Архива новинских чланака

Дневник - Игор Мировић - 29.10.2011.

Оценио је да владајућим странкама на оба нивоа власти одговара „замагљени модел” финанисарања Покрајине јер, „кад би све било отворено и јасно, сузио би се простор за манипулације и корупцију”.
– Очигледно је да ту постоји интерес да систем функционише у хаотичном облику. Међутим, испало је да су грађани Војводине постали таоци несугласица између Владе Србије и Владе Војводине, у којима су чак заступљене исте политичке странке. А тиме долазимо и до тога зашто парола коју сами промовишу „Где су наши новци?”, ни после 11 година власти нема одговор. Упркос томе што је тај одговор јасно дефинисан Уставом – каже Мировић.

Напредњаци досад, међутим, нису обелоданили свој политички програм. Какав ће он бити у погледу Војводине, у чему се ваши актуелни ставови умногоме разликују од ранијих?
– Након представљања општег програма странке, свакако ћемо представити и програмска начела за Војводину. Та начела ће садржати критику постојећег стања, али и решења за промену тог стања. Најзначајније области, осим питања пуне реализације финансијских потенцијала Војводине, биће пољопривреда, развој инфраструктуре, малих и средњих предузећа у неразвијеним општинама, енергетика и друге области за које верујемо да стварно могу бити мотор развоја у Војводини. За нас је питање уставног положаја Војводине у потуности решено важећим Уставом и доношењем Статута Војводине, на који јесмо имали велики број примедби и низ амандамана, али сматрамо да је ипак време да се окренемо бржем економском развоју Војводине. Превише се времена изгубило у политичким и јаловим правним надгорњавањима и свака врста поновног отварања питања Статута само би довела до скретања пажње с централних тема, а то су привредни развој свих делова Војводине и јачање кућних буџета свих грађана Покрајине.

Значи ли то да вам више ни Статут АПВ, ни канцеларија у Бриселу, ни преименовање Извршног већа у Владу Војводине, не изгледају као продукти сепаратистичких тензија или покушаји одвајања Војводине, како сте донедавно говорили?
– Наше оцене Статута ипак нису биле тако екстремне, али су биле врло оштре и прецизне. Препознали смо, пре свега у деловању Лиге социјалдемократа Војводине и једне струје Демократске странке, јасан екстремистички талас. Али, успели смо да оснивањем СНС-а унесемо разуман државотворни став у погледу Војводине, као неодовојивог дела Републике Србије, с елементима аутномије који ни у једном сегменту не угрожавају државност Србије, док, с друге стране, подстиче бржи економски развој. Ми имамо замерке на Статут јер он о економском развоју говори у свега две-три норме, као и на Војвођанску академију наука и уметности и још нека друга питања. Али, ми о тим питањима имамо јасан став, и једино на чему инсистирамо је да се политичке странке у Војводини коначно усмере ка економском развоју Покрајине. Зато смо и подржали оснивање војвођанске канцеларије у Бриселу јер то отвара могућност да дођемо до шанси за проширење основе за финансирање одређених пројеката у Покрајини.

Занимљиво је да сте недавно врло похвално говорили о настојањима Савеза војвођанских Мађара да се обезбеди пренос новца из централне касе у покрајинску... Може ли се то доводити у контекст ваших очекивања о формирању предизборних коалиција?
– Ту није реч о нашим очекивања о формирању предизборних коалиција већ о нашем ставу према искреном и јасном односу СВМ-а према оном што пише у Уставу и ономе што грађани Војводине очекују. Тренутно имамо маркетинг ДС-а, с једне стране, који говори да су веома много учинио за Војводину иако тек уз огромне притиске и тензије успева да спроведе уставну норму која се односи на финансирање Покрајине. А с друге стране, сматрамо да је став СВМ принципијелан јер они указују на то да уставне норме не могу бити предмет притисака и преговора већ морају да се спроводе. Јер, ако се не спроводе, онда се мора тражити одгворност за оне који их не спроводе. И мислим да је СВМ у том погледу поступио крајње коректно. Између СНС-а и СВМ-а постоје разлике у великом број питања, али се у неким питањима и слажемо. Али, СНС жели и да с представницима мањинских националних заједница одржава коректне и блиске односе. Не можемо бити таоци прошлости, али ни срљати у будућност без јасних рачуна.

А разговарате ли о коалицијама за покрајинске изборе с неким другим странкама?
– Таквих разгвора није било, изузев оних које смо имали с нашом иницијалном коалицијом с Јединственом Србијом, Новом Србијом, Покретом социјалиста и Покретом „Снага Србије„. Тек ће изборни резултат показати какве су могућности за договоре о коалицијама. Али, уверен сам у то да ће напредњаци у следећем сазиву Скупштине Војводине имати значајнију улогу, а то ће бити и опција новог, трећег пута за Војводину, који искључује екстремизам и на једној и на другој страни, а који ће успети да сачува Србију у срцу сваког грађанина Војводине, али и повећање кућних буџета свих грађана Војводине.