Архива новинских чланака

Данас - Јадранка Јоксимовић - 01.10.2010.

Дакле, заиста је непримерено да се људи који се на било који начин баве медијима, анализом и политичким јавним деловањем, праве луди, иако нису. Па да непрекидно и једногласно говоре о наводном настојању Томислава Николића да направи коалицију са Коштуницином странком. Није примерено, јер таквог покушаја није ни било. И нико, ни Николић ни Коштуница на заједничкој конференцији за новинаре, није говорио о политичкој коалицији, већ искључиво о могућој сарадњи у опозиционој борби за расписивање ванредних парламентарних избора, јер је стање у Србији скоро па неподношљиво. Али, никога није занимало да чује шта је стварно речено, а да су имали озбиљну намеру, прочитали би макар агенцијску вест, нпр. са Бете, у којој јасно стоји реченица Томислава Николића да „Српска напредна странка не мења своју политику о потреби уласка Србије у ЕУ и да је и даље за ЕУ“. Тако јасно и једноставно. Али, избачено из свих могућих интерпретација и тумачења. Те тако испада, по господину Миливојевићу, који је само један из корпуса спинујућих коментатора, да је Коштуница истерао напредњаке на чистац. Па ће дотични Коштуница бити или „пуковник или покојник“, како каже Миливојевић. Незгодна му је та метафора, прилично груба, али бојим се да ће политичких покојника бити много после следећих парламентарних избора. Само што није упутно објављивати праве резултате истраживања јавног мњења. Јер су поражавајући по већину. А пошто се ради о странкама које су или сада, или до пре две године били у власти, њихови рејтинзи су мера задовољства грађана резултатима њихове власти. Што и јесте озбиљно поражавајућа чињеница.
Што се тиче дела приче г. Миливојевића о наводним инструкцијама из западних амбасада о томе са ким напредњаци смеју, а са ким не смеју, то је толико офуцана тужбалица оних који су изгубили ексклузивно право да буду „миљеници Запада“, да је заиста бесмислено било шта рећи. Осим да се Српска напредна странка руководи мишљењем грађана Србије, који једино могу својим гласовима да одређују са ким би требало или са ким не би требало у коалицију. То је суштина политике коалиција одговорне политичке странке.
И најзад, г. Миливојевић је још један у низу тројанских коња камуфлиране ДС-овске политике која има намеру да показивањем јаза између напредњака и ДСС-а, покаже како нема суштинске разлике између напредњака и демократа, те су отуда, логично, непотребни ванредни парламентарни избори, јер, опет логично, до озбиљних промена неће ни доћи.
Разлика наравно има: јер од прихватљивих предизборних обећања Демократске странке, до скоро потпуног посрнућа Србије, није прошло ни три године. Ако то није аларм за узбуну и корекцију онога што је погрешно урађено и пропуштено, онда не знам шта јесте. А ако не кажњавате оне који су погрешно и лоше радили, макар својим грађанским правом да бирате и будете бирани, онда стварно не знам шта је смисао демократског уређења.

Јадранка Јоксимовић
Аутор је члан Главног одбора Српске напредне странке