Архива новинских чланака

Политика - Томислав Николић - 18.04.2011.

Док радници на улазу у Скупштину изводе грађевинске радове, хол на првом спрату испуњен је новинарима и члановима СНС-а. Колеге су кроз одшкринута врата фотографисале Николића док је спавао, окружен својом супругом, синовима, снајама и функционерком СНС-а Јоргованком Табаковић. На неколико рачунара, они су повремено пратили најновије вести.

У белој кошуљи и црном, допола раскопчаном џемперу, Николић је неколико пута покушао да се придигне, али није успео. Говори тихо и испрекидано. Велимир Илић, Миланка Карић и Божидар Пелевић узлазе и излазе из сале, покушавајући да изгледају мирни.
Томислав Николић ми је махнуо руком и позвао ме.

Шта мислите, како ће се одвијати даљи сценарио с Вашим штрајком? Да ли је неко из власти, осим Ивице Дачића, контактирао с Вама када сте објавили да нећете узимати храну и воду?
Не, није нико. И ја то више не очекујем. Не знам шта ће даље бити, осим онога што ја мислим да урадим. И што ће мени да се деси. Сценарио даљих догађаја више није у мојим рукама.

Ипак, нисте штрајковали глађу и жеђу у неким драматичнијим временима за Србију попут, рецимо, НАТО бомбардовања или проглашења независности Косова. Мислите ли да је у новијој историји Србије било важнијих тренутака за земљу када сте то могли да учините?
Више политичара у новијој историји, поготово у вишестраначком систему, штрајковало је глађу. Штрајковали су и Зоран Ђинђић, и Драгољуб Мићуновић, и посланичка група Коалиције Заједно. А ја нисам био у ситуацији да би мој штрајк могао нешто да промени.

Вреди ли толико драматизовати ситуацију због месец-два горе или доле око датума расписивања ванредних избора?
Није то само месец или два. То је почело од јуна месеца, од када наши симпатизери траже да буду избори, до децембра, колико смо ми попуштали. То је дугих шест месеци. И није тачно да се ради о само месец дана. Зашто онда не попусти Борис Тадић? Ако је сасвим свеједно, зашто избори нису у децембру? Зашто Тадић не штрајкује да избори буду у јануару?

Пошто сте до сада увек били прагматични, плашите ли се да је овај Ваш потез увођење потпуно ирационалног момента у српску политику? Није ли опасно за Србију да ствари потпуно измакну контроли?
Рекох вам ко је све то урадио у српској политици. Можда је то увео Зоран Ђинђић. Он је први почео.

Нећете одступити ни ако се ситуација с Вашим здрављем потпуно искомпликује?
Кренуће лоше, ја то знам. Па не одступам.
Лекарка која Вас је малочас прегледала је докторка МУП-а Србије. Откуд то да Вас контролише полицијски лекар?
Скупштина је у надлежности амбуланте МУП-а. Ми овде имамо, када је заседање Скупштине, свакога дана доктора из те амбуланте. Мени је амбуланта дала доктора.

Немате свог лекара?
Не, имамо лекара по месту запослења.