Архива новинских чланака

Политика - Томислав Николић - 06.11.2011.

У „Белој књизи” се вероватно говори и о пројектима „Велика Морава” и „десна обала Дунава”. Рекли сте да у Србију треба да уђе за 10 година сто милијарди евра инвестиција. То звучи као научна фантастика ако се зна да је од 2000. до сада ушло, званично, знатно мање новца.
Зашто нећете да кажете да је за ових десет година ушло 100 милијарди? И никада никога нисте питали где је тај новац.

Откуд вам тај податак да је у Србију ушло толико новца?
Погледајте мало шта кажу економски стручњаци. Од 80 до 100 милијарди долара је у земљи за десет година. То је десет годишњих буџета.

Постоји и податак да је 2006. био највећи прилив инвестиција – око 4,3 милијарде евра.
Што не прочитате како су реаговали стручњаци чим је почео напад на нас, чак и они који су мислили да је то неизводљиво – стигли су до 80 милијарди. Уколико ми не успемо да обезбедимо толико пројеката, од Србије неће бити ништа. И поново је замена теза – нападај онога ко говори о пројектима, да не би питао ништа онога коме је у рукама могућност да остварује пројекте. Идите на Интернет, нађите радове САНУ, предузећа „Иван Милутиновић“, стручњака из „Енергопројекта”, погледајте колико је то већ разрађено у главама појединих људи. Пројекат „Велика Морава” сигурно је вредности негде до 20 милијарди долара.

Је ли услов за тих 100 милијарди да останемо на европском путу?
Наравно. Мислим да је то све потпуно повезано, мислим да би све ишло много теже уколико ми сиђемо са европског пута. И зато о томе не размишљам и зато тражим решења за моменат када будемо у прилици да одлучујемо, да задржимо и европски пут и да останемо достојна Србија какву су нам оставили преци и какву би требало да оставимо потомцима.

Хоће ли Косово и Метохија бити непремостива препрека на том путу?
Надам се да за Србију нема непремостивих препрека, али очигледно је да ће бити препрека.

Шта ако услов за кандидатуру ЕУ буде укидање српских институција на северу Косова? А чини се да ће то сигурно бити услов за добијање датума почетка преговора. Да ли је ЕУ вредна тога?
Могу само да причам о својим размишљањима. Дакле, ако хоћете мој став, али од њега Србија тренутно не зависи – Србија не сме да укине институције на северу Косова.

Ни по цену прекида европског пута?
Онда нека ЕУ размисли да ли жели Србију у ЕУ или не.

Да ли су те институције уопште у складу с Резолуцијом 1244?
Је ли независност у складу с Резолуцијом? Ја кажем да није. И да је сваки високи представник за КиМ, од Кушнера надаље, радио на томе да КиМ буде независно. Да ли је 1.000 наоружаних српских војника и полицајаца на територији КиМ у складу с Резолуцијом? Јесте. Јесу ли српски цариници и граничари на територији КиМ у складу с Резолуцијом? Јесу. Где је то? Нигде. Значи, Резолуција 1244 се поштује само када треба Албанцима дати што више власти. А када треба да се одбрани српски интерес на КиМ не постоји Резолуција 1244. Зашто? Зато што наша власт осам дугих година није хтела да инсистира на Резолуцији. Знате шта је српски проблем? Што увек на власти имамо људе који не желе да кажу шта желе. Ја сам покушавао да их убедим да проблем КиМ треба одмах да се решава. Као што сам био за преговоре са Албанцима, али да се одмах расправља о статусу.

Али, Албанци неће да разговарају о статусу, они сматрају да је то завршена прича.
Што сад нема разговора, а није статус у питању? Погледајте, почели су о безначајној ствари и нема разговора. Па онда хајде да се посвађамо на статусу. А ми се сад, као, посвађали око неких маркица. Није тачно. Нас свађа статус. Не свађа нас ПТТ саобраћај, ни авионски, нас свађа статус. Можемо ли да решимо статус КиМ или не можемо? Ако не можемо, то је извор сталних сукоба за сва времена.

Хоћете ли ви инсистирати на таквим разговорима ако после ових избора освојите власт?
Да. Ја то говорим и представницима ЕУ и тражим подршку за то и од САД и од Руске Федерације.
Значи, мислите да је могуће враћање на онај период када се разговарало о статусу, као у време Коштуничине владе?
Није било оваквих разговора, директно са Албанцима. Овде треба умешати највише државне функционере. Кад сам то приговарао у Скупштини одговорено ми је да бисмо тиме дали значај Косову, безмало признали државу. Знате, признали или не, то тамо преко Ибра већ функционише као држава.

