Архива новинских чланака

Политика - Игор Мировић - 01.05.2010.

Да ли очекујете неке сметње на том путу?
Искрено, мислим да ће у Војводини с тим бити највише проблема јер овде постоји политичка олигархија која се организовано супротставља одлукама и законима Републике Србије. Видите и сами како владајућа коалиција у покрајини, предвођена Демократском странком, игнорише спровођење Закона о Агенцији за борбу против корупције и одбија да се одрекне дуплих функција.

Али, према неким проценама, враћање мандата напредњацима у војвођанским општинама неће угрозити владајућу већину
У праву сте, али само ако изузмете Кикинду. Тамо је нашим одборницима одузето 17 мандата, што значи да без нас не може да се формира владајућа већина. Верујем да је Кикинда невероватан случај који није забележен у историји вишестраначја. Наиме, након одузимања мандата СНС-у они су додељени ДС-у јер на укупној одборничкој листи СРС – Томислав Николић није остао више ниједан члан СРС-а. Да би се избегли ванредни избори, пронађено је соломонско – антидемократско решење и наши мандати су додељени демократама.

Шта планирате у осталим општинама и градовима у Војводини?
Враћамо се у свих 45 општина, а последње о чему у овом моменту размишљамо јесте то да ли негде можемо да изазовемо потресе у локалној власти или не. Рецимо, у Скупштини Новог Сада ћемо, чим нам врате мандате, имати 10 одборника. Бићемо опозиција. Повратак чланова СНС-а у скупштине општина и градова је борба за наша права, а не за власт. Своју снагу ћемо показати на наредним локалним изборима.

И то појачани бројним кадровима из бивше власти? Знате да се у Новом Саду прича како сте постали „сигурна кућа“ за бивше Коштуничине функционере попут Милоша Томића, Владимира Галића…
Никада нисмо иницирали разговор на тему „желимо те, било би добро да нам приђеш“… То је слободна воља сваког бившег члана из ДСС-а, али оних из СПС-а и ДС-а.