Архива новинских чланака

Данас - Др Јоргованка Табаковић - 11.11.2011.

Примедба је и да у вашем програму нема конкретних решења и за економију и за политику?
- Та „тврдња” постаје бесмислена ако прочитате програм СНС, где су и сви јавно изнети предлози за кључне проблеме у Србији о којима говоримо већ три године. Зар Предлог закона о јавним набавкама са свим прилозима није довољан да постиди те неупућене у наш програм и ставове?

Како ћете елиминисати корупцију и да ли сте спремни да се замерите тајкунима и вашим коалиционим партнерима?
- Спремни смо да решавамо проблем. За правосуђе Србије, чију ће власт представљати СНС, неће бити важно ни име, ни политичка припадност, већ само докази о неделима и штети због које трпимо сви.

Ко финансира СНС и да ли је међу вашим главним донаторима Милан Беко?
- Колико пута треба поновити да се финансирамо сами и од оних који желе да промене Србију набоље?! Ко познаје Милана Бека зна да је он инвеститор, а остали морају да схвате да ми нисмо ничија лична инвестиција, сем грађана Србије.

И многи пре вас су најављивали веће опорезивање богатих, па су данак плаћали они сиромашнији?
- Предуго траје пракса празних обећања и наплаћивање пореза тамо где је најједноставније узети, а не тамо где прелива. То више не могу да поднесу ни грађани, ни буџет, ни будуће генерације. Ми ћемо подстицати богаћење само сопственим радом и знањем, а не рентирањем политичких пријатељстава.

Како ћете смањити неекономска задуживања?
- Способни људи благовремено спречавају узрок проблема, а последицама се баве неспособни. Недопустиво је финансирање дефицита буџета задуживањем из кога новац цури на све стране, кроз јавне набавке, стотинама агенција, или новац уопште не налази пут до буџета због ненаплаћивања пореза и сивом економијом. За сваку касу постоји систем “дуплог кључа”, само у Србији партијског капитализма из те касе узима колико хоће свако од кога зависи опстанак владе.

Најављујете сто милијарди евра инвестиција у Србију. Постоје ли већ конкретни инвеститори?
- Да, реч је о пројектима за које постоји велики интерес, јер је то будућност - комуникацијске мреже, инфраструктура, луке, карго центри. СНС ће гарантовати предуслове и неће крити услове уговора. У овом тренутку, толико.

Из којих извора ћете финансирати велике пројекте, попут „Реком до Егејског мора”?
- Рачунамо на све оне којима је интерес скраћивање тих комуникацијских мрежа пловних путева, који су свесни енергетских потенцијала на том путу, погодности које ће пољопривредна производња имати од тога. Рачунамо на све оно што се сада неконтролисано и некажњиво одлива у приватне џепове. А инвеститори, домаћи и међународни, рачунају на нас.

Стварност и цензура

СНС у Белој књизи најављује и укидање пореза за штампане медије. Зашто?
- На нама је терет да исправимо грешке чињене деценијама уназад. Само они који мисле да ће трајати вечно заборавили су причу о свирали и цару Тројану са козијим ушима. Стварност се не може поништити цензуром.