Архива новинских чланака

Дневник - Јоргованка Табаковић - 29.09.2010.

– Ми смо хтели да се најпре договоримо о томе да медијски рат, који је свесно подстицан у неким медијима, али и у неким странкама, нећу рећи свим, није циљ, нити може донети бољитак свима нама. Циљ постојања и борбе опозиције у ствари је промена власти и тај разговор је и имао ту сврху – да се опозиција унутар себе не исцрпљује у међусобном надметању о начину уласка у Европу. Ту говорим о достизању кандидатуре за чланство, што за нас јесте потпуно неспорно, за ДСС је нешто спорније, али ни они нису тврдили да одустају од тог пута. Значи, разговори су били искрени, а њихова тема није била ни удруживање опозиције, ни предизборна заједничка листа, ни договор о власти после избора, већ управо предуслови да се власт која није искрена у опредељењу и путу ка ЕУ замени на изборима, а на начин који није нелегитиман, који не значи протест, који није срозавање угледа опозиције у медијима.

Све ово што сте рекли значи да сте дошли до неког заједничког именитеља с Коштуничином странком?
– Заједнички именитељ је следећи: власт не ради добро по питању европских интеграција, прекида разговора с ЕУ не може бити јер ниједан озбиљан човек који наследи власт не може да каже; мене се не тичу већ преузете обавезе. Тај заједнички именитељ који је с ДСС-ом постигнут јесте да се разликујемо по том односу с ЕУ, чак се разликујемо и у тој црвеној линији одступања када је у питању интегритет, али у том смислу да нисмо несвесни ситуације у којој смо, нисмо несвесни ни оног што се може поставити као услов, али да не можемо да се понашамо као неко ко не види шта се дешава. Ова власт не може нам само представљати као славодобитне успесхе резолуције писане у најужим круговима, од којих се касније одустаје, доказујући да нема политку, не само конзистентну унутар њих него да нема ни политику за коју има подршку. Јер тако крупно питање као што је Косово и ЕУ или, не дај боже, ЕУ без Косова, није питање ни за једног државника, ни за једну власт, таман посла за једну партију, то је питање за читав народ и садржано је у ставу Томислава Николића да, ако би се такав услов, који се још не поставља експилицитно, некада и поставио, то мора да значи изјашњавање свих грађана. Тешко је очекивати да ће актуелна власт моћи да подигне свој ниво преговарачких капацитета, ако од самог почетка пристаје на све могуће и немогуће уцене – и кад кажем уцене, више замерам самој власти него ономе ко примењује тактику која му успева. Уверена сам у то да постоје преговарачи који би се у име ове државе много одговорније понели према интересу свог народа. Што се СНС-а тиче, ствар је потпуно јасна: ми се не боримо против уласка у ЕУ него против власти која нас на путу за ЕУ понижава радом под притисцима, где се већ и отворено каже да ова власт најбоље реагује када је притискају. Ми се боримо против власти која је, условно ћу рећи, уцењена од доласка на власт до помагања да се одржи на власти.

Дан после преговора с народњацима, појавиле су се спекулације о томе да би СНС након наредних избора могао склопити коалицију с Демократском странком. Колико је та прича реална?
– Као прво, чак ни о коалицији с ДСС-ом није било ни говора. За СНС некаква коалиција није горућа тема, не само по актуелности него и по тежини последица ко ће и с ким ће неко пре избора и ко ће с ким после њих. За нас као људе који се у политици боре да добију могућност за обављање власти није небитно како се живи данас и шта ћемо затећи после избора. Нама је најважније да до избора, до одмеравања снага и оцене коју ће грађани на њима дати о актуелној власти – дође. Али ми смо спремни да на те изборе изађемо сами јер желимо чисте односе, не само у економији, у буџету већ и у политичким снагама, и заиста нам није ни први проблем ни прва мисао то с киме ћемо сутра обављати власт. Али желимо да уважимо сваког грађанина, сваког учесника на политичкој сцени Србије, уколико је значајан фактор. Кад то говорим, мислим на ДСС, НС, на СПС, говорим и о ДС-у, јер СНС у политици нема ни острашћености, ни мржње. Имамо један једини циљ: бољу, напредну и пристојну Србију. То значи да ћемо о свим темама говорити благовремено, али данас горућа тема није с ким ћемо у преизборну коалицију, а о томе с киме ће се вршити власт и наметање те теме на дан наших разговора с ДСС-ом говори управо о томе ко је чиме оптерећен.
Какав развој ситуације би, по вашој процени, могао „натерати“ власт да распише изборе пре краја мандата?
– Власт је толико самозаљубљена у своје непостојеће успехе, толико самозадовољна оним што је на вестима представљено, да заиста не видим да постоји нешто што би њих могло навести на то да распишу изборе. Не мислим да им је ишта свето и да им је ишта толико важно да би могли због тога учинити тако нешто. Јер да није тако, не би се упорно бавили подржављењем док причају о тржишној привреди и успесима у приватизацији, не би се тако бесомучно и даље задуживали, стварајући нам врло растресито тле где ћемо годинама морати да враћамо кредите за буџетске дефиците. Имате одштампан огроман износ, чак 50 милијарди динара обвезница за буџетску рупу, за оно што се зове стварање уједињених региона, за политичку промоцију неуспеле варијанте Г17, у покушају да сутра постане трећа у надметању ко ће бити у власти. На то се троши буџет. Када ви имате људе којима стомак још не крчи довољно гласно, или се власт о то крчање још увек оглушује, па шта би онда могао бити разлог? Шта их може навести да распишу изборе? Они су уверени и самозаљубљени у своју искривљену слику у огледалу о својој успешности, јер предуго су у возилима са затамњеним стаклима, предуго немају животне проблеме и сигурна сам у то да неће журити да те изборе распишу, сем ако их неко не принуди. Ми нисмо ти који ће тражити изборе на улици. Скупили смо милион потписа да покажемо какво је расположење, то за њих није било довољно. Иако то није била процедура која по закону захтева расписивање избора, питам се шта њих више може пробудити.
Како грађани онда да знају за кога ће да гласају када ни нови избори не морају да значе одлазак јаких странака из садашње власти, већ напротив, неку нову, сада незамисливу коалицију?
– Грађани су се, нажалост, навикли на многе немогуће ситуације и многа неиспуњена обећања. Већ десет година имамо једну те исту власт у различитим облицима, с онима који су били амалгам између неки крајњих и неспојивих политичких опција. Тако нешто дешава се и дан-данас. И мислим да је за грађане најважније како ће сутра живети, а да ли ће бити промена... Биће их ако СНС буде странка која ће одлучивати. У политици сам сувише дуго да бих рекла „никада с ДС-ом“. Међутим, у оваквим оклоностима, с оваквим начином бушења брода којим треба пловити ка ЕУ – што ради актуелна власт, која грађанима права обезбеђује само на речима, као што је случај с реституцијом, правом на бесплатне акције, враћањем имовине, правом на спречавање прања новца, откривањем и затварање, афера у медијима... – с таквом Демократском странком СНС не може вршити власт, ја сам у то уверена.