Архива новинских чланака

Данас - Томислав Николић - 03.12.2011.

- Које услове то нисмо испунили?
- Лично мислим да нисмо испунили ниједан услов за статус кандидата, али желим да добијемо позитивну оцену, јер ће то бити једна степеница мање за будућу власт на челу с напредњацима. Парламент и влада су усвојили бројне законе који се не примењују. Нисмо у бољој економској позицији него пре десет година, правосуђе нам није боље, нити је слобода медија већа него пре деценију. Па, шта смо онда испунили?!

- Сматрате ли да је Ивица Дачић у праву кад каже да ће Србија, ако треба, за Косово и ратовати?
- Кад би ми Дачић објаснио шта значи ратовати за Косово, можда бих и имао одговор. Ако бисмо ратовали са НАТО, то би било страдање наше деце. Ако би Албанци напали Србе на северу КиМ, то је онда ратовање против албанских насилника и ту бих увек заштитио наше грађане. Али, ја заправо не знам шта је идеја Београда за КиМ.

- Које су ваше идеје око барикада и решавања проблема на Косову?
- Што бих се ја изјашњавао о барикадама?! Ко сам ја да Србима кажем шта ће да раде? Али, ако Тадић гарантује да албански цариници неће доћи на прелазе Јариње и Брњак, и ја ћу да позовем Србе да уклоне барикаде, које су иначе Тадићев изум.

- Чини се да унутар СНС има различитих погледа на позив на уклањање барикада?
- Док нема става странке, наш члан и посланик Борислав Пелевић може да каже шта год хоће и то је његов лични став. Оног тренутка када ја изнесем став странке, више нико не може да износи другачији, јер је то онда став СНС.

- Колико ситуација на северу КиМ може да утиче на отварање нових жаришта у Војводини и Санџаку?
- Може. Па, шта мислите, што сам ја ишао да разговарам са Зукорлићем? Ишао сам да видим шта нас чека кад победимо.

- Хоће ли вас муфтија подржати на изборима?
- Неће, али чини ми се да више не постоји могућност да подржи ни Тадића. Ако знате да је више од 60.000 гласова одатле дошло за Тадића, а да је разлика између њега и мене била само 58.000, онда вам је јасно шта он губи тиме што је преварио Зукорлића. А, наљутио је и СВМ.

- Иштван Пастор каже да сте ви постали помало досадни због сталних понуда СВМ-у?
- Ја сам им можда и досадан, али им Тадић наноси велико зло. Па, ако по том основу Пастор буде бирао, знам шта ће да изабере.

- Шта ће ПУПС да изабере?
- Имају једноставан избор. Ако су остварили циљеве због којих та странка има верне гласаче, онда нека поново иду са ДС, а ако нису, онда нека разговарају с нама да им помогнемо да се ти циљеви остваре.

- Када ћете на кафицу са Ивицом Дачићем?
- Пио сам кафу с њим пре недељу дана, али нисмо разговарали о коалицији, јер ми се чини да је превише прагматичан. Труди се да створи себи нову идеологију до избора, али ће опет са ДС у коалицију, иако се сада толико разликују.

- Александар Вучић каже да би он одбио да буде градоначелник уколико би његов избор зависио од подршке СПС, а ви кажете да бисте могли у коалицију са Дачићем?
- Моћи ће и Вучић, кад за то дође време. Александар Вучић ће бити један прави одани војник партије. Положиће испит, а сада као и сваки други члан странке има право да изнесе своје мишљење.

- Колико датум расписивања избора зависи од одлуке ЕУ о статусу 9. децембра?
- То искључиво зависи од Бориса Тадића, иако је тако нешто неуставно. Он је узео и нож и погачу. Ако не добијемо статус кандидата, ова влада неће смети да нам изађе на мегдан, него ће морати да чека март и нову прилику за статус, али и за изборе. Биће онако како Тадићев штаб каже.

- Шта би председник Србије требало да уради у случају негативне оцене ЕУ?
- Тај неће поднети оставку. Себи је измислио и могућност да се трећи пут кандидује за председника Републике и то по Закону за спровођење Устава, по коме не важе председничке функције из времена устава Слободана Милошевића. Очекујем да се поново кандидује, али очекујем и да коначно буде поражен у оба изборна круга.

- Верујете да ћете га ви победити?
- Уколико формирамо владу пре председничких избора, претпостављам да ће странка да ме кандидује за председника владе и надам се да ћу за годину дана, до председничких избора, успети да затегнем ситуацију у Србији и припремим земљу да владу води неко други. А ја жарко желим да изађем у иоле равноправнијим условима на мегдан Тадићу, ако је то могуће, јер су његови потпредседници власници готово свих медија. Већ сада је кампања против мене постала неподношљива.

- Да ли би напредњаци били спремни да мандат премијера понуде неком од коалиционих партнера?
- Не. Премијер мора да буде из странке која победи на изборима, односно из највеће странке у победничкој коалицији.

- Зашто баш вас, како кажете, сви нападају?
- Не знам. Никога нисам увредио. Крив је рејтинг напредњака. Убеђен сам да ћемо на изборима освојити 40 одсто. Једино ако сат крене уназад, демократе могу да промене тај однос.

- Рачунају ли Руси на вашу победу?
- Мислим да цео свет зна да је моја победа неминовност. Да није тако, зашто би онда са мном амбасадори Немачке, Италије, Енглеске и САД разговарали о Косову.

- Обезбедили сте и подршку земаља у региону, али сте се према делегацији хрватског министарства иностраних послова понели баш „радикалски“?
- Имам замерке на хрватску владу, која никако да научи шта су демократија и поштовање људских права. Тачно је да смо одбили да примимо ту делегацију, али то је био чист реципроцитет. Нисмо ми за поткусуривање.