Архива новинских чланака

Печат - Томислав Николић - 30.04.2010.

Много тога се открило на локалним изборима у Аранђеловцу. Најпре да је СНС најјача странка у држави. Док Републичка власт трошећи огроман новац још увек покушава да убеди грађане да им у локалној самоуправи поклоне поверење, у огромном делу Србије на локалним изборима Српска напредна странка побеђује. Резултати избора у Аранђеловцу су резултат жеље грађана за променама због лошег општег стања у држави. Они нису били само пуки локални избори. На овим изборима опозиција је остварила одличан резултат, имајући у виду финансијска средства из буџета које је потрошила Влада. Они су у ове изборе уложили 60 милиона динара, тако да уколико би имали изборе у 160 општина, републичка власт не би имала довољно новца за своје кампање, па би опозиција имала већу шансу за још бољи резултат него у Аранђеловцу. Власт је из буџета уложила 60 милиона динара у асфалтирање, а како ће наћи новац за изградњу инфраструктуре свих 160 општина? СНС би уз мало додатног времена и рада, могао да постигне још већи успех. Резултати избора су и знак да смо потпуно у праву када процењујемо да грађани Србије желе ванредне парламентарне изборе и да их само власт у Србији не жели", истиче у интервјуу за „Печат" председник Српске напредне странке Томислав Николић, коментаришући резултате локалних избора у Аранђеловцу на којима је победила Српска напредна странка.

На дан избора у Аранђеловцу председник Републике и ДС-а Борис Тадић поручио је српској опозицији да ће „учинити све да онаква не дође на власт".
- То је страшно, да се преко свих медија Борис Тадић као председник Србије умеша у локалне изборе претећим тоном. Дугорочно гледано то ће га политички коштати, а у свакој нормалној земљи могло би га коштати функције председника Републике. Тадић се умешао у изборне процесе, запретио Србији да никада не може да гласа за опозицију, јер он неће дозволити да опозиција дође на власт. Када смо сабрали све резултате избора испоставило се да неколико малих странака могу да одлуче ко има већину и да се одједном појављује прича да странке владајуће коалиције могу да имају већину и у Аранђеловцу. Само нису објаснили од када ЛДП спада у владајућу већину када је у Републици у опозицији. С друге стране испрофилисала се политичка сцена, па сада знамо које су странке зависне од ДС-а, а које могу да воде своју политику мимо политике ДС-а. Пре свега ме интересује како ће даље поступати Социјалистичка партија Србије и Љајићева Социјалдемократска странка Србије. Последњим поступцима и одлукама, те две странке стављају себе у положај да СНС уопште више не рачуна да с њима формира било какву коалицију. Нека челници те две странке јасно кажу у кампањи за шта се залажу и с киме ће да сарађују, па да онда ми јасно кажемо бирачима у кампањи шта добијају ако гласају за СПС и СДСС и да им је онда боље да гласају за ДС, јер су поменуте странке свакако у служби Тадићеве странке. Жао ми је што Расим Љајић огроман део бошњачког становништва води искључиво у коалицију са ДС-ом, а то ће се јако лоше одразити на могућност наше сарадње на републичком нивоу. На овим локалним изборима увидели смо безобзирност власти и сада јасније видимо шта све можемо да очекујемо на републичким изборима. Уколико буде извесно да ће да изгубе, њихова безобзирност биће потпуна. Показало се и да Г17 Плус у некој својој коалицији може отворено да купује гласове по Аранђеловцу, и да се при том никога не боји, јер представници Г17 Плуса знају да нема те полиције која ће доћи да их испита зашто дају новац за показивање заокруженог гласачког листића. Показало се и да могу да обезбеде вишак гласачких листића кад год властима затреба да се изводе манипулације. Оно што највише годи СНС је огроман утицај и поверење које има међу грађанима Србије.

Шта Ваша странка, за разлику од партија на власти, нуди грађанима?
- Ми смо странка која никада није била на власти и нама је велики хендикеп када се боримо са онима који су били или јесу на власти у одређеним општинама. Они могу да кажу ово смо ми учинили, ово чинимо или урадићемо то и то за годину дана. А ми само нудимо потпуно нове односе, да променимо ствари набоље, да искоренимо криминал, мито и корупцију, да створимо атмосферу у којој би грађани сами одлучивали о свему, у којој би, на послетку, сарађивали са комшијама и пријатељима који су у другим странкама. Прво што нудимо јесте нормална Србија и то смо урадили и на изборима у општини Аранђеловац и у другим општинама где су били избори. Покушаћемо да разговарамо са грађанима Аранђеловца који треба да одлуче ко ће бити на власти. Желимо да укажемо на чињеницу да грађани Аранђеловца у већини желе СНС на власти и да ће све што буду учинили супротно томе бити превара грађана Србије и њихове воље. Ми са онима који желе да преваре народ не можемо дугорочно да остварујемо било какву сарадњу.

