Архива новинских чланака

Курир - Томислав Николић - 11.04.2011.

- Зато је 18. децембар 2011. године наш последњи уступак и уколико нема позитивног одговора или разумевања у вези с оним што је Србији потребно, више не треба уопште да разговарамо. Онда ћемо то покушати да решимо на другачији начин.
- Значи, ултиматум?
- Ултиматум би био да смо 5. фебруара рекли: „Ево, састали смо се и закажите изборе за април, мај“, или да смо рекли: „Ако до 16. априла не донесете никакву одлуку, ми ћемо заузети све институције, зато што народ више нико не сме да бије и јер је то воља грађана, а у целом свету сви се стављају на страну грађана, а не режима.“ Ми ништа од тога не желимо, само тражимо разговоре.
- Зашто сте против избора у редовном термину?
- Не могу да замислим да се избори одрже на пролеће следеће године. То би значило да живимо у нормалној земљи, а не живимо. То би значило да још 200.000 људи остане без посла, да се затвори још 18.000 фирми и још неколико десетина милиона на рачунима политичке елите. То би био крах и показатељ да нико не мисли на Србију, већ само на себе. И ми не можемо да дозволимо да народ то исто каже и за нас у СНС.
- Зашто мислите да би власт пристала на 18. децембар?
- До тада може да заврши све послове које планира да уради пре избора. Пружамо им све могуће предности - да заврше мост на Дунаву код Бешке, мост на Ади Циганлији, да крене производња новог „фијата“ у Крагујевцу, да Србија добије статус кандидата и да цена хлеба остане замрзнута. То су адути са којима ДС излази на изборе.

Уједињени за Косово

Стратегија за Косово?
- Било би добро да имамо комисију за преговоре с Албанцима са Косова у којој би били председници четири-пет најјачих странака и грађани Србије би знали ко преговара и да ли ће преговори успети или не. Народ би тада знао да нико неће да га изда и да неће бити појединачне издаје.

Народ ће се сам окупљати

Николић је најавио да ће 16. априла грађани окупљени на митингу СНС прошетати Београдом, трасом Таковска, Светосавска, Коларчева, Краља Милана и Кнеза Милоша, јер се у тим улицама налазе сви објекти на које се рачуна када се тражи промена власти.
- Обезбедићемо почетни број 16. априла, а после ће народ сам наставити да исказује незадовољство - каже Николић.

Можда са Војом?

Јесте ли разговарали с Војиславом Коштуницом о евентуалним коалицијама?
- Док су у ДСС уверени да сами могу да уђу у парламент, неће у коалицију. Не инсистирам на томе, њихов пут је њихов пут, само упозоравам да се приближавамо референдумском изјашњавању на изборима и да мале политичке странке ризикују да остану ван парламента.