Архива новинских чланака

Правда - Александар Вучић - 09.04.2011.

Очекујете ли да власт саопшти одлуку о изборима истог дана? Колико сте спремни да останете на улици?
– Сасвим је свеједно, они сумњају у нашу могућност, нашу спремност. Они сумњају у могућност народа, и све режимске слуге мисле да су много паметне тако што ће да напишу два текста против нас, или што ће да нас уплаше чињеницом како ће радикали с њима да праве Владу. Остаћемо колико буде требало бахатој и осионој власти да разуме потребу грађана Србије. Да ли ће то бити један минут, или ће то бити не знам колико дана, то не знамо и не зависи од нас, већ од осионе власти.

Понудили сте владајућој већини да се договорите о датуму избора. Да ли та понуда и даље важи?
– Ми и даље чекамо. Отворени смо за разговоре и увек смо спремни за њих. Предложили смо компромис и очекујемо да људи из власти прихвате тај компромис. Ако га не буде, наш одговор ће бити тврд, јасан, частан, одлучан и одговоран.

Шта подразумевате под компромисом?
– Па, то што смо им рекли, да не буду избори у јуну и септембру, него да избори буду у новембру. То је више него компромис, то је прави правцати компромис. Али, видећемо шта је њихова варијанта за компромис. Неће нам ваљда рећи да избори буду у марту уместо у априлу. Тешко да је то компромис, и то није прихватљиво за нас. Ми не можемо никако да прихватимо изборе у 2012. години.

Владајућа већина вас оптужује да постављате ултиматуме?
– Ниједног тренутка нисмо постављали никакве ултиматуме, нити било шта слично. Само смо инсистирали на томе да се поштује воља грађана, да се поштује народ ове земље који тражи излазак из беде, који тражи промене, који тражи другачију власт.

Они говоре да нема потребе за изборима...
– Режим очигледно није чуо жељу и молбу нашег народа, грађана Србије. Нису разумели колико људи тешко живе и колико желе промене. Својим бахатим и осионим односом покушавају да нам поруче како смо ми, већина грађана Србије, неважни, а како су само они и њихове фотеље битне.

Председник Србије и ДС-а Борис Тадић поручио је опозицији окупљеној око СНС-а да би изазивање кризе и насиља могло угрозити шансе Србије да добије статус кандидата за ЕУ...
– Наш одговор је: „Ми, за разлику од вас, никада нећемо да учествујемо ни у каквом стварању хаоса, али, за разлику од вас, бићемо истрајни и упорни, и изборићемо се за оно што смо нашем народу обећали“. У вези са изјавама Тадића о томе како није добро изазивање вештачке кризе и некаквих сукоба на улицама, морамо да га подсетимо да СНС никада није учествовала ни у каквим сукобима, за разлику од странке на чијем се челу налази Тадић. Никада никога нисмо позвали на сукобе, за разлику од њих, а истовремено, било би добро када би се председник ДС-а с времена на време сетио да је и председник Србије до следећих избора, наравно, а не само председник другопласиране политичке партије у нашој земљи.

Ваш коалициони партнер Велимир Илић, председник НС-а, рекао је да изјаву Тадића доживљава као претњу. Мислите ли да је председник Србије претио?
– Било је елемената претње у тој изјави. Али, да не доливамо уље на ватру, ионако ситуација у Србији ври. Оно што слуге режима не разумеју, то је да ситуација у земљи ври. Рекао сам пред 5. фебруар да је предреволуционарно стање. Сад кажем да је стање у Србији револуционарно, али очигледно да они то не желе да виде.

Плашите ли се сукоба на митингу?
– Као одговоран човек, увек имам свест о револуционарној енергији која постоји у народу, и о чињеници да Србија данас буквално ври, кључа. Али, наша је обавеза да учинимо све што је у нашој моћи, као што је обавеза наших политичких противника да све протекне мирно и да се обезбеди да насиља нигде и никада не буде.

Текстови у неким дневним новинама говоре да бивши хрватски званичници, пласирају податке о рејтингу странака у Србији. Да ли је то тачно?
– Морам да признам да ме никада до сада режим није насмејао као тим текстом, отприлике да Месићеви сарадници помажу нама у истраживању јавног мњења. Истраживање агенције која ради за ДС, а то је једина агенција у Србији која озбиљно ради, много је неповољније од онога што су они дали као истраживање. Дакле, по томе истраживању разлика је већа, али у мањим бројевима, утолико горе за ДС. Не знам како их није срамота. Али, нека они раде свој посао. Питајте их шта каже последње истраживање „Стратешког маркетинга“ и да ли је та разлика већа или мања од оне која је поменута. Видећете да је већа. Шта да им радимо, они нека живе у својим вилама, у својим удобним авионима, камионима, аутомобилима, не знам ни ја већ чему све ме, а ми ћемо полако са народом истрајавати у остваривању наших циљева. Будите уверени да ћемо испунити оно што смо обећали.

Шта је са сарадњом са ДСС-ом? Очекујете ли да и они узму учешће у митингу?
– Идемо корак по корак. Ми смо тим првим кораком задовољни. Не бих доносио преурањене закључке. Очигледно је да постоји намера и једне и друге странке да раде на сарадњи него што је то раније био случај.

Хоћете да кажете да је још рано да говорите о неком заједничком деловању?
– Да, још је рано да говоримо о томе.
Антрфиле:
Најважнији су нам људи

Да ли постоји проблем с ЕУ око одржавања митинга и захтева СНС-а?
– Ми смо разговарали у Бриселу, и на многим местима са страним дипломатама. Изнели смо наше захтеве, али, знате, наш народ и наши грађани кроје своју судбину. Наше европско опредељење не доводи се у питање. Ми смо свакако за ЕУ, али важнији од било кога, и важнији од било чега су нам грађани Србије и наша земља.

ДС жели са СРС

Александар Мартиновић, потпредседник СРС-а, изјавио је да је СРС спремна да у будућој влади буде у коалицији са ДС-ом...
– То је јавно најавио Мартиновић на телевизији Краљево, и Ненад Константиновић и Јелена Триван немају ништа против. Честитамо им на томе, али сви заједно када се окупе имају мање од нас. Дакле, данас да скупите ДС, ЛДП, Г17, СПС, све њихове партнере и СРС, сви заједно имају мање од СНС.