Архива новинских чланака

Дневник - Јоргованка Табаковић - 03.01.2012.

Лидер ваше странке Томислав Николић је рекао да има решење, помињан је и период од шест месеци?
– Не ради се о томе да неко има неко решење у џепу, решење је у јединственом ставу који морају да постигну странке које иза себе имају највећи број грађана. Решење и тренутна снага албанске стране која преговара јесте у томе да иза себе имају јединство оних у чије име преговарају у Бриселу. Србија, да би дошла на равноправан ниво, мора да постигне јединство у свом народу и не сме да је плаши подршка коју Албанци имају од лобиране Америке или својевремено плаћеног Мартија Ахтисарија, за кога је утврђено колико је новца примио за тај план. Када кажем да треба преговарати с Албанцима на Косову, то значи с оним кога тај народ признаје за вођу, тај је и за нас вођа. Тако је и с Милом Ђукановићем, који је био легално изабран у Црној Гори па се повукао, и данас има неку функцију, и он је за нас релевантан фактор за разговоре.

Шта су рекли у Бриселу и Вашингтону... где су лидери СНС-а одлазили?
– Испоставило се да чак ни Европска комисија као колегијални орган нема такву моћ као једна држава, фундаментални стуб ЕУ – Немачка. Треба питати ову власт зашто нисмо имали подршку Немачке, да ли се и овде трговало процесима приватизације, уступајући политичким пријатељим првенство учешћа, уместо да озбиљној држави Немачкој омогућите да учествују у регуларним поступцима, не да добију нешто на поклон, џабе... И данас се питате зашто немате подршку таквих земаља које вас упозоравају н то да имате растућу корупцију, да се против ње не борите и да су све вербална залагања. Онда кажете: Немаци нам нису пријатељи – таман посла! Ми смо сами себи непријатељи, односно ова власт, а због тога највише трпи народ и сваки појединац као грађанин.

Постоји ли могућност да након предстојећих избора направите владу с ДС-ом?
– О томе у овом тренутку не могу да говорим, али ово могу да кажем: ценим сваког вредног, поштеног, паметног, добронамерног човека, а има их у свим странкама и уверена сам и у ДС-у. Али, нажалост, ДС је у први план истурио људе који су парадигма похлепе и злоупотребе повлашћених информација. Постоје вредни и паметни чланови ДС-а с којима је увек могуће радити, а немогуће је с онима који не мисле о својој држави и који су заиста спремни, можда да продају, што кажу, „веру за вечеру“. Само се с таквима не може.

А може ли СНС с Борисом Тадићем?
– Нормални људи могу једни с другима, али мислим да би сви морали да задрже дозу реалности и да схвате да не постоји појединац од кога зависи универзум. Ако се ово чини прегрубим, рећи ћу да један Путин, или било који државник, не би могао постати тај и тако битан фактор да није констелација околности и укупних дешавања избацила такве људе у први план. Један без тима не може, ниједна странка без подршке народа. Можемо с онима који су свесни да нису централна оса око које се окреће не Земља, него укупна васиона.

С ким СНС не би могао у власт?
– Можемо са свима који мисле добро своме народу, а данас се изјашњава о томе да не мисли да сачува у уставном одређењу Косово и Метохију само ЛДП.

А СПО?
– Зар постоји та странка? Знате, ја сам заговорник тржишта идеја и мишљења, приче о програмима, а не коалиционог капацитета и комбинаторике, где неко мери, по нарученим или не нарученим истраживањима, свој рејтинг.
Жао ми је што је Војводина у сенци Београда

На прошлим изборима у Војводини је ДС с коалиционим партнерима освојио неприкосновену власт. Шта очекујете у 2012. на покрајинским биралиштима?
– Чини ми се да је Војводина у сенци Београда и не тражите да ишта више о томе кажем. Живим у Новом Саду и жао ми је што је тако. Мислим да Војводина није довољно изашла из сенке Београда. То није добро ни за и једну и другу странку које претендују да сутра буду власт, СНС да је освоји, а ДС да је настави. Мислим да много тога још треба урадити и у нашој странци у Војводини.