Архива новинских чланака

Политика - Игор Мировић - 21.05.2011.

Шта бисте ви чинили, шта је ваш план за Косово?
Наш план би био много активнији приступ када је реч о државним интересима Србије на Косову и Метохији. А то значи да се ништа што носи ознаку државног власништва на КиМ не може тек тако третирати као поклон другој страни. У овом тренутку то није тако. Сада је и то једноставно стављено у кош расподеле. Не може оно што је власништво државе да се дели ни са ким другим. Против смо паушалних оцена шта јесте, а шта није Србија. То је апсолутно неприхватљиво.

Значи ви не бисте прихватили планове који би у догледној будућности водили и промени Устава?
Апсолутно не. У овом тренутку о томе нико ни са ким не разговора, нити то ико нуди. Из владајућих странака сада пуштају пробне балоне у недостатку других идеја како да реализују интересе Србије на КиМ.

Дакле, ви сте против поделе Косова коју као решење види председник СПС-а Ивица Дачић?
Ја сам то схватио као његов лични став. Озбиљна политичка странка не може на тај начин да учествује у процесу, апсолутно не.

Може ли се, с обзиром на притиске из ЕУ, наћи решење у дијалогу Београда и Приштине, на дужи рок одржавати „замрзнути конфликт”?
То је тешко питање. Оно би требало да се постави, пре свега, владајућим странкама. Оне имају више информација о разговорима, о ситуацији, много више аналитичких података о томе. Дужност опозиционе странке је да, што ми и чинимо, тражи информације, да буде лојална својој држави, али самој оној и онаквој држави која има стратегију и која тачно зна шта жели.

Неки аналитичари тврде да би Западу заправо одговарало да ви дођете на власт јер би ваша партија могла много „безболније” да призна да је Косово изгубљено. Такав став сте заступали 1999. године док сте били у радикалима рекавши да је Србија потписивањем Кумановског споразума изгубила Косово?
То је спекулација чија је кухиња у круговима владајућих странака у Београду. То је једна неистина из серије пропагандних трикова које користе владајуће странке.