Архива новинских чланака

Правда - Александар Вучић - 09.10.2010.

Служба за информисање СНСа је цео случај пријавила Одељењу за сузбијање високотехнолошког криминала МУПа Србије у петак у 12 и 19 сати. Из врха полиције сазнајемо да ће МУП поступити по службеној дужности и да ће се консултовати са надлежним тужиоцем.
– Обраћамо пажњу на све пријаве које стижу у вези са профилима на ФБ, као што смо урадили и са лажним профилом Александра Вучића. Посебна пажња се обраћа на јавне личности пошто су оне најекспонираније, и због тога им безбедност може бити угрожена – рекао је извор „Правде“ из врха МУП-а.
Он је додао да није лако доћи до корисника било ког лажног профила и да се до утврђивања података о кориснику може доћи једино преко САД.
– Тамо је седиште ФБ и њихових сервера. Када се траже подаци и то за кривична дела, на одговор се чека и до пола године. Злоупотребе ФБ и неких других друштвених мрежа углавном се тичу кривичних дела која се гоне по приватној тужби. То су клевете, увреде, објављивања личних и породичних прилика, фотографија, списа, видео линкова. То не значи да такве друштвене мреже не могу да послуже да би се извршило неко тешко кривично дело. Америка се поноси високим нивоом заштите личних података својих грађана и својих корисника, тако и ФБ има шест система заштите – рекао је извор из МУП-а.

Преко суда до података

Компанија ФБ је спремна да податке о кориснику одређеног налога или профила да само у систему међународне правне помоћи.
– То подразумева да се наш суд у неком поступку обрати америчком суду, и да на основу споразума о међусобној правној помоћи, затражи од њиховог суда одређене податке о вођењу неког кривичног поступка – рекао нам је извор из МУП-а.