Архива новинских чланака

Правда - Александар Вучић - 15.02.2012.

Да ли је чекање одлуке о статусу кандидата за чланство у ЕУ једини разлог због кога избори нису расписани?
Власт рачуна на две ствари. Мисле да ће људи због добијања статуса кандидата и због Сајма аутомобила у Женеви да гласају за њих. Као да не разумеју да људи треба да имају куће, да су људи изгубили посао, као и да људи тренутно не виде ни перспективу, а ни наду за себе и своје породице.

А шта ће СНС да ради?
Оно што ћемо ми да радимо, што ће бити срж наше кампање, није критика и само критика постојећег. Срж је да понудимо решења и зато смо рекли: Изволите, наш посао је да направимо следеће ствари. Отворићемо канцеларију за брзе одговоре, што ће бити веома значајно у борби против корупције и тако на уштедама можемо значајно да постигнемо. Такођ е, од закона о јавним набавкама који смо предали Народној скупштини Србије, очекујемо уштеду од најмање 600 милиона евра. Видећ емо како и на који начин да подстакнемо већи наталитет, односно како да ослободимо ПДВ на беби опрему, како и на који начин можемо да помогнемо мајкама са четворо деце. Али, за све то нам је потребно да обезбедимо бољи инвестициони амбијент, да буде више посла, да имамо вишак вредности, вишак новца који можемо да улажемо у социјалну политику.

Када напредњаци званично крећу у кампању?
Када се распишу избори, а до тада ћемо извршити све неопходне припреме.

Да ли ће ваша кампања бити онаква какву сте је и најављивали, од врата до врата?
Увек ћемо водити кампању од врата до врата ма колико поједини медији и политич ари водили кампању против тога. Најбоље је када са људима размените реч по реч, када чујете њихове проблеме, када им кажете шта је то што можете да урадите. Ако желе да гласају за неког другог, нека изволе.

Зашто очекујете да ће сада бити другачији однос грађана према актуелној власти?
Народ је сит свих политичара, а оних на власти поготово. Ми до промена морамо да дођемо зато што је то питање опстанка Србије, то је питање наде, како и на који начин можемо да урадимо нешто за нашу земљу.

Када је у питању коалициона сарадња, када ће СНС затворити круг својих коалиционих партнера?
Реално је да то буде до 5. марта, јер очекујемо да ће 11. и 12. марта бити званично расписани избори.

Да ли разговарате са неком од странака из власти о учешћу у вашој коалицији?
Не са странкама, али разговарамо са различитим покретима, удружењима, организацијама...

А да ли сте имали још неки контакт са Савезом самосталних синдиката Србије?
Да.

Критиковали сте ДС због напада на вашу странку?
Биће их све више, нервоза режима је све већа. Довољно је било видети да када се дватри пута објаве истраживања која им не одговарају, онда њихови аналитичари утрчавају са резултатима који више одговарају ДС-у. Али, шта да радите.

Ви сте први представили кандидата за премијера, на чему су вам опет демократе замериле?
Проблем је што они немају кога да представе. Хоће да представе исту особу и за премијера и за градоначелника. Покушавали су да се спрдају са нама па су говорили: „СНС ће имати истог премијера и председника.“ Ми смо рекли да имамо једног премијера, а да ћемо имати другог председника, као што имамо трећег кандидата за градоначелника, и тако даље. Они једноставно то немају. Мислимо да је наш кандидат Томислав Николић у стању да обезбеди огроман број стручних људи. Николић својом трпељивошћу, смиреношћ у, са жељом за постизање компромиса и са другим политич ким субјектима, може да окупи најбољи тим који Србији може да донесе нова радна места, више посла, инвестиција. Он може да гарантује бољитак и напредак Србије.

Да ли очекујете да ће Србија добити статус кандидата за чланство у ЕУ?
Да, и то би било добро за грађане Србије. Али то није довољно. Наш највећи проблем је економија, бољи животни стандард. За све оно зашто смо могли да се изборимо, а то до сада није учињено. Пут ка ЕУ је важан за Србију, а шта ће бити у будућности не бих да нагађам.

Када је у питању референдум о прихватању институција Приштине на северу КиМ, да ли је требало расписати такав референдум?
То је одлука нашег народа са севера КиМ. Ми на то нисмо утицали ни на који начин, али наша политика је да будемо уз свој народ. Власт која је позвала на одустајање од референдума, то ради да би се у овом тренутку додворила неком другом.

Писмо специјалном тужиоцу

Рекли сте да се неко из власти састајао са Луком Бојовићем?
Ја ћу у среду послати писмо специјалном тужиоцу где ћу тражити да он обелодани ко се састао са Бојовић ем, пошто је била присутна трећа особа која је дала исказ о свему томе. Реч је о једном од највиших функционера Владе. Постоје писани трагови о томе. Понашаћемо се веома озбиљно и одговорно да неко не каже да с тим излазимо политикантски и маркетиншки у јавност. Очекујем одговор од специјалног тужиоца, да обавести јавност у најкраћем року о коме је реч. А можда ће специјални тужилац рећи да то није истина.

Другачија власт за Београд

Каква су ваша очекивања за Београд пошто сте ви кандидат за градонач елника?
Очекујем да људи у Београду изаберу паметнију и способнију власт, власт која ће више водити рачуна, она која ће обезбедити запошљавање људи, власт која се неће бавити само задуживањем и само рекламерством. Потребна је власт која ће створити простор за инвестиције, која ће наћи оне што ће инвестирати, па чак и да управљају појединим системима и да врате то граду после десет или 20 година. Наћи ћемо новац са стране, а не само да се ми задужујемо, да трошимо. То је другачији систем и умногоме би допринео да Београд коначно буде права метропола.

Аутор: ПРЕДРАГ ЈЕРЕМИЋ