Архива новинских чланака

Политика - Александар Вучић - 08.10.2011.

Јесте ли успели да издејствујете код Зукорлића да промени став о бојкоту пописа?
Нисмо, било би некоректно да кажем да јесмо, али вам кажем шта смо тражили. Не може један разговор све да промени, али уверен сам да ће у будућности свакако бити резултата и да ће се много тога решавати на другачији начин.

А када је реч о враћању одузете и заштити постојеће вакуфске имовине, деблокади Бошњачког националног већа...
То су ствари о којима увек може да се разговара и о којима држава мора да разговара. Тако да ћемо као држава и као власт о томе свакако разговарати. На неко питање ће одговор бити позитиван, на неко ће бити негативан, али важно је да разговарамо и важно је да покажемо жељу да допринесемо дијалогу. Никада неће сви бити задовољни, али ако успемо да направимо да они буду задовољни са две тачке, а ми са три, или обрнуто, онда сам сигуран да ће ситуација и односи у рашкој области, односно у Новом Пазару, бити неупоредиво бољи него што су данас.

Када муфтија говори о потреби за аутономијом Санџака, и то не само културној, како вам то звучи?
Па не знам шта ме питате, пошто то нисте питали Бориса Тадића када су му били потребни муфтијини гласови. Отворено вам кажем да се са тим не слажемо, али то не значи да не треба да разговарамо о чему год он жели, као што, сигуран сам, има ствари које се њему не допадају код нас, па то не значи да не треба да разговарамо.

Рекли сте нешто о томе на почетку, а и Зукорлић и Николић тврде да нису разговарали о политици ни о било каквим коалицијама. Али да ли се из овог сусрета ипак може закључити...
…О коалицијама је разговарао Борис Тадић, пред претходне изборе молио је за сваки глас и говорио како ће златом да опточи Нови Пазар само ако добије поверење муслимана у борби против Томислава Николића. А ви заборављате да се ми разликујемо од Бориса Тадића – то, дакле, нисмо тражили нити ћемо тражити. За нас је важно да се реше проблеми, да ти људи Србију доживљавају као своју државу, да имају сва права у складу са европским стандардима и да буде много мање напетости, много мање проблема у Србији него што их има данас.

А зашто вас је у свему овоме Расим Љајић разочарао? Сада Николић каже да није задовољан начином на који су политичари из реда Бошњака заступали свој народ у Београду.
Од тада је прошло више од годину и по дана, а за то време ипак се понешто промени. У међувремену, господин Љајић је један од високих функционера режима, тако да је човек који је на сваки начин био подршка најгорем режиму у савременој историји Србије.

Због тога се значи окрећете Зукорлићу...
Ми се не окрећемо Зукорлићу због тога, већ је то оцена која нема везе са Зукорлићем. То је оцена која се тиче Расима Љајића.