А са СПС-ом?
- Ставићемо на испит СПС, који је најодговорнији за оно што ће се десити у Аранђеловцу. СПС директно може да утиче на то да буде испоштована воља грађана за променама у Аранђеловцу и на то да ли на власти треба да буде први или други и да ли ће опет први на изборима бити елиминисан разним комбинаторикама. Ако СПС жели промене набоље треба да приступи коалицији са нама. СПС је нама природно ближи него ЛДП-у и у циљевима, па чак и на локалу. Једино што СПС спаја са ЛДП-ом је градски превоз у Београду. И у Аранђеловцу се показало да новац, моћ и куповина гласова не могу више да утичу на коначан резултат избора, већ да то треба да буде квалитет, жеља за бољитком и програми и идеје политичких странака. А људи који су нам се прикључили у ових годину и по дана апсолутно су за промене и настоје да докажу грађанима Србије да може бити боље. Покушаћемо да објаснимо грађанима Аранђеловца шта смо све учинили и шта је за њих боље, а они нека одлуче с киме ће даље.

Шта се све одлучивало на овим локалним изборима?
- Ово нису били избори који одлучују о томе да ли Борис Тадић може да сарађује са Томиславом Николићем, или Томислав Николић са Ивицом Дачићем, ово су аранђеловачки избори и грађани Аранђеловца треба да
одлуче. Зато сам и у кампањи говорио да никакве услове својим локалним функционерима нећемо да постављамо. Како они одлуче тако нека буде. Међутим, јасно је да је ултиматум који је Тадић поставио, утицао да се један део уплашених грађана Аранђеловца одлучи да гласа за странке владајуће коалиције, а с друге стране потпуно је утицао да се његови мали коалициони партнери определе за најаву формирања постизборне коалиције са ДС-ом. Све су то последице Тадићевог обећања „да ће учинити све да СНС не буде на власти".

На Скупштини Ваше странке, у суботу 24. априла, приликом обраћања присутним делегатима и гостима поручили сте да немате политичких непријатеља већ само супарника.
- У суботу сам опоменуо политичке противнике да нас не сматрају непријатељима, већ супарницима. Сутрадан ми је Тадић одговорио претњама. Поручио сам да према политичким супарницима не гајим никакве непријатељске намере и да се они не понашају према нама, нашим пријатељима и члановима породица као према непријатељима, као и према људима из СНС-а који масовно остају без посла због своје политичке опредељености. Понудио сам нашим политичким супарницима нормалну Србију у којој ће странке нормално да се смењују на власти, као и да се нормално прихватају победе и порази на изборима. Председник Србије је много погрешио својим претећим одговором и наравно да медији који су под контролом то неће да коментаришу, а нарочито електронски медији са националном фреквенцијом. Ти медији не смеју да коментаришу Тадићево брутално диктаторско понашање. Тадић је потпуно изгубио компас суочен са чињеницом да му странка није најјача у Србији. Он је нас оптужио за паљење Америчке амбасаде у Београду и ми би сада требало да подигнемо кривичну пријаву против њега за клевету. То је велики Тадићев безобразлук. Тог 21. фебруара 2008. године када смо изразили јавни протест против одлуке о Једностраном проглашењу независности Косова и против рушења српских светиња на Космету и тог дана када смо имали молебан у Храму Светог Саве, ми смо све те скупове заједнички организовали. У организацији су учествовали председник Србије Борис Тадић, председник Владе Војислав Коштуница и Томислав Николић као човек који води најјачу опозициону странку. Тадић је тог дана побегао у Румунију на неки изненадни састанак, али су са нама били сви његови функционери из странке. Тадић каже да је најзаслужнији за борбу против криминала у Србији, а зашто онда тог дана није био најодговорнији ако се догодило нешто што није по закону. Тадић све то пребацује на Коштуницу.

Ко је по Вама одговаран за те инциденте?
- Слажем се да је председник Владе у принципу најодговорнији када се нешто тако деси, али зашто Тадић ту нас петља. Што не види ко је између Коштунице и њега најодговорнији. По Уставу одговорнији је Коштуница, али по понашању Тадић, пошто је све у његовим рукама. Или је Тадић само заслужан за то што је откривена нарко мафија и за добру регионалну безбедносну сарадњу. Борис Тадић се гура у први план када су у питању безбедносни преговори, а први се склања када треба преузети одговорност. Немој да нас Тадић вређа, јер сви добро знамо када је он палио Београд. То му уопште не смета. А када је учествовао у организацији протестног скупа 2008. године, онда одговорност пребацује на СНС. Ми нисмо странка која ће да пали и руши Београд. Да смо ми таква странка, одавно бисмо имали демонстрације у Београду. Нешто друго је ту у питању.

