Архива новинских чланака

Данас - Томислав Николић - 01.04.2011.

- Да ли ви то имате неке додатне информацију и да ли је тачно да ће избори бити 18. децембра?
- Немам, часна реч. И мене је изненадило да власт размишља о изласку на биралишта 18. децембра. Ми се ни о чему нисмо договарали с људима из власти. Ако је ово покушај да се умањи снага митинга, онда је покушај јако лош.

- Па, да ли вам одговара тај децембарски датум?
- Не бих да лицитирам. Волео бих да онај ко води ДС, или онај кога они овласте, објасни зашто избори треба да буду 18. децембра, зашто не пре тога, у октобру или новембру. Ми знамо да избори не треба да буду пре него што Европска комисија упути своје мишљење Савету ЕУ, јер уколико би мишљење било негативно, неко би могао да нас оптужи да смо ми напредњаци митинзима довели до тога. Сваки нам други термин за изборе одговара, чак и онај који је између мишљења Комисије и одлуке Савета. Демократским, слободним изборима још више бисмо убедили ЕУ да смо зрели за улазак у њено чланство.

- Из власти тврде да ће они вама сачувати образ расписивањем ванредних парламентарних избора за децембар?
- Онај ко је изгубио образ не може да чува туђ. Очигледно је и да једни и други морамо да попустимо како би дошло до решења, али избори сигурно неће бити 2012, то вам гарантујем.

- А, да ли ви властима чувате част инсистирањем на расписивању избора после мишљења ЕК?
- Нама не треба нико да чува образ, а ни ми нећемо то другима чинити. Власт је показала да је безобразна.

- Како је реаговао Штефан Филе када сте га у Бриселу обавестили да планирате да митинзима изнудите изборе?
- Филе није желео у то да се меша. То није питање за Брисел, то је питање за Србију. Зато је бесмислена изјава Наде Колунџије да сам у Бриселу добио поруку да избори не смеју да се одрже. Заиста се тамо нико о изборима није изјашњавао. Чак нису рекли ни да Србија може да очекујемо статус кандидата. Штефан Филе је ових дана у Народној скупштини у Београду јасно рекао шта Србија треба да уради и није условљавао ту одлуку о кандидатури хапшењем Ратка Младића. Србија, међутим, не може да уђе у ЕУ пре него што реши проблем Косова и Метохије.

- Шта вам је још рекао комесар за проширење?
- Рекао је да већина у ЕУ жели да Србија до краја године добије статус кандидата, али да постоје државе које то могу да спрече. Рекао нам је да је Унији данас лакше да размишља о Србији када зна да и владајућа коалиција и опозициона СНС, која може да освоји власт, желе да виде своју земљу у ЕУ.

- То значи да сте добили наклоност Брисела?
- Не, то значи да сам успео да отклоним велику препреку доласку напредњака на власт, а то је наклоност Брисела према ДС-у. То значи да сада више нећете имати ставове ЕУ по којима Томислав Николић не сме да победи.

- Ваша странка више није у немилости ЕУ, али има ли још „непожељних“ из Србије?
- Очигледно у такве спада СРС, која се труди да окупи све грађане Србије које може да убеди да у ЕУ не треба ући. Што се ДСС тиче, Милош Алигрудић је у разговору с Филеом у Београду веома позитивно говорио о ЕУ, а као једини проблем навео је питање Косова и Метохије. Ако би Брисел искрено радио с ДСС, ни ту не би било проблема.

- Како знате да ће на митингу 16. априла бити око 100.000 људи, што сте најавили? Значи ли то да ће вам се прикључити још нека странка?
- Разговараћемо са неким другим партијама, пре свих с ДСС. Али, без обзира на то, уверен сам да ће полиција саопштити да је митингу присуствовало више од 80.000 људи. Инцидената неће бити, као што их није било ни 5. фебруара. Једнога дана, када ми дођемо на власт, наш дан, 16. април, неће личити на 5. октобар са запаљеним Београдом.

- Хоћете ли организовати протестне шетње?
- Неприродно је да стојите или седите 24 сата дневно. Шетња кроз Београд је увек била одлика оних који су незадовољни влашћу. Утврдили смо и маршруту - Дом Народне скупштине, Таковска, Светогорска, Коларчева, Краља Милана и назад преко Кнеза Милоша до платоа испред парламента.

- Како ћете избећи учеснике маратона?
- Маратон је сутрадан, а ја верујем да ми нећемо морати да седимо дуго испред Дома Народне скупштине, јер ће власт саопштити да нам излази у сусрет.

- Према истраживањима јавног мњења рејтинг СНС расте, али то није довољно да сами формирате власт?
- Нама је потпуно нормално да се након избора представници мањина определе и ја их молим да помогну онима који победе у Србији и да владају.

- Да ли је Млађан Динкић одшкринуо врата за сарадњу с напредњацима, упркос томе што тврди да има лични проблем с вама и Вучићем?
- Не размишљам о Динкићу као партнеру, ни пре, ни после избора. Не могу да разумем чиме успева да уцењује ДС. Ако оптужујете владу да продаје део Телеком испод цене, онда је то дволично и лицемерно. Не може у власти да буде странка која се за изборе спрема критикујући потезе те исте власти.

- Због чега вам је лидер Г17 непожељан, да ли зато што је рушио до сада сваку владу?
- Не, смета ми његовог сурови концепт либералног капитализма од кога није одустао ниједног тренутка док је криза харала Србијом и смета ми распродаја у бесцење имовине српских предузећа и упропашћавање домаће привреде, а фаворизовање иностране. Његова снага је увек потицала из уцењивачког капацитета. Он сада има добре сараднике из Америке и они му бирају сваки корак.

- Шта сте радили недавно у Москви?
- То је била приватна посета, па због тога не желим да о њој јавно говорим.

- Да ли сте „скокнули“ до Белорусије, како би се видели с Карићем?
- То су медијске глупости. Нисам се одавно видео с Богољубом.

- Из Москве сте дали подршку Војиславу Коштуници, а потписали сте и петицију против његовог политичког прогона. Зашто?
- Зато што то јесте политички прогон. Коме пада на памет да једног председника владе, који је гласовима доказао да заслужује да буде председник владе, после осам година прогони због једне политичке изјаве. Где то може? Да је то било одмах, тамо 2003, да се показала повезаност са убиством Зорана Ђинђића, онда у реду. Међутим, не. И суђење је завршено, и кривци су осуђени, а власт тек онда отвара политички процес за убиство. Ова хајка на Коштуницу само ће учврстити позиције ДСС, али ће утицати и на њега да се тргне, што мислим да већ јесте. Чуо сам се с њим, али ћемо још разговарати.

Аутор: МИРЈАНА Р. МИЛЕНКОВИЋ