Архива новинских чланака

Данас - Томислав Николић - 29.04.2010.

О чему сте јуче разговарали с лидером Нове Србије Велимиром Илићем?
- То су били први директни разговори челних људи СНС и НС, јер је до сада Демократска странка Србије у разговорима увек заступала и сопствене интересе и интересе Илићеве странке. Састанци ће бити настављени и у недељама које долазе. Намера нам је да успоставимо чврсту стратегију, а када буде постигнут коначни договор то ћемо и обелоданити. Разговарали смо и о заједничким акцијама за расписивање ванредних парламентарних избора, укључујући и могућност одржавања мирних протеста. Први разговори су показали да ћемо тесно сарађивати како бисмо победили Демократску странку.

Да ли ћете у договоре о будућој стратегији укључити и неке друге странке?
- Свако чији је циљ промена власти је добродошао. Ту је, наравно, и ДСС. Мислим да ћемо успети да одвојимо политичке партије искључиво на две стране, да дефинишемо два велика блока, а онда ће се логично поставити питање зашто гласати за мале партије када знате да ће оне свакако ићи с неком од великих. Ми хоћемо да се те мале странке унапред, што је могуће пре, определе с ким ће ићи даље. На тај начин те партије неће оставити тобожњу могућности да могу и с једнима и с другима након избора, иако су се уствари већ давно определиле. Бирачи ће тако знати с ким ће у коалицију ићи странка за коју су гласали.

Мислите ли ту на СПС?
- Да, на пример, мислим на социјалисте. Желим да зауставим ту њихову причу да могу са свима, а иду у коалиције само са „жутима“. Поставља се и питање да, ако стално иду у коалицију с демократама, зашто онда бирачи не би и гласали за ДС, а не за СПС.

Планирате ли разговоре о стратешкој сарадњи и са Савезом војвођанских Мађара?
- Имам стратегију коју бих волео да примене политички представници мањина. Стратегија се састоји у томе да мањинске странке помогну ономе ко између ДС и СНС победи, како би формирао владу заједно с националним мањинама. Те странке не би требало да се понашају као друге партије које понекад, или скоро увек, омогућавају слабијима да владају Србијом, јер се тиме изиграва воља грађана Србије. Значи, ја се никада нећу наљутити на СВМ ако ДС на изборима освоји више гласова од нас, а они јој помогну да формира власт. Но, било би бесмислено у њиховој политици да, ако ми победимо, они одлуче да иду са ДС и остану у опозицији.

Планирате ли разговоре и са Социјалдемократском партијом Расима Љајића? Представници те странке су виђени на недавној изборној скупштини СНС.
- Не, јер мислим да се Расим Љајић чврсто везао за Млађана Динкића и да је тај њихов савез нераскидив. Тачно је да су били на нашој изборној скупштини, али их је председник Србије Борис Тадић брже боље оптужио да су због тога рушилачки и реметилачки фактор и да су већ ушли у коалицију с нама. Верујем да су се због тога поплашили и да ће остати с Динкићем.

Значи, довољни су вам народњаци и СВМ?
- Ми већ сада имамо капацитете да срушимо ову недемократску власт.