Шта је конкретно у питању?
- Тадића погађа што нам се његови кадрови из ДС-а један по један обраћају, јер више не могу да гледају корупцију и криминал у владајућим структурама. А неки од њих или пређу у СНС или одлуче да нам испричају о чему се ради и онда, пошто ми не тражимо ни од кога да пређе нити некоме било шта нудимо, сами се одлуче да после извесног времена приђу нама, као што је био случај са Владимиром Цвијаном, који је био генерални секретар Председништва Србије. То боли ДС. Да се то десило нама, да је неки наш члан отишао, а наравно могу увек да оду ако хоће, они би од тога направили страшан призор. О томе би се писало данима по скоро свим медијима. То што је код нас прешао човек који је радио у најближем окружењу Бориса Тадића и који више није могао да гледа корупцију у правосуђу, то им није битно. Сада смо ми одједном непријатељи ДС-а зато што је један бивши високи функционер изашао на телевизију и рекао како је Тадићу указивао на корупцију у правосуђу и намештање избора судија, али да није било никакве реакције да се то реши. На то је Тадић одговорио да ће као председник Србије дауложи сва средства да спречи да ми дођемо на власт. На шта то конкретно Тадић мисли? Шта све сматра под „свим средствима"? Пошто је он врховни командант, да ли мисли на војску, полицију, безбедносне службе? Чиме он то мисли да победи СНС? Што није погледао снимак са нашег скупа у Сава центру и упоредио га са скупом ПУПС-а на којем је он говорио. Нека упореди изразе лица и гестикулацију, тоналитет, садржај изговорених речи, учесника оба скупа. Наш скуп је био скуп који је показао да треба да се мири Србија и да треба да владају они који су најбољи на изборима и да наша држава треба да буде мирна. Не. Тадић поново прети. Подсећам га да сам са великим оковима око ногу и теговима на раменима, као председника странке која није имала никакав пролаз ка ЕУ, за њим заостао два, три процента на председничким изборима на којима ниједан припадник националних мањина није гласао за мене. Тадић мора да зна да у новонасталим околностима нема шта да тражи ако настави да се тако понаша. Србија не жели ратове. Како ја могу да одговорим на Тадићеве позиве на рат? Немам ни војску, ни полицију... Ако Борис Тадић и објављује рат СНС-у, ја нећу да се сакријем у рупу као миш. Преостаје ми онда да се браним и да узмем једино оружје које имам, а то је народ. Знам да смо Тадићева ноћна мора.

Политички аналитичари најављују ванредне парламентарне изборе за пролеће 2011. године, а представници владајуће коалиције кажу да ће избори бити 2012, дакле у години редовних парламентарних избора. Према Вашем мишљењу, када је најреалније да се избори одрже?
- Рокови за ванредне парламентарне изборе пролазе сваког дана. Рок је истекао када су грађани видели да власт не може да испуни ниједно од својих изборних обећања. Србију је погодила светска економска криза, а о томе садашња власт није имала појма. Испоставило се да су изборна обећања владајуће коалиције једна велика лаж, која је покривена економском кризом за коју смо сви знали. Ја сам још за скупштинском говорницом упозоравао на глобалну економску кризу, а из редова владајуће коалиције су ми одговарали да ће криза да нас мимоиђе као лавина која пролази поред једног великог брда на чијем се врху ми налазимо. На том брду се налазе сви они који су незадужени и који немају проблем са незапосленошћу и ми међу њима. Испоставило се да су и то слагали, лажне су биле и све оне приче о томе да ћемо сви добити по хиљаду евра за бесплатне акције и да ће захваљујући новој инвестицији у Крагујевцу бити запослено пола Србије, као и да ћемо имати енергетску стабилност. Испоставило се да су то биле само лажи изречене у предизборној кампањи. Не виде се последице те енергетске стабилности, не видимо да су енергетски деривати јефтинији на бензинским пумпама. Шта смо то добили? Е, тог часа су почели да истичу сви рокови за расписивање наредних парламентарних избора. Имамо премијера Мирка Цветковића и министре, посебно Млађана Динкића, који изговоре за све налазе у светској економској кризи. Ова Влада троши милијарде динара на бесмислене ствари. Имамо проблем мањка запослених у привреди, производњи, по фабрикама. Они само знају да запошљавају по банкама, осигуравајућим друштвима и говоре о аранжманима са ММФ-ом. Они само знају да узимају новац на зајам и да продају фирме.

Како коментаришете најаву продаје „Телекома"?
- Сада нико у свету не продаје своја предузећа, већ државе помажу своју привреду како би заобишле кризу и како би повећале своје акције на берзи. Ко је сад луд да било шта продаје? Зашто сада Влада хоће да прода „Телеком"? Колико он вреди сада а колико ће тек вредети за неколико година када изађемо из економске кризе. Много више. Изаћи ћемо из кризе за две, три године, а при том је „Телеком" једно од најпрофитабилнијих предузећа. То предузеће прави велики профит и зашто га онда продавати за исти новац који ће оно остварити кроз профит и то за свега неколико година. У кампањама за локалне изборе власт сељацима дели бесплатне телефоне тамо где нема ни телефонских мрежа ни линија. Сада су се тек сетили да им дају телефоне преко „Телекома". Чак и у тим ситуацијама где на све стране цури преко „Телекома", он је профитабилан и спонзорише све живо по Србији. Сада се не продаје, сада се купује.

Које решење предлажете?
- Избори. Сада се врше избори и у скоро свим европским земљама. У Европи нуде грађанима да у овој економској кризи поново бирају за кога су. Е, када се бира поново, онда се бира друга политичка опција. Већ је дошло до промена у Мађарској, Бугарској, и где се год одрже избори, доћи ће до промена. Промена власти није убиство, већ нормалан политички процес. Насупрот томе, Тадић би да учврсти своју позицију и да направи јединство са свим странкама са којима сарађује да би спречио наш долазак на власт и да сачува свој положај. Он само упозорава да ће грађанима да се деси нешто јако лоше ако он оде са власти.

Шта то лоше може да се деси?
- Може бити само боље. Тадић преко диригованих медија говори само лоше ствари о нама. Када сам до сада могао да учествујем у политичком животу и са својом странком правим овакве резултате на изборима, могу и сада без те већине медија. И када победимо на изборима нећемо терати медије да раде за нас. Медији треба да буду слободни. Ако успемо да победимо ову власт у ситуацији када скоро сви медији раде за њих, то значи да грађани неће да гласају за оне који контролишу медије, већ за оне који су за либералнији и демократски однос према медијима.

