Архива новинских чланака

Курир - Александар Вучић - 05.12.2011.

- Сви остали долазе у обзир?
- Не знам шта значи сви остали.
- Рецимо, Љајић, УРС...?
- Ако Љајић буде ишао као представник мањина, не бисмо имали ништа против, а са УРС, то није реално.
- Кажете да нећете прихватити да будете градоначелник Београда ако СНС направи коалицију са СПС.
- Нећу. А може неко други. То је мој лични став. Странка може да направи договор, али то није фер и било би непоштено да у томе учествујем. Држим до своје речи и то кажем пред изборе.
- А да ли бисте се сагласили с тим да Дачић буде премијер?
- Никада! Мислим да би то био скандал и катастрофа за Србију.
- Шта Николић мисли о томе?
- Он је рационалан, одговоран човек, који ће сутра водити ову државу, а ја имам у себи понешто ирационално. Сигуран сам да је он у праву, али не знам како и зашто бих седео с неким ко ме је 30 пута слагао.
- Николић није био на вашем представљању као кандидата за градоначелника, а нисте ни ви били с њим у Москви? Спекулише се да нисте у љубави.
- Чуо сам то, али то су глупе приче. У перфектним смо, најбољим могућим пријатељским односима. И свугде смо били заједно.
- Замера вам се и то што сте се у последње време састајали са Јаншом, Ђукановићем, Зукорлићем?
- Понашали смо се државнички одговорно, као неко ко треба да води ову земљу. И даље имамо негативан став према многим Зукорлићевим идејама. Идемо да решавамо проблем.
- Верујете ли да ћемо добити кандидатуру за ЕУ?
- Мислим да имамо добре изгледе, а била би лоша порука за Србију и грађане да је не добијемо. Али имамо велики проблем на Косову.
- Да ли сте за решење које је Дачић поменуо?
- Да ратујемо? Нити можемо, нити је то реално.
- Како коментаришете договор Београда и Приштине о прелазима?
- Нажалост, нигде нисам видео споразум у целини, осим на сајту Тачијеве владе. Не знам да ли је требало више постићи, али знам да Влада није испунила обећање дато Србима на Космету, да ћемо се вратити на стање од пре 26. јула.
- Тадић је позвао Србе да се повуку с барикада.
- Очекујемо да нам прво каже шта је постигао у разговорима с међународним партнерима и да ли је обезбедио склањање албанских цариника, пошто је и сам говорио да је то наш услов. Ако је то успео, онда поздрављамо, а ако се о томе није договорио, треба да нам објасни шта се то променило.
- Имате ли неко решење? Лако је критиковати кад сте опозиција.
- Говорили су да немамо програм, а испоставило се да је он шест пута обимнији и конкретнији од њиховог. Имамо и комплетан предлог закона о јавним набавкама, а наредних дана ћу приказати како треба да изгледа и канцеларија за брз одговор. Нудимо најконкретнија решења, којима бисмо уштедели између 500 милиона и милијарду евра годишње. Тиме бисмо почели да мењамо систем и навике, па се људи не би тукли и плаћали место секретара и министра.
- Хоћете да кажете да су неки министри платили функцију?
- Него шта! Имате министре који су табула раза. Како је могуће да Слободан Милосављевић буде министар у три мандата?
- Он је бивши, наведите неког садашњег.
- Жарко Обрадовић. Људи, како је он министар? Прошао је три пута поред факултета!
- Кажу и да ваши већ увелико деле функције, министарска места...
- Кад год то чујемо, Томислав и ја се насмејемо и кажемо: „Е, ти који су се тако представљали сигурно неће бити на функцијама“.
У владу бих звао
Милицу Делевић

- Шта бисте радили с вишком запослених у јавном сектору?
- Сигурно је да нећемо запошљавати партијске кадрове. Радо бих ангажовао и људе из других странака који вреде. На пример, позвао бих у владу Милицу Делевић, која одлично ради свој посао.

Тужан сам због Звезде

- Како коментаришете дешавања у Црвеној звезди?
- Веома сам тужан. Невероватно ми је да никоме не пада на памет да сноси било какву одговорност. А желим им све најбоље и надам се да ће се и мој син једном обрадовати једној победи.

Град
дужан 820 милиона!

- Често се чују ваше оптужбе на рачун градске власти.
- Није ту реч о оптужбама, наравно да увек има и добрих и лоших ствари. Питали смо колико је Београд задужен. Говорили су да Вучић измишља кад сам рекао да дуг износи 530 милиона евра. И били су у праву, јер је он чак 820 милиона. А тек сачекајте да видимо колико је Град дужан јавним предузећима.