Архива новинских чланака

Правда - 05.04.2011.

Иако је разговор двојице председника заказан за четвртак, нико још није изашао са званичним темама разговора. Слободан Самарџић, потпредседник ДСС-а, каже да није разговарао о са Коштуницом о теми тог разговора.
– У овом тренутку ДСС највише интересује изазивање превремених парламентарних избора. Да ли ће се ићи у неки садржајнији разговор, то у овом тренутку не могу да кажем. О темама разговора се још размишља – наводи Самарџић.
По његовим речима, договор са СНС-ом је могућ, али на програмској основи.
– То може бити и тактички договор, да свако са своје стране, на свој начин, притисне да буду што пре избори. Ако је у питању евентуалност предизборне или постизборне коалиције, онда то мора бити програмски савез – рекао је Самарџић, и додао да је став ДСС да се још данас морају отворити сва питања Косова и Метохије са Бриселом. Самарџић истиче да је могуће да је ЕУ омекшала своје ставове према ДСС-у, али наглашава да су Бриселу много важније веће политичке странке, попут напредњака и демократа.

ДС спремна да преговара са напредњацима

Тек што је објављено да ће се у четвртак састати Николић и Коштуница, из табора ДС-а послата је порука да су спремни да разговарају са напредњацима о могућности расписивања ванредних парламентарних избора. Владимир Гоати, директор „Транспарентности Србија“, каже:
– Евидентно је да напредњаци, који су отворени за европске интеграције, нису у потпуности непожељан политички партнер ДСу у ситуацији када демократе немају другог избора. Душан Јањић, аналитичар, сматра да ДС најавама могуће сарадње са напредњацима признаје да је политичка ситуација у земљи све тежа.

Аутор: П. ЈЕРЕМИЋ