На Скупштини СНС-а у првом реду поред челних људи Ваше странке, седели су и председкици других политичких странака: ДСС-а др Војислав Коштуница, Нове Србије Велимир Илић, СВМ-а Иштван Пастор, Покрета социјалиста Александар Вулин, представник СДСС-а. На Вождовцу сте формирали власт са ДСС-ом и НС-ом, а у Земуну и са ДСС-ом, НС-ом и СПС-ом. Какви су коалициони капацитети Ваше странке?
- Наши капацитети су велики. Поред странака које сте набројали, ДСС, НС, ПС, СВМ, ми бисмо сарађивали и са другим странкама које се одлуче да са нама мењају Србију. ДС жели да сви зависе од ње и да она одређује све. Они у великој жељи да владају занемарују чињеницу да су изгубили изборе, већ свој пораз претварају у победу. Када је ДС победио на изборима, Тадић је рекао да не сме да се изигра воља народа и да први на изборима треба да формирају власт. Па, зашто и сада то не каже? Ево ми побеђујемо и победићемо. У Аранђеловцу Тадић окреће плочу, каже да ће власт формирати странке које су у републичкој власти заједно са ЛДП-ом, јер СНС не сме да победи. Очигледно је да можемо да сарађујемо са странкама националних мањина. Јако ме брине понашање Расима Љајића. Савез војвођанских Мађара може да заузме потпуно јасну и чврсту позицију да ће помоћи око формирања владајуће већине оној српској странци која буде јача и да неће да се меша у наше односе. Ја лично, уколико би нас ДС победио на изборима, не бих са Пастором правио никакву коалицију, већ би рекао да његов народ треба да живи по демократским правилима и да иде у коалицију са оним ко је победио. Нећемо да преваримо већински део становништва тиме што ћемо ми као мањина формирати владајућу коалицију. Са СВМ тесно сарађује најјача мађарска странка ФИДЕС, која не прави никакав проблем да Пасторова странка са нама иде у коалицију. ДСС и НС су наши природни коалициони партнери.
Нова Србија је јасна у својим намерама да жели чврсту коалицију са нама. До сада смо причали са ДСС-ом, па преко њих и са НС-ом, а сада ћемо имати директни разговор са Новом Србијом. ДСС чини некакве заокрете у последње време по питању коалиције са нама и почели су да одговарају на нека наша питања. Ми смо одговорили на сва њихова питања по свим тачкама. Чак сам и у говору у Сава центру рекао да је Косово и Метохија састави део Србије. У ДСС-у су говорили да не знају наше ставове по виталним националним питањима. Е, сада их знају.

Ваша странка се залаже за приступање Србије Европској унији. На који начин, безусловни или...?
- Улазак у ЕУ је реалност. Превише смо се умрежени с њима и превише кредита смо узели, тако да сада не можемо без ЕУ. Србија треба да приступи ЕУ, али само као целовита са Косметом. СНС хоће Србију у ЕУ, али само целовиту. Неће ваљда да СНС каже да треба без Космета да уђемо у ЕУ. Превише је привредних субјеката везано за њих да би избегли улазак у ЕУ. Али улазак Србије у ЕУ не значи прекид односа са Руском федерацијом. Треба да уђемо у ЕУ и да блиско сарађујемо са Русијом. Уласком у ЕУ нису искључени и наши други савези. Рецимо, ако се формира нека унија око БРИК (Бразил, Русија, Индија, Кина), онда треба да приступимо и тој унији. Русија нас не условљава. Европска политика је била и политика ДСС-а, док је био на власт, а сада је некако неизвесно шта мисле о ЕУ док су у опозицији. Да видимо шта ће по том питању да промене. То је једини камен спотицања у односима СНС-а и ДСС-а. Ми смо за брз улазак Србије у ЕУ, а они избегавају одговор на то питање. Коалиција СНС-а са ДСС-ом и НС-ом је сасвим довољна да формирамо републичку Владу после предстојећих парламентарних избора. СПС ће морати пре избора да се определи да ли после избора иде са јачим или ће то одлучити после избора. Ако се одлучи да у формирању власти помогне најјачем на изборима, то је коректан одговор, а ако кажу да ће одлучити после избора, то је некоректно и онда они нису наш потенцијални партнер. Никоме није у интересу да се не формира Влада, али социјалисти морају да изнесу свој став. У реду је и да кажу да ће после избора правити коалицију са ДС-ом. Можда социјалисти чекају да истекне мандат Влади, па да могу слободно да изнесу свој став, да се не би догодило да их ДС избаци из Владе и уведе ЛДП уместо њих.

