Архива новинских чланака

Политика - Марко Ђурић - 12.05.2010.

До сада у медијима спекулисало се о 580 или 600 радикалско-напредњачких мандата. Марко Ђурић, члан Главног одбора и координатор правног тима СНС-а, објашњава да су неки одборници у међувремену изгубили интересовање за такву врсту активности и нису предузели формалне кораке који су потребни да би им се мандати вратили. Он нема дилему да ли ће напредњаци заиста имати право да добију мандате које потражују. Само треба да се примени члан 61. Закона о Уставном суду, који гарантује да се стечена права могу вршити од момента њиховог настанка (имајући у виду одлуку УСС) ”, додаје Ђурић.
Реч је о потенцијално спорним мандатима у стотинак општина и градова, међу којима су Београд, Нови Сад, Ниш, Кикинда, Ваљево, Инђија, Лозница, Бачка Паланка, Лазаревац, Обреновац, Врачар, Врање, Нови Бечеј, Зрењанин, Ужице, Бела Црква, Сремска Митровица, Вршац, Пожаревац, Панчево, Бајина Башта, Гаџин Хан, Прокупље, Лебане. Број мандата које су напредњаци одузели радикалима када се Српска радикална странка поцепала (и који су касније углавном судским путем враћани матичној изборној листи) варира од места до места. Негде је реч о читавим одборничким групама, па ће и ефекти евентуалног поновног враћања мандата у руке СНС-у бити различити.
И док Ђурић мисли да ће одлука УСС довести до великих потреса у локалним самоуправама широм Србије, што, по његовим речима, може бити и весник промене власти на републичком нивоу, потпредседник СРС-а Милорад Мирчић оцењује да ће се локалне самоуправе трести „онолико колико то буде у функцији воље и жеље власти, првенствено Демократске странке”.
„Сада долазимо до једне потпуно ненормалне ситуације: у случају да умре, не дај боже, посланик или одборник СНС-а, једини овлашћени предлагач новог посланика или одборника на то упражњено место је СРС. Видите какав је то апсурд”, истиче Мирчић.
У Краљеву су већ почели проблеми, с тим што овде главну улогу игра Народна партија Маје Гојковић, којој је пришло осам бивших одборника СРС-а. Они су се већ договорили о коалицији са опозицијом окупљеном око ДС-а и СПС-а и планирају да формирају владајућу коалицију када им буду враћени мандати на основу одлуке УСС. То би, за две године, била четврта промена власти у Краљеву, у којем последњих месец и по дана владају Покрет за Краљево, СРС, ДСС и НС.
Према речима Мирчића, радикали су на власти у неколико десетина општина. Ако би њихови мандати почели да се додељују напредњацима, ништа неће значити да ли је СРС у опозицији или на власти. „Суштински се ништа неће променити. Ефекат може бити криза власти у Новом Саду и значајнијим центрима, али то ће бити само једна могућност више да власт учврсти већину”, каже Мирчић и истиче да се укидањем бланко оставки покушава ослабити СРС и, с друге стране, учврстити позиција владајуће коалиције.
Марко Ђурић наводи да ће се политичка географија локалних самоуправа мењати не само због ових мандата него и због тога што ће, како каже, и други одборници сада, без страха од бланко оставки, приступати напредњацима. „Поред тога, одредбе о вршењу двоструких функција на локалном нивоу нешто су оштрије него када је у питању републички ниво. Мислим да и ту треба очекивати одређене потезе с наше стране који ће довести до тога да додатно буду окрњене владајуће већине на локалном нивоу”, најављује Ђурић.