Архива новинских чланака

Данас - Јоргованка Табаковић - 03.04.2012.

- Процене Фискалног савета су да је ситуација већ довољно озбиљна и да би јавни дуг земље до краја 2012. могао прећи 50 одсто БДП-а?
- Већ је достигнут тај ниво. Стварност се ретушира увећавањем БДП-а како се не би примениле ограничавајуће мере које су непопуларне у време избора.

- На основу чега тврдите да је влада Мирка Цветковића најгора?
- На основу показатеља свих релевантних међународних и домаћих организација о томе да смо на зачељу по привредном расту, стандарду, платама, а у врху по корупцији, незапослености, неатрактивности пословног амбијента. Празан новчаник, фрижидер, безнађе и страх су лична статистика која је најуверљивија.

- Да ли је презадуженост оно најгоре што нас чека у скоријој будућности?
- Незапосленост, непостојање домаће индустрије, низак ниво извоза, наслеђене расипничке навике, демотивисаност за пољопривредну производњу такође су проблеми који траже хитна решења, поред презадужености. Привреда која ради, која има потенцијал да враћа дугове, има шансу. Без домаћег банкарског сектора, без развојне банке која би финансирала стратешке делатности, али и контролисала наменско коришћење кредита, изгледи нису нимало ружичасти.

- Има наговештаја да ће се и Комерцијална банка, последња домаћа банка, ускоро приватизовати?
- Приватизацијом Комерцијалне банке завршава се процес уништавања банкарског сектора Србије и довођења страних банака на домаће тржиште. Шта ће то значити за српску привреду, становништво, али и за НБС, процените сами.

- Економиста Александар Стевановић тврди да су напредњаци свој предлог закона о јавним набавкама преузели из Јужне Кореје?
- Необично је да господин Стевановић полаже ауторско право на поменуто корејско решење, које је само један део обимног закона који смо урадили и предложили парламенту на усвајање. Закон садржи и решења из Британије, па то не значи да смо ми аутори тога. Предлог закона о јавним набавкама СНС оцењен је у европским институцијама као изузетно квалитетан, јер смо уважили најбољу праксу, али и примерили га нашим потребама.

- Колико реално звуче предизборна обећања о новим инвестицијама и новим радним местима?
- Ако вас два пута преваре истом причом, кривица је ваша.

- Како гледате на став ДС да се сва енергија у земљи мора усмерити на очување радних места?
- Као признање немоћи. Обећали су 200.000 нових радних места, а од 2008. године преко 500.000 људи је остало без посла. Али и као оправдање за то што су нека предузећа гурали у стечај, а другима повезивали стаж и плаћали доприносе. А и једни и други су грађани Србије... Назив листе ДС „Избор за бољи живот“ звучи као груба шала оних који су навикли да добијају незаслужено. Обећавају обећано и неиспуњено, тражећи још само ову шансу.

- Залажете се за правну државу у којој богатима неће бити опроштени сви греси. Шта то значи?
- Створићемо услове да одговорни за злоупотребе у приватизацији буду санкционисани, реформисаћемо неефикасну партијску бирократију у државној и парадржавној структури. Ништа не поништава слободу појединца као недостатак новца за пристојан живот.

- Шта конкретно значе ваше тврдње да статистички подаци „не лажу“?
- ДС минус не може да претвори у плус. Математика је неумољива и егзактна наука и злоупотреба статистике има своја ограничења. Иако се БДП приказује увећан, јавни дуг за последње четири године увећан је за преко 6 милијарди евра, чиме је пробијена законска граница задужености од 45 одсто БДП-а и статистички се приказује без икаквог износа камате. Пад производње пратило је драматично обрушавање животног стандарда. У просеку реално живимо најмање за 10 одсто лошије него пре три године, а стварни пад животног стандарда креће се око 35 одсто.

- Какав утисак на бираче оставља „рат саопштењима“ ДС и СНС?
- Да се ДС-у не свиђа огледало које смо им показали. Они воле оно своје огледалце из бајке у којем су најлепши. За оне који су пратили наш рад, статистичке податке званичних институција, прозивке и квалификације ДС-а су биле покушај „фарбања снега у црно” и доказ да се у недостатку аргумената користе увреде.

- Борис Беговић каже да га баш тај рат саопштењима нагони да мисли да је коалиција ДС и СНС извесна?
- Не бих да претпостављам којим се методама дошло до тог закључка. Сматрам да би у интересу јавности било корисније рећи који од података који смо саопштили није тачан и понудити доказе којима се било који податак оспорава.

- Да ли су ови избори „бити или не бити“?
- За највећи број грађана ови избори су питање опстанка и останка у овој земљи. „Никад није било, да некако није било”, кажу у Војводини. Власт мора да схвати да је смењива, контролисана и да одговорност мора да важи за све.

- Кажете да се напредњаци боре за јаке институције, а не јаке појединце, али чини се да и у вашој странци постоје само јаки појединци?
- У праву сте - чини се. То није тако, али тако изгледа из најмање два разлога. Цензура, позната одавде до Европске комисије, чини политичку конкуренцију СНС невидљивом. А држава партијског капитализма, партократска - како власт саму себе назива, онемогућила је афирмацију многих способних, али за власт политичких неподобних.
Дачићеви изборни костими

- Делите ли мишљење Ивице Дачића да ММФ-у није место у Србији, јер су „јадне земље којима тај фонд води финансијску политику“?
- Метаморфозе и „изненађујуће“ изјаве, признања, љутње, неочекивани предлози и национална преосетљивост део су костима који се облаче у време изборних кампања. Верујем да финансијску политику води извршна власт, господин Дачић са осталима из владе. Док аранжман са ММФ даје бонитет за задуживање и трошење кредита, добар је и пожељан, а сада кад ставља примедбе пред изборе - постаје им непожељан.

Неукусно и укусно

- Како сте схватили Ђиласову констатацију да ДС трећу на листи има Ружицу Ђинђић, а СНС Јоргованку Табаковић?
- Деловало ми је неукусно. Поређење с бившом супругом господина Ђиласа, госпођом Милицом Делевић имало би смисла.