Које странке су искључене за коалицију са Вама? Судећи према Вашим изјавама Ви нисте за сарадњу са ДС-ом, Г17 Плус, ЛДП-ом и радикалима.
- На жалост радикала више неће бити на политичкој сцени. Могао бих да кажем и на срећу, али нећу. Упозорио сам их на време. Оног часа када су ме истерали из Српске радикалне странке, разговарао сам са неким пријатељима и питао их шта то жели Војислав Шешељ. Један угледни аналитичар ми је рекао да Шешељ жели да уништи странку и да се не бави више политиком. Сада су ми неке ствари јасне. Ја сам их молио, радикале, док сам још био у СРС-у, да се не баве политиком на такав начин. Предлагао сам им да промене политику, да их води неко други да би остали на политичкој сцени. СРС је моје дете. Могу ја да се понашам према њима како хоћу, али ипак та странка је моје дете. Зато ја не могу да одговарам на њихове увреде. Што бих ја своме детету, СРС-у, којег очигледно нисам добро васпитао, одговарао на прозивке и јавно се расправљао с њима. Ако овако наставе нестаће са политичке сцене. Мада су у последње време почели да промовишу све ставове које сам ја промовисао док сам их водио. Питам се зашто сам ја ту сметао.

Шта им још замерате?
- Не могу да прихватим да пријављују Србе за ратне злочине. То није мој став, а надам се да није био ни њихов. Сада су променили став и по питању српских граница. Мој став је био да је граница са Хрватском на Дунаву, а њихов у Карловцу. Сада је њихов став исти као мој. Говорио сам док сам био у радикалима, да ако УН признаје целовиту Србију и Хрватску у садашњим границама, онда се не може говорити о српским границама: Карловац, Огулин, Карлобаг, Вировитица, а с друге стране да не дамо да Албанци одвајају део Космета. Не може да се примењује двоструки аршин. И Србија и Хрватска треба да буду у границама које су признале УН. У садашњим. Не можемо ми да отимамо пола Хрватске, а да не дамо да нам отимају Косово. Видим да је то став који је сада прихватила и СРС. Чини ми се да су радикали направили касни заокрет.

Шта желите свом некадашњем вишегодишњем блиском сараднику и пријатељу, куму др Војиславу Шешељу, који се већ преко седам година налази у Хашком трибуналу?
- Желим му да се врати из Хага. Ја њега више не познајем. Завршио сам све разговоре с њим. За разлику од њега, не желим више да говорим о Војиславу Шешељу. Нека он води свој живот, а ја свој. Ако хоће свој живот да погорша нека тако ради. Мој је покушао да погорша, надам се да није успео. Његова судбина нека буде његова прича.

Са којим странкама још не можете да сарађује?
- Са ЛДП-ом Чеде Јовановића. Са њим нема сарадње. Зато што су потпуно јасни у томе да ми треба све да дамо и да све распродамо. То је политика ЛДП-а, све распродати. Та политика је политика за пет одсто становништва, али нећу тиме да се бавим. Ако не могу после избора да са политичким странкама формирам идеолошку коалицију, онда ћу радије да останем у опозицији.

Ко је по Вашем мишљењу најодговорнији за лошу економску ситуацију у земљи?
- Г17 Плус и Млађан Динкић су најодговорнији за лошу ситуацију у земљи. Онај ко се сада с њима везује, тај грдно греши. Требало би да ДС, баш као и СПС више не сарађују с њима. Политика да нема живота за оног ко је против њих је прошлост. Њихова логика је да може да се краде и ради шта се год хоће, да се масовно отпуштају радници, само да се не буде против њих. Отпусте хиљаду људи, а запосле 50, то је политика Г17 Плус. Ови њихови локални регионални сарадници уопште ме не интересују. Остаје сарадња са ДС-ом, као питање које мора да се образложи. Наша је жеља да створимо два блока и да се грађани опредељују између ДС-а и његовог блока, и СНС и нашег блока. То је модел који у свету и у Европи добро функционише. Исти такав модел је и у Америци. Постоје два блока која се нормално смењују на власти. Они се сукобљавају и у Конгресу са аргументима. Ко је на власти треба да обезбеди већину за изгласавање својих предлога. Можда ће републиканци да узму неког сенатора из редова демократа и ту нема никаквих притужби. Код њих, баш као и свуда у свету, па и код нас посланик треба да буде власник мандата и да нема никакве страначке узурпације мандатима. Када се бирају одборници и посланици бирају се људи. Али садашња власт неће изборе, јер њихови функционери неће да се лишавају високих плата о трошку државе, места у разним управним одборима директорских места... Не могу више мале странке да владају Србијом. У нормалним демократским земљама постоје велике политичке странке, нема шићарџија.
Било би идеално када не бисмо морали да улазимо у коалиције на републичком нивоу.

А коалиција СНС-а и ДС-а?
- Када би СНС и ДС формирали Владу, онда би неко у Србији морао да буде опозиција. Онда би се родила нека трећа странка, настала од коалиција мањих. Ко зна каква би се тада опозиција изродила и на који начин би мање странке формирале коалицију. То није добро за Србију. Најбоље и сигурније је да постоје два блока, као што сам и рекао, која ће да се смењују на власти. Не постоји вечита власт. Много ме боли Тадићева изјава да је он „дозволио да СНС постоји, али да се сада та странка много променила". Он дозволио?! Ко је он да одлучује о свему. Погађа га што нам је Цвијан пришао. Ко је он да тражи да му се доставља документација? Као прво, Цвијан му је све то већ доставио, а као друго Тужилаштво и полиција, па онда истражне судије, треба да траже да им се достави документација, а не Тадић. Није то посао председника Републике. Да ли то значи да је Тадић тај ко процењује ко ће да буде ухапшен, а ко не? Тадић се меша у рад Владе Србије, као што се увек и мешао. То је зато што је изабрао слабог председника Владе Мирка Цветковића. Цветковић је једини човек који неће да каже Тадићу да га пусти да ради свој посао.

