Архива новинских чланака

Политика - Јадранка Јоксимовић - 11.02.2011.

Након ћутњом и демонстрираним дигнитетом и озбиљношћу увеличаног митинга упозорења овој влади од стране 80.000 паметних и разумних људи, које је позвала, организовала, и пробудила Српска напредна странка и странке које су јој помогле у томе, дошло је до ерупције опортунистичких анализа из свих ровова политичке, интелектуалне и стручне анализе.

Па тако, сви су се сложили да је пријатно изненађење за Србију што је толики број људи дошао, мирно изразио своје незадовољство и разишао се у тишини. То је добар тон упућен напредњацима, за сваки случај, пошто су извесно они будућа власт. Али за најизгледнији случај да избора не буде до идуће године, кад ће већ у заборав пасти шта су причали, већина њихових свеприсутних анализа је да, у ствари, опозиција предвођена напредњацима није понудила ништа конкретно, у програмском смислу, и да је само искористила социјално незадовољство грађана Србије. И наравно, хитно су почели да се прописују рецепти за опоравак посрнуле и унутрашњим нетрпељивостима захваћене коалиционе владе.

Тако смо добили силне рецепте како да, што би рекао председник Тадић „национална институција”, Демократска странка, остане на власти по сваку цену. Те мора да се реконструише – то причају већ два месеца, али нико од партијица око ДС-а не жели да буде реконструисани елемент. Те требало би да повуче поједине министре који су лоше радили – као да има неких који су добро водили ресорна министарства.

Те да се нађе замена за потиштеног премијера, а кандидати су ,,јастреб” Шутановац и новооснажени демократа градоначелник. Добро, они бар нису потиштени. Од њихове халабуке и самоуверености диже вам се коса на глави. Те препоручују ДС-у да, док је време, направе договор са СНС-ом око неке велике и стабилне коалиције.

Добро да још нису као Чеда и Динкић препоручили преокрет, у њиховој варијанти неки заједнички демократско-напредњачки. Па да СНС као избељивач опере све блато корупције и крађе ове владе. Заиста, тужно је да они који оптужују напредњаке за недостатак озбиљног и дугорочног програма структурних и суштинских промена, са таквом посвећеношћу траже рецепт за очување власти ДС-а и њихових поштапајућих странака, а не траже решење за проблеме оних који су на митингу 5. фебруара представљали незадовољство целе Србије.

Притом, свако ко прати дневну политику, чита новине, прати активности странака, зна да Српска напредна странка и њени стручни тимови дневно излазе, не само са критикама власти, већ са конкретним плановима и предлозима активности у области монетарне, фискалне и социјалне политике, државне политике, инвестиционе политике, у области културе, спољне политике итд.

Није, дакле, проблем у недостатку алтернативе – алтернативе има и она је јасна, видљива и снажна. Проблем је у епидемији већ поменутог властизма и пратећег одбранизма власти. А лек је иновативан, а није ни скуп – стиропор. И то у пролеће. Лепо време за промене.

Јадранка Јоксимовић
Члан Главног одбора Српске напредне странке