Архива новинских чланака

Политика - Томислав Николић - 18.03.2011.

Он је оценио да је незамисливо да ће ЕУ на следећим изборима тражити фаворита између странака које су опредељене за европске интеграције. „ЕУ се изјашњавала између странака које су за то да Србија буде у ЕУ и оних које су против тога”, али мислим да не треба да очекујемо да ће се на било који начин умешати у изборе опредељујући се за једну од проевропских партија.
Николић је потврдио да је са европским званичницима било речи и о захтеву СНС-а за расписивање ванредних избора. „О томе смо делимично, веома кратко разговарали и добили уверавања да ЕК неће да се меша у то како ми у Србији решавамо нарасле проблеме”, рекао је Николић и додао да је „важно само да Србија испуни све захтеве до октобра” када ће ЕК објавити мишљење о спремности Београда за статус кандидата за чланство у ЕУ.
„Нећемо ометати Србију на путу ка ЕУ, али сада је на властима да се договоримо око заједничког циља, а то је кандидатски статус после чега треба ући у преговоре о чланству. Наша понуда још важи и имамо времена за договор пре уласка у организацију митинга”, објаснио је Николић.
На питање „Политике” да ли је било речи о предстојећем митингу који је СНС најавио за 17. април, Николић је одговорио: „Не, ми смо разговарали о величанственом митингу који је одржан 5. фебруара и о томе да ћемо бити принуђени да одржимо најављени митинг, јер смо се тако договорили са грађанима Србије, али да можемо да одустанемо од митинга само уколико власт испуни услов – расписивање ванредних избора до краја ове године. Мислим да греше многи који оптужују ЕК да се превише меша или да се неки политичари понашају онако како им кажу у Бриселу. Ми нисмо добили ниједну директиву, само смо разменили мишљења”.

Аутор: В. ЈОКАНОВИЋ