Како коментаришете ставове представника ЕУ, који су јавно рекли да осуђују овакав начин реформе правосуђа и избор судија?
- Доста пута до сада пролазио је аргумент ДС-а и њихових партнера код представника ЕУ, да када год изгубе на изборима, почну да траже подршку Европе да не дозволи да радикали, а сада напредњаци воде Србију, јер су против ЕУ. И онда је ЕУ гутала кнедле. Е, сада је ситуација другачија. Сада представници ЕУ пишу притужбе на рачун избора судија, о чему је јавно и Цвијан говорио, али владајућа коалиција и њихови медији неће то да објављују. У писму из ЕУ тражи се поништај избора свих судија. Када се изабере судија, он не може тек тако да се склања. Мора сваком судији аргументима да се објасни зашто више није судија, а не да судије пролазе овако како актуелна власт хоће. Све о корупцији у правосуђу знају и ЕУ, и Венецијанска комисија и Савет Европе. Замерио сам представницима ЕУ у Београду зашто се више не оглашавају по том питању. Рекао сам им да, с обзиром да они нама дају зелено или црвено светло за улаз у ЕУ и исто тако одређују ко је победио у Србији, онда треба да се огласе и по питању реформи у правосуђу. Неће нас ЕУ са корумпираним институцијама.

Каква је, према Вашем мишљењу, судбина Космета?
- Сведоци смо да ДС купује време. Зашто смо као држава толико дуго чекали да би адекватно реаговали и сада смо дошли у ситуацију да нам на Космету, Србима, исеку телекомуникацијску везу. Шта се сада одуговлачи. Можда власт у Београду чека да сви документи на Космету буду на албанском. Одмах треба кренути у разговоре по питању судбине Космета. Да видимо штато ради Кфор, Еулекс, БСК, КПС, нелегалне институције у Приштини. Битно је мишљење Савета безбедности. Ми смо на путу борбе за очување Космета у саставу Србије увек имали и имамо искреног савезникау Русији, која инсистира на целовитости наше државе. Да кренемо да разговарамо шта може да се промени по питању положаја Срба на Космету. Ти преговори неће одмах донети велики успех за обе стране. Чини ми се да се, захваљујући поступцима актуелне власти, све више удаљавамо од Косова и Метохије. Сетимо се да су још представници ДОС-а 2001. године кренули да избегавају питање везано за опстанак Космета. Говорили су да је Космет изгубљен Кумановским споразумом и Резолуцијом 1244, споразумом Ахтисари-Черномирдин, а онда је 2006. године поново почела борба Србије за Космет. Данас су им пуна уста позивања, у борби за Космет, на Резолуцију 1244. Испоставило се да у свим тим споразумима има довољно основа за опстанак Космета у саставу Србије. Сада сви јавно говоре да никада неће дати Космет, а сваким даном се Космет све више одваја од Србије, што се не види голим оком.

На све то представници међународних институција ћуте.
- Свако ћутање Кфора, Унмика и Еулекса на Космету је знак да се нешто обавља уз договоре са Албанцима. Када чујете Тадића и Цветковића да ће учинити све за заштиту Срба на Космету осим силе, поставља се питање шта ће то онда да учине. Не кажем да могу само силом да реше проблем, али не треба тако да говоре. Нека каже Тадић која су то сва средства која ће Цветковић и он да примене у борби за Космет. Када је у питању обрачун са опозицијом и са мном онда говоре о употреби свих средстава, а када је опстанак Космета у питању онда се нека средства искључују. Мора Тадић да нам каже шта ради, које потезе предузима и како се он то бори за Космет. Да ли зове италијанску и бугарску Владу или предузима неке друге мере. Народ га је изабрао и дугује нам одговоре. Није он краљ, који је изабран рођењем или наследством добио титулу, да се понаша како год хоће и да никоме не полаже рачуне. Морамо се увек борити за Космет и да имамо наш народ и наше институције у јужној српској покрајини.

Да ли се спрема нови 17. март на Космету?
- Не. Не желим и не смем тако да размишљам. Таква прича може само да уплаши преостале Србе на Космету. Онај 17. март 2004. године не сме да се понови и он је био опомена за читав свет. Еулекс, Кфор и остали морају да чувају српске светиње и српски народ. Нека сада међународне институције докажу да су за ред и мир на Косову. Ако би Срби стекли утисак понављања прогона и погрома, отишли би.

