Архива новинских чланака

Дневник - Јоргованка Табаковић - 12.04.2011.

Како гледате на став власти да превремени избори нису решење проблема с којима се Србија суочава?
– Тај став се може тумачити једино као покушај да се на власти остане што дуже, прибегавајући чак и таквим бесмисленим образложењима да нас избори могу успорити или зауставити на путу ка Европи, или у економском развоју. За то имам, као и највећи број грађана, једно једино образложење: све демократске владе у свету и најближем окружењу су прибегавале најширем консензусу да се криза превазиђе. Владајућа коалиција има другачије решење, не само због повлачило прелиставање папира, на начин, најмање како то ради ДРИ, значи још много детаљније. Што ће рећи, плаше се не само губитка позиција које имају и привилегија које користе него се боје и обелодањивања злоупотребе тих привилегија, које су очигледне.

Али, и власт као контрааргумент износи тврдњу да немате програм, већ позицију међу бирачима градите само на критикама…
– Поћићу од себе као народног посланика. Свака моја критика и критика посланичке групе “Напред, Србијо!” у парламенту праћена је другачијим и бољим решењима кроз наше амандмане. Довољно је да наведем наше предлоге везане за Закон о јавним набавкама, зар то није програм који решава у великом делу злоупотребу јавних набавки, корупцију у великој мери и значи уштеду од најмање милијарду евра годишње? А какав је то програм који има ДС са својом коалицијом, ако се он свео на оправдавања зашто није спроведен, на изговоре зашто се лагало и на одуговлачење и о свему томе треба да причамо у четвртој години њихове власти. Србији треба програм и СНС га има и у краћем облику и у оном који се мери стотинама страница. Имамо разрађен економски програм који нећемо саопштити до тренутка објављивања избора. Јер, овој власти смо на почетку кризе нудили решења која они без стида половично преписују, понављају неке одреднице из тог програма, али га не примењују, а све време причајући да никада нисмо понудили програм. Сад се чак и не сећају да смо премијеру Мирку Цветковићу дали папире у руке. Зато се ситуација не може другачије решити него најскоријим изборима јер СНС има програм написан по свакој области, а грађане занима и реализација, тако што ће имати посао, плату и правду остварену у институцијама овог система. То им ова власт не обезбеђује.

Како очекујте да власт прихвати термин избора који предлажете када има скупштинску већину?
– Ако се све оправдава светском финансијском кризом, ако тврде да немају ружичасте наочаре него да су свесни тога колико народ лоше живи, да ли се уопште неко усуђује да заборави на постојање института ванредних, превремених избора, изазваних нашом реалном ситуацијом? И шта то још треба у овој земљи да се деси да би власт схватила да 126 руку као већина нису већина у народу који, долазећи на наше митинге, показује евидентно незадовољство и жељу за променом. Да ли је 126 руку јаче од општег расположења, које се документује посетиоцима на митингу, критикама које ова власт доживљава од стручне јавности, кроз видљиве статистичке податке и бруто друштвеним производом, кроз људе који губе посао…? Да ли су заиста у тој својој равнодушности и уживајући у злоупотреби привилегија уверени у то да ћемо насилно да изазовемо изборе? Ја их уверавам у то да сва шизофреност – а није прејака реч – економске политике коју примењују неће изазвати СНС ни на један потез који их може оправдати за ово и овакво равнодушно и нехумано понашање према сопственом народу.

Председник Борис Тадић је са седнице ГО ДС-а јавно позвао све странке, па и опозицију, на договор. Да ли је уследио неки конкретнији позив?
– Исто као што говоре да имају програм, који је можда теоретски добар, али га не примењују у пракси, то је исто то што је Борис Тадић урадио на једној од седница ГО-а, с које најављује мере које ће се спроводити. О каквој озбиљности власти можете говорити ако се на дијалог позива пред камерама или у интервјуима? Тај дијалог мора да се обавља међу људима. Не може се живети само од маркетинга и рекламе. Мислим да ово већ јесте најскупља предизборна година у којој се покушава рупа у државним јавним финансијама покрити чак и продајом Телекома, што је недопустиво, и заиста мислим да ова власт нема теоретских шанси да састави време до редовних избора.