Архива новинских чланака

Данас - Милан Бачевић - 28.09.2011.

Према речима Бачевића, Србија треба да извуче поуке и користи из чињенице да је актуелни председник Дмитриј Медведев предложио премијера Владимира Путина за будућег првог човека Русије. „СНС то сматра исправним гестом председника Медведева. С друге стране, Путин је у свом експозеу изнео уверавања да ће Јединствена Русија убедљиво да победи на изборима зато што пред бираче излази с најозбиљнијим и најквалитетнијим предлозима за кретање Русије у наредних пет-шест година“, истиче Бачевић.

На питање Данаса где је Србија у плановима Москве, наш саговорник каже да без обзира на то што Србија у плану спољне политике Русије током конгреса није конкретно поменута, она има место дугогодишњег пријатеља. „Доказ да Русија озбиљно рачуна на нас јесте то што је конгресу, осим СНС, присуствовала и делегација ДСС с Војиславом Коштуницом на челу, али и председник Републике Српске Милорад Додик“, наводи Бачевић. Он додаје да се делегација СНС срела с бројним руском званичницима, али да конгресна атмосфера није прилика за конкретнији дијалог.

Упитан да ли је пут у Москву искоришћен за разговор с Коштуницом о будућој сарадњи, Бачевић одговара питањем: „Зашто би Русија била околина у којој би ми с Коштуницом требало да разговарамо? С њим ћемо разговарати у Србији, пред нашом јавности.“ Он додаје да је сусрет и разговор Николића и Коштунице у Москви био срдачан и пријатељски, али без покретања српских политичких тема.
О могућностима за нови долазак Путина у Београд, Милан Бачевић каже да би то могло само да буде од користи, без обзира на то ко је на власти у Србији.