Како гледате на Истанбулску декларацију и Декларацију о Сребреници?
- Једно од нерешених српских питања је и борба за очување Републике Српске. Тако је, треба да сачувамо Републику Српску и да решимо сва питања што се тичу њене судбине. Ајмо једном неки проблем да сада решимо, а не све да остављамо нашој деци и унуцима да решавају. Не могу да схватим председника Србије који у покушају да реши питање судбине БиХ толико се везује за Турску. Није добро што је донета Декларација о Сребреници. Знам да је у читаву игру укључен и Харис Силајџић, али не видим шта Турска тиме добија. Један познаник, веома утицајан у исламским круговима, рекао је да се и у Србији планира изградња велике џамије која би носила име Мехмеда Паше Соколовића, што би била увреда за Србију. Шта год да је Мехмед Соколовић учинио за Србију, ипак би градња џамије била подсећање да је Турска некада могла да отме српско дете, промени му веру и врати га у Србију као јаничара. Шта историја каже о њему не знам, али то не значи да би на тај начин могли да прихватимо да нам се Турска врати и да нам се правда за сва понашања према нама протеклих векова. Подржавам жељу да се стабилизује БиХ као држава са два ентитета, али онда за ових 15 година после Дејтонског мировног споразума није кренула ни корак напред. Бојим се да ће се оваквим одлукама ствари у БиХ развијати на штету српског народа и Републике Српске и зато сам веома забринут оваквим понашањем председника Србије и састанцима којима присуствује у БиХ и у Турској. ДС се не консултује са другим странкама о битним питањима. Тадић више не зна у чије име говори, у име Срба, Србије или ДС-а. Његова прича о доношењу друге декларације која би осудила све злочине над Србима била је актуелна само до тренутка изгласавања Декларације о Сребреници. Данас то више нико не помиње. Хоће ли ико да одговара за ту гнусну лаж? Ми нисмо осудили све злочине ни над Србима ни над муслиманима, нити злочине које су Срби починили над другим народима, нити злочине које су други народи починили над Србима. Осудили смо само злочине у Сребреници. Само Бог зна шта они то спремају у јулу месецу у Сребреници и Поточарима и да ли је коначни циљ укидање Републике Српске и проглашавање Срба злочиначким народом. Можда је реч о некој светској уцени упућеној Тадићевој власти.

ЕУ истиче да Србија има најгоре регионалне односе са некадашњим републикама бивше СФРЈ. Како реагујете на двоструке аршине које примењује српска власт у односима према Хрватској и Црној Гори?
- Са Хрватском, званично гледано, српска власт има добре односе, а са Црном Гором је на „ратној нози". Да ли је власт заборавила злочине над Србима у Хрватској, „Олују", „Бљесак", „Јасеновац" и прогон и погром над српским народом?
Руководство Србије опрашта све што је Хрватска учинила према Србима. Ми не можемо да имамо искрене и пријатељске односе према Хрватској док се не реши питање протераних Срба и њихове имовине, као и злочина почињецих над Србима. Не признајемо ту њихову демократију у Хрватској. Могу они да мењају своје председнике колико год хоће, али проблеми који тамо постоје морају да се решавају. Срби морају да се врате у Хрватску и да располажу својим правима и својом имовином. Без тог услова свих услова нема добрих односа са Хрватском, а нарочито не грљења и љубљења што ради руководство Србије. Црна Гора је пошла својим путем под условима које смо ми у Београду прихватили. Прихватили смо референдум који је диктирала ЕУ. Од када је црногорски модел референдума по којем се Црна Гора отцепила могућ у свету? Србија се не труди да побољша своје односе са Црном Гором. Није веће зло нанела Црна Гора Србији него што је Хрватска. Историјски и бројчано гледано и у сваком другом смислу Хрватска је нанела огромно зло Србији и српском народу. Када протерујемо амбасадоре протерујемо црногорског, а хрватског не смемо да дирамо. Србија и Црна Гора никада нису ратовали нити ће. То што су неки Срби постали Црногорци то је њихово опредељење. Срби у Црној Гори нису прихватили мој савет да буду национална мањина, већ желе да буду народ, али то не дозвољава црногорски режим. Имали би већа права као мањина. Не желимо да делимо народ у Црној Гори и зато нисмо ни формирали нашу странку тамо. Народ је у Црној Гори распамећен и ту је велика одговорност и у Београду. Ако смо рекли да у ЕУ неће више бити граница, онда ће можда једног дана поново Србија и Црна Гора бити заједно што бих ја искрено волео. С киме ће Србија да се уједињује ако не са Црном Гором? Није ни Мило Ђукановић вечан нити ће његова одговорност вечно моћи да се крије. Србија не улази у поступак против Ђукановића него у поступак против црногорског народа. Не може руководство Србије да оптужује један читав народ. Нисмо ми у Београду били довољно уверљиви да помогнемо нашем народу у Црној Гори и српство је било препуштено несигурним људима, и неко је одлучио да буде Црногорац. Сви смо криви за то, али није крив онај који није хтео да буде Србин. Сви Црногорци су били Срби, баш као и добар део муслимана у БиХ, као и католика у Хрватској. Срби и Црногорци су један народ. Сада су два народа, али братска. Не одриче се ни отац кћерке када се она уда у другу кућу.

Да ли сте за улазак Србије у НАТО?
- Не. Србија треба јасно да каже „не" НАТО-у и да не улази у војне савезе. Имамо наш Устав који морамо да поштујемо и нема војних савеза ни са НАТО-ом ни са Русијом нити са било којом другом организацијом или земљом. Ми имамо скупштинску декларацију о независности коју морамо да поштујемо. Ми смо војно неутрални и сарађиваћемо са оба блока и са НАТО-ом и са Русијом, ако је у питању искрена борба против међународног тероризма и криминала. Ето нас ту, да помогнемо. Али не желим да ми будемо некакви војници у неким водовима или пуковима било ког војног савеза.

