Архива новинских чланака

Курир - Александар Вучић - 18.07.2010.

Александар Вучић
Рођен у Београду 1970. године. Заменик председника СНС. На Правном факултету у Београду дипломирао у рекордном року са највишим оценама. У СНС је од оснивања.

Ненад Константиновић
Рођен у Београду 1973. године. Посланик ДС у Народној скупштини, председник Административног одбора и председник Одбора за правна питања ДС. Члан ДС од 1998. године.

ПИТАЊА

1. И СНС и ДС би да уведу Србију у Европу. Која ће је странка увести у ЕУ и када ће се то догодити?
2. Да ли је, и под којим околностима, могућа "велика коалиција" СНС и ДС на републичком нивоу?
3. Колико заједничког има СНС са СРС у време Војислава Шешеља?
4. Колико заједничког има ДС данас са ДС у време Зорана Ђинђића?
5. Улазак у НАТО - да или не, и зашто?
6. И један и други били сте и у опозицији и на власти. Где је теже, где је боље?
7. Која је највећа препрека на путу Србије ка ЕУ?

1. Право питање је: шта је за пуних десет година власти Демократска странка урадила да Србију суштински унапреди, у привредном, економском, институционалном, демократском и културном смислу? Веома мало је урађено, да не кажем да смо у појединим областима озбиљно назадовали. То је њихово постигнуће на, како кажу, „проевропском путу Србије“. Српска напредна странка као приоритет види јачање свих сегмената нашег друштва и озбиљан, а не маркетиншки приступ евроинтеграцијама. Ми хоћемо осетне инвестиције за Србију, ефикасну државу и јасне процедуре. Ми ћемо увести Србију у Европску унију.
2. То није реална политичка опција, пре свега због тога што ДС показује тенденцију опстанка на власти пошто-пото, и задржавање статуса кво, а ми у СНС као главни циљ свог деловања видимо преко потребне и озбиљне промене за грађане Србије.
3. На то питање најбољи одговор су дали грађани Србије. Измерите колико је поверење дато СНС, а где је СРС данас. Не можете људе да преварите. Они, у највећем броју, непогрешиво препознају истину и квалитет.
4. Не бавим се њиховом странком, једино што је релевантно је чињеница да они данас лоше владају. Њихови унутарстраначки односи и обрачуни ме не занимају.
5. Најзначајније питање за наше људе данас је како живе и како прегурају цео месец. То је за њих важније од свих војних и других питања високе политике. А скупштинска резолуција јасно дефинише војну неутралност и ту је статус Србије јасан.
6. Увек је теже на власти, то је ваљда нормално и тако и треба да буде. Али, ако је власт само начин да вама буде боље, ако власт доживљавате као бенефицију и плен, а не као огромну одговорност па чак и терет који вас сваки дан опомиње колико морате да радите и више и боље, онда ту нема добробити за друштво.
7. Неспособна власт, горе описана.
1. Наравно, Демократска странка, зато што једино она има политичко и стручно знање и капацитет да обезбеди неопходну сагласност у друштву за придруживање ЕУ. Наши резултати су јасни: укинули смо визе, потписали смо са Европском унијом Споразум о придруживању и поднели захтев за чланство.
2. Не, још увек не могу да замислим такве околности. Претходно морају да докажу да деле демократске принципе и европске вредности.
3. Имају доста заједничког. Осим што кажу да су сада за европски пут, то не показују. И даље користе исте механизме политичког деловања, служе се неистинама и сензационализмом уместо да се баве питањима која могу суштински да утичу на бољи живот грађана.
4. Наставили смо реформе које су започете 2001. године, одлучно се боримо против организованог криминала и корупције и још крупнијим корацима водимо Србију ка Европској унији.
5. За Србију је важно да искористимо могућности које нам се пружају у Партнерству за мир и реформишемо војску по стандардима према којима су уређене војске других земаља у Европској унији, а мислим да је још рано говорити о одлуци о уласку у НАТО.
6. За мене је власт одговорност пред грађанима. Кад сте на власти, свакодневно доносите одлуке које имају последице по све грађане. Зато одлуке морате доносити одговорно и увек у општем интересу. Нашој опозицији је лако - они само критикују, а не труде се да учествују у реформама.
7. Отпор према променама. Сви морамо да се мењамо, а ми политичари у томе морамо да дамо пример другима.

Вучић пита

Да ли ћете умети и моћи да без коришћења недемократских политичких механизама прихватите изборни пораз?
- Од 2000. године прете нам изборним поразима, тако да то питање не сматрам озбиљним. Побеђујемо их редовно, а на следећим изборима победићемо их најубедљивије до сада.

Константиновић пита

Да ли сте икада сумњали у ставове које сте износили као функционер Српске радикалне странке?
- Као разуман човек увек сам сумњао, и сумњаћу док сам жив, јер без тога нема одговорног и озбиљног размишљања.