Архива новинских чланака

Правда - Александар Вучић - 19.04.2011.

Вучић је најавио велики политички перформанс у центру града уз присуство неколико хиљада грађана. А колико је режим у паници, тврди Вучић, најбоље се види по томе што су спремни да ангажују не само полицију из Београда, него из целе Србије.
– Ми ћемо интензивирати своје акције против режима, против оних који воде овако прљаву кампању против једног човека, против опозиционе политичке странке, у свим крајевима Србије – истакао је он. Сат времена пре почетка протеста који су напредњаци заказали у главном граду, у центру Београда већ су биле распоређене снаге полиције. Испред зграде Народне скупштине била су паркирана два аутобуса пуна полиције, а испред зграде Председништва Србије патролира полиција. Код Главне поште у Таковској улици, већ око 17 часова била је распоређена велика група припадника жандармерије. Испред зграде Владе Србије такође је било рапосређено неколико полицијских екипа спремних да реагују на евентуалне демонстрације.
Небојша Стефановић, потпредседник Главног одбора СНС-а, објаснио је да је мото протеста испред зграде Председништва Србије „Пробуди се Борисе“.
– Зато ће наши симпатизери носити батеријске лампе и свеће, како би се „просветлила читава Србија“, а бука треба да пробуди председника из сна – рекао је Стефановић.
Вучић је рекао да многи грађани Србије бурно реагују на штрајк лидера напредњака, а СНС ће учинити све да тај гнев и бес држи под контролом. Безумље и паника власти, како је рекао, стигли су до крајњих граница у саопштењу економисте Милана Ковачевића.
– Он тврди да Николић одбија стране инвеститоре штрајком жеђу и глађу. То је као кад су Николића кривили за пад динара на берзи када је на један дан изабран за председника Скупштине. Болест режима се зове страх од силаска са власти. Тај процес је почео, и он ће се завршити ове године – истакао је Вучић и додао:
Он је поновио да председник Србије Борис Тадић зна шта треба да уради да би Николић прекинуо штрајк глађу и жеђу, и оштро замерио свим представницима власти који сумњају у Николићев штрајк и који доводе у питање његов избор здравствене установе.
– Ако ви сумњате у то, срам вас било. А порука Томислава Николића је: „Надам се да ви никада нећете морати оволико да једете и пијете као ја“ – рекао је Вучић.
Војислав Коштуница је у сталном је контакту са Томиславом Николићем, потврдио је за „Правду“ портпарол ДСС-а Петар Петковић, наглашавајући да чине све како би се дошло до решења драматичне ситуације које би водило расписивању ванредних парламентарних избора. Лидер Нове Србије Велимир Илић није искључио могућност да држава уђе у стање анархије.
Протестни митинг у Пожаревцу

У знак протеста због политичке и економске ситуације и одбијања режима да распише ванредне изборе, због чега је председник СНС-а Томислав Николић ступио у штрајк глађу у жеђу, у уторак, у минут до 12, СНС ће одржати протестни скуп испред улаза у зграду Начелства у Пожаревцу. После једночасовног протеста испред општине, присталице СНС-а одржаће протестну вожњу улицама Пожаревца. М. В.

Молитва за Николића

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Више стотина грађана Косовске Митровице помолило се на служби у локалном храму Светог Саве за председника Српске напредне странке Томислава Николића. Житељи Косовске Митровице до храма су дошли након молитвене шетње главном градском улицом, у организацији Општинског одбора СНС-а. Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић позвао је државне органе и председника Србије да „прихвате реалност да су изгубили поверење грађана“. С. С.

РЕАГОВАЊА ИНЕТЕЛЕКТУАЛАЦА

ОЛИВЕР АНТИЋ Професор БУ
– Мало је људи таквог кова који могу да се због принципа подвргну подвигу. Николић је строг према себи, али не према другима, и у томе је величина појединца – он може оно што други не могу. Николић истерује принцип у земљи у којој нема принципа.
МИЛОШ ШОБАЈИЋ Сликар
– Све што могу да кажем је да је тај штрајк глађу и жеђу опасан по живот.

ЗОРАН ХРИСТИЋ Композитор
– Не подржавам тај штрајк, то нас не води у Европу. Слажем се са патријархом Иринејем да је то противно убеђењу православља.

ПРОФЕСОР МИЛО ЛОПМАР Књижевни критичар
– Сматрам да би избори у Србији требало да буду одмах расписани и то је све што у овом тренутку могу да кажем.

МИЛЕ БЈЕЛАЈАЦ Историчар
– Кроз историју је било много оних који су штрајковали глађу, а најпознатији је, сигурно, индијски вођа Махатма Ганди, који је својом истрајношћу и мирним протестом успео да ослободи Индију од британског колонијализма. Ипак, касније штрајковима глађу није успео да одржи целовитост Индије, ни да одржи јединство хиндуиста и муслимана. Овај штрајк такође треба да изврши притисак на власт, али мислим да би био већи ефекат да се на митингу опозиције скупило више људи.