Ви бисте, у том случају, као председник владе разговарали са, рецимо, Тачијем, који је тамо председник владе?
Тачи је персонификација човека оптуженог за ратне злочине над Србима и сигурно да не бих могао с њим да разговарам. Али кога изаберу Албанци да дође на разговоре, с тим човеком бих морао да разговарам.
И даље инсистирате на политици „И Косово и ЕУ”. То је политика и владајуће коалиције. Да ли то значи да мислите да њихова политика није пропала?
Ја мислим да та идеја није пропала. А не видим да остварују ту политику. Не могу да нападам добре идеје само зато што их износи неко други. Дакле, на томе треба инсистирати до краја. И шта је био основ неспоразума између Војислав Коштунице и мене? Што је он мислио да треба одмах прекинути разговоре, а ја увек мислим да је најлакше прекинути.

Многи критикују ову власт да ће управо због такве политике, или такве идеје, бити на крају „ни Косово ни ЕУ”. Можете ли ви то да избегнете?
То сте могли да чујете и у Нишу у мом говору на обележавању три године СНС-а. Бојим се да је то само прокламација у понашању актуелне власти, јер не видим ту борбу за оба циља, зато што је пет дана свађа са ЕУ, пет дана помирења, пет дана свађа са Србима на КиМ, пет дана помирење... Уопште не могу да пронађем нит која повезује идеју коју јавно износи Влада Србије, односно председник Србије који све то ради, и оно што се дешава свакодневно у животу и на терену.

Ви мислите да можете с том идејом и политиком која ће је следити избећи на крају тај крах – ни Косово ни ЕУ.
Тај крах не сме да се доживи. А ако ме питате за приоритете – Косово је приоритет.
И то ћете рећи ако једног дана будете у оној позицији – или Косово или ЕУ?
Један мудрац је давно рекао: „Увек говори истину, то једино можеш да поновиш”. Значи, ја сада, док смо у опозицији, у разговору са сељаком на њиви или са Штефаном Филеом, или у четвртак с председником Европског парламента, говорим истину, говорим оно што ћемо да радимо.

Значи, ви сте рекли и Филеу, и Бузеку, и другима да ако дођете у ту ситуацију...
Најпре сам питао да ли постоји такав услов. Рекли су да не постоји. Ја кажем – добро. Да знате, став СНС је, ако дође до тог услова, то значи да ви нас не желите у ЕУ. Јер тај услов ником другом не бисте поставили.

С ким ће СНС изаћи на предстојеће изборе?
СНС има своју листу, очигледно, и уз можда неке мање странке мислим да је то отприлике наш предизборни адут. Рачунам да ће победа да буде тако јака да ћемо понудити странкама националних мањина да учествују у власти и то је сасвим довољно.

Није баш најјасније шта желите с ПУПС-ом?
Није ПУПС једина политичка странка с којом разговарамо и с којом бисмо да разговарамо. Мислим да ћемо да разговарамо готово са свима и да утврдимо с ким и како.

А с ким ћете још разговарати од странака из власти?
Мислим да је СПС сада на прекретници. Или је то СПС или ДС. Ја ћу да им понудим да буде СПС у коалицији са СНС-ом...

После избора?
Да. А чека их да буду ДС, ако неће.

Али политичари углавном неће унапред да се изјашњавају, поготово они који могу и на једну и на другу страну.
Е па не могу. То је упропастило Србију. То што имате политичаре који могу и на једну и на другу страну. Да сам такав, ја бих вам рекао да могу и с Демократском странком.

И не можете?
И како могу? Што их онда оптужујем? То је оно што ја нисам опростио СПС-у на прошлим изборима. Кад у кампањи нападаш ДС да је упропастио Србију, немој после избора да идеш с њим у коалицију па макар ти (Камерон) Мантер наредио да идеш и умешао се у унутрашње послове Србије, па макар тајкуни дали новац да се та влада формира, немој да идеш.

Али, ако изборна математика буде таква, ако то неки виши интерес захтева...
Имаћемо нове изборе.

У последње време су вас често питали шта планирате с Миланом Беком кад дођете на власт...
Ништа.

Одговорили сте да га нисте видели од вашег штрајка, а јесте ли се видели ових дана?
Ни видео, ни чуо. И мислим да сам јасно рекао – неко је поменуо функцију председника владе – па не може човек да се појави на вратима овде и да каже „ја хоћу да будем председник владе”.