањи за градоначелника Београда избегавате критику на рачун вашег највећег противника Драгана Ђиласа?
- Користим искључиво утемељене аргументе и чињенице. Мало сам се бавио и математиком, па сам израчунао колико се задужио, колико је потрошио и колико година ће проћи док се ти кредити отплате. Све сам то саопштио Београђанима. Ђилас није мој лични непријатељ, само имамо другачије визије Београда.

Слажете ли се с његовим потезима попут насељавања Рома у насељу Ресник?
- Било је неопходно да се с грађанима Ресника постигне договор о локацији за Роме. Није у реду да полиција и багери само бану у неки део Београда јер је тако неко одлучио.

Има ли у Реснику и елемената расизма?
- Не. Оно што се ради на силу не може да донесе ништа добро. Роми су национална мањина која није на најбољи начин интегрисана у друштво и о њима треба водити рачуна.

Да ли сте спремни за ТВ дуел са Ђиласом и које теме бисте кандидовали за тај дуел?
- Да, спреман сам. Теме би биле мој и његов концепт за Београд.

Који су ваши конкретни предлози када је Београд у питању? Да ли и ви планирате изградњу нових мостова?
- Свакако. Један би био мост Земун - Борча, а други, да се стари железнички реконструише тако да буде пешачка зона. Али, то није све. Мој план за Београд садржи десет тачака, међу којима је стварање повољног амбијента за инвестиције, оснивање Канцеларије за брзе одговоре, укидање пореза на минималне плате, брза и ефикасна легализација, децентрализација, развој туризма, напредна социјална политика.

Евентуални повратак лидера СРС небитан
Има наговештаја да ће се Војислав Шешељ вратити у Србију пред други круг председничких избора. Колико то може да поремети Николићев изборни резултат?
- Не бавим се таквим прогнозама. Основали смо СНС да бисмо водили политику у складу с нашим идејама. Наша енергија је неисцрпна, радимо дан и ноћ, свима објашњавамо наше планове, грађани нас разумеју, имамо њихову подршку... То ће утицати на изборни резултат Томислава Николића, а не заједничко деловање наших опонената.

О премијеру после избора
Зашто не излазите у јавност с кандидатом за будућег премијера?
- Понављам да ћемо о мандатару говорити када за то дође време, дакле после избора. Пошто смо свесни одговорности које то место носи, за сада могу да вам кажем да ће наш избор бити особа с израженим организационим способностима, способна да свој тим проведе кроз осетљив период који, сасвим извесно, чека нову владу.
Аутор: Мирјана Р. Миленковић