Архива новинских чланака

Дневник - Игор Мировић - 26.07.2010.

Да ли сте безусловно за убрзања процеса евроинтеграција, или мислите да ће то зависити од питања Косова?
– Мислим да тај процес у највећој мери зависи од ЕУ. И да је његова динамика условљена актуелном кризом у еврозони, због чега многе чланице Уније размишљају и о обустављању процеса проширења. И то је тренутно најтеж и задатак Србије, уз онај везан за очување суверенитета. А најгори сценарио који нам се може десити је да останемо у овој безидејној ситуацији, односно на улазу у кућу ЕУ. У том случају, у врло блиској перспективи, за две до три године, доживели бисмо потпуни економски колапс. А ЕУ има и сувише својих проблема да би било каква наша емотивна реакција или став могли да их поколебају. За нас је питање суверенитета – питање опстанка, али оно је очигледно повезано с процесима интеграција у ЕУ. Зато смо у огромним проблемима и, без оригиналног и неидеолошког приступа, као земаља из тога нећемо моћи изаћи.

Колико су реална ваша упозорења у погледу ситуације у Санџаку, а посебно у Војводини?
– Ми најпре морамо да прихватимо истину да те тензије постоје. Негде су проузроковане тешким економским полож ајем грађана, негде претераним тежњама за политичком моћи, негде несавршеним законима... Ми смо у лонцу у којем се крчкају бројни и различити проблеми. И нови избори, односно стабилизација политичких прилика, уз отварање дијалога са свим актерима ових проблематич них трендова, јесу једино решење.

Како данас гледате на могућ ност отварања војвођанске канцеларије у Бриселу?
– Канцеларија у Бриселу је потребна, али у овој фази, у којој се у Војводини нетранспарентно доносе одлуке о употреби пара из покрајинских фондова, може се претпоставити да би та канцеларија била параван и за нетранспарентно доношење одлука о инвестирању новца из европских фонодва. Иначе, велики број регија, покрајина и градова из земаља ЕУ има своје представништво у Бриселу, и она служе да на професионалан и комерцијалан начин обезбеде контакте и лобирају за пројекте који се финансирају из фондова ЕУ.

ДС обмануо Војводину

Да ли сте постали аутономаш, с обзиром и на то да у контактима с иностраним гостима Скупштине АПВ указујете на потребу пуне примене Статута АПВ, ондносно обезбеђивања новца за финансирање нових надлежности, иако сте текст Статута претходно критиковали?
– Не. Увек сам, као и СНС, био против утврђивања посебних симбола Војводине, као и против оснивања ВАНУ... Нисмо гласали за тај акт јер сматрамо да у неким елементима садржи назнаке које у даљим корацима могу нарушити државно јединство Републике. Ипак, сматрамо да ресурси које Војводина има морају бити боље искоришћени јер би то убрзало економски развој Покрајине, али и целе Србије. А свесни смо тога да је и Уставом Србије гарантован ниво новца намењеног за бржи економски развој Војводине, с циљем да то буде замајац и бржег развоја Србије. Међутим, у томе нас је Демократска странка у Војводини у потпуности обманула. Наиме, ДС је у процесу доношења Статута тврдио да ће тај акт имати елементе за бржи развој Војводине. Међутим, прва година примене Статута демантовала је таква очекивања јер се показало да Војводина данас има мање пара, и реално и номинално, него што је имала пре доношења Статута. Уз то, све је већа нетранспарентност у доношењу одлука о употреби новца којим располажу покрајински фондови... Зато СНС указује на то да су циљеви који су навођ ени у процесу доношења Статута занемарни и да од бољег живота у Војводини нема ништа.