Архива новинских чланака

Курир - Александар Вучић - 02.12.2011.

- Сви остали долазе у обзир?
- Не знам шта значи сви остали.

- Рецимо, Љајић, УРС...?
- Ако Љајић буде ишао као представник мањина, не бисмо имали ништа против, а са УРС, то није реално.

- Рекли сте да нећете прихватити да будете градоначелник Београда ако СНС направи коалицију са СПС. Нећете с њима ни по коју цену?
- Нећу. А може неко други. То је мој лични став. Странка може да направи договор, али то није фер и било би непоштено да у томе учествујем. Држим до своје речи и то кажем пред изборе.

- А да ли бисте се сагласили с тим да Дачић буде премијер?
- Никада! Мислим да би то био скандал и катастрофа за Србију.

- Шта Николић мисли о томе?
- Он је рационалан, одговоран човек који ће сутра да води ову државу, а ја имам у себи понешто ирационално. Сигуран сам да је он у праву, али не знам како и зашто бих седео с неким ко ме је 30 пута слагао.

- Николић није био на вашем представљању као кандидата за градоначелника, а нисте ни ви били с њим у Москви? Спекулише се да нисте у љубави.
- Чуо сам то, али то су глупе приче. У перфектним смо, најбољим могућим пријатељским односима. И свугде смо били заједно.

- Замера вам се и то што сте се у последње време састајали с „великим пријатељима“ Срба - Јаншом, Ђукановићем, Зукорлићем?
- Понашали смо се државнички одговорно, као неко ко треба да води ову земљу.
И даље имамо негативан став према многим Зукорлићевим идејама, па шта? Идемо да решавамо проблем.

- Верујете ли да ћемо добити кандидатуру за ЕУ?
- Мислим да имамо добре изгледе, а била би лоша порука за Србију и грађане да је не добијемо. Али имамо велики проблем на Косову.

- Да ли сте за решење које је Дачић поменуо?
- Да ратујемо? Нити можемо, нити је то реално.

- Тадић је позвао Србе да се повуку с барикада. Како то коментаришете?
- Очекујемо да нам прво каже шта је постигао у разговорима с међународним партнерима и да ли је обезбедио склањање албанских цариника, пошто је и сам говорио да је то наш услов. Ако је то успео, онда поздрављамо, а ако се о томе није договорио, треба да нам објасни шта се то променило.

- Да ли ви имате неко решење? Лако је критиковати кад сте опозиција.
- Говорили су да немамо програм, а испоставило се да је он шест пута обимнији и конкретнији од њиховог. Имамо и комплетан предлог закона о јавним набавкама, а наредних дана ћу приказати како треба да изгледа и канцеларија за брз одговор. Нудимо најконкретнија решења, којима бисмо уштедели између 500 милиона и милијарду евра годишње. Тиме бисмо почели да мењамо систем и навике, па се људи не би тукли и плаћали место секретара и министра.

- Хоћете да кажете да су неки министри платили функцију?
- Него шта! Имате министре који су табула раза. Како је могуће да Слободан Милосављевић буде министар у три мандата?

- Он је бивши, наведите неког садашњег.
- Жарко Обрадовић. Људи, како је он министар? Прошао је три пута поред факултета?!

- Кажу и да ваши већ увелико деле функције, министарска места, управне одборе...
- Кад год то чујемо, Томислав и ја се насмејемо и кажемо: е, ти који су се тако представљали сигурно неће бити на функцијама.

Звао бих у владу Милицу Делевић

- Шта бисте радили с вишком запослених у јавном сектору?
- Сигурно је да нећемо запошљавати партијске кадрове. Радо бих ангажовао и људе из других странака који вреде. На пример, позвао бих у владу Милицу Делевић, која одлично ради свој посао.

Тужан сам због Звезде

- Како коментаришете дешавања у Црвеној звезди?
- Веома сам тужан. Невероватно ми је да никоме не пада на памет да сноси било какву одговорност. А желим им све најбоље и надам се да ће се и мој син једном обрадовати једној победи.