Како коментаришете договоре о решавању социјално-економске кризе на релацији Влада-синдикати-привредници?
- То је мимикрија. Погубна је улога синдиката у Србији. Никада се ти синдикати нису изборили за права радника. Ми немамо јаке синдикалне групе. Исте те синдикалне групе су и предале фабрике у Крагујевцу које су биле њихове. Претпостављам да је онај Бранислав Чанак још увек председник Синдиката „Независност". Онај ко је 20 година председник једног синдиката, тај је умртвио синдикат. Нема организоване синдикалне борбе. Подржавамо оправдане захтеве радника, али се не мешамо у рад синдиката. То што они раде није прави пут. Какав је то сада тријумвират између синдиката, Владе и привредника. Сви задовољни и сви мирни, а радницима све теже и горе. Њих тридесетак се договорило, а шта је са осталима? Ово ми личи на
лумперајку на броду који тоне. Што се тиче привредника, они нас не падају нити ми њих дирамо, а нити као странка са њима сарађујемо. Примера ради, „Делти" треба омогућити да улаже у региону, ако ми дозвољавамо разним Меркаторима и Идеама да улажу. Нико „Делти" није омогућио, нити пружио подршку, да улаже преко граница Србије и да буде регионална сила. Ја сам у спору са неким људима који воде велике фирме зато што не разумеју политику СНС-а. Немам ни жељу ни намеру да уништавам велике фирме које запошљавају на десетине хиљада радника, али ти привредници, власници великих компанија, треба грађанима Србије да докажу да успех и напредак њихове компаније значи и напредак Србије, а не да се стиче утисак да Србије пропада, а поменуте компаније напредују. Треба им помоћи. У Хрватској држава откупљује фирме, само да их не би купили српски привредници. Ја са тим привредницима не контактирам, јер би их одмах нагазила власт са питањима да ли су нам дали новац, а нама би рекли да смо на јаслама привредника. Добро је што нас привредници јавно не нападају. Ваљда и ова власт не сме да иде толико далеко да све незадовољне окрене против нас, привреднике, раднике, сељаке. Још нам само то недостаје.

Не можемо да изоставимо питање о садашњем положају неких од највиталнијих државних институција, Српске православне цркве, парламента, војске и полиције?
- Да кренемо редом. Удар на војску је извршен поодавно и тај процес је изгледа потпуно завршен. Раније се у Србији дизао шатор када младић одлази у војску. Ова амнестирања регрута нису добра. Решење је да се остави могућност избора, ко хоће нека иде у војску, а ко неће не мора. Проблем је што су многи часни генерали и други официри, који су водили нашу војску у одбрани земље, завршили у Хагу или у пензији. Србија сада треба да направи најбоље специјалне јединице на свету. Када би се поновио онај погром на Космету, не знам како би могли да останемо мирни и да не помогнемо Србима. Углед Цркве је такође пољуљан. Изгубљена је свакодневна посвећеност службама. Не требају владике да држе политичке говоре. Неке владике су заборавиле чему служе. Сукоби у СПЦ не треба да се одвијају преко медија. Не требају политичари да се мешају у рад Цркве. Шта ће Борис Тадић на Сабору? Чини ми се да патријарх Иринеј може да обједини све. Када се изабере патријарх треба да га слушају све владике, као и у странци када се поштује председник. Држава и Црква треба да сарађују, али не да се мешају једна другој у рад. Забринут сам за углед не само Цркве, већ и парламента. Влада Србије је све негативно - криминал, јавашлук, афере - пребацила на парламент. Данас скоро више нико не говори о Влади, већ само о томе шта ради српски парламент.

А полиција и њена борба против организованог криминала?
- Мислим да се полиција не обрачунава на прави начин са организованим криминалом. Слободан Хомен се понаша као алфа и омега државе Србије, иако је оптужен за корупцију у случају изградње робне куће „Веро". Битно је да Хомен говори да ће они да истерају „аферу Шарић" макар и по цену ванредних парламентарних избора. Никада није до краја објаснио на кога је то мислио од министара и људи у полицији да су сарађивали са Шарићима. Шта то крију једни од других? Откуд оволика дрога на улицама и где је та полиција која ради свој посао? Требало им је толико време да открију човека који је створио преко милијарду евра у Србији. Да ли је могуће да до сада нису знали да такав човек постоји? Изгледа да су сви знали да постоји тај гангстерски клан, али су мислили: „Добро је, нека зараде. Они шверцују дрогу по Европи, а не по Србији". Е, није тачно било је ту дроге и за Србију. Та дрога и даље стиже овде, а ако је отишао Шарић остали су „мали шарићи". Једва чекам да победимо, па да истерамо тај случај.

Шта је прво што бисте урадили уколико би дошли на власт у Србији после предстојећих парламентарних избора?
- Не знам шта ћемо прво да урадимо. Имамо много тога. Сви министри ће добијати своје задатке. Преиспитаћемо многе ствари. Примера ради, ширење страха да ћемо ми укинути Статут Војводине, Демократска странка иде на то да добије изборе на подручју Војводине. Тај страх је неоснован. Неоправдано је отишло много новаца ка Војводини, и други крајеви остају неразвијени. Оно што Уставни суд учини, неуставним мора да се укине. Одлуке Уставног суда морају да се поштују. Ми ништа нећемо да укидамо, па ни Статут Војводине, већ ћемо радити по Уставу Србије. Победићемо ми и у Војводини. Све ћемо радити по закону.