Архива новинских чланака

Правда - Александар Вучић - 19.10.2010.

О чему сте разговарали са јапанским званичницима?
– Разговарали смо и о политичким приликама у Србији. Јапан је веома заинтересован за одржавање политичке стабилности у земљи. Њима је битно да Србије иде путем у ЕУ.

Јесте ли се срели са привредницима?
– Од представника „Мицубиши корпорације“ тражио сам, захтевао и молио да нас они науче како да направимо одређене производе високог квалитета и стандарда, како бисмо били конкурентни на њиховом тржишту. Разговарали и о обреновачкој Термоелектрани „Никола Тесла“. Причали смо и о њиховим улагањима кроз такозване „јенске кредите“ са најнижом могућом каматном стопом од 0,8 одсто и то после седам година, што дође као гратис новац. Разговарали смо како да се обезбеди што веће присуство јапанских туриста у Србији. Мислим да ћемо ту врло брзо предложити хитне мере како би се те ствари побољшале. То су најбољи туристи на свету, људи који троше и највише новца, али и људи које ћете морати да задовољите одређеним стандардима.

Зашто је укидање виза била тема разговора?
– Замолио сам их да се то догоди што пре, и рекао сам да би то била велика услуга Србији. Не зато што безброј грађана Србије може себи да приушти одлазак у Јапан, већ првенствено због чињенице да је то доказ пријатељства и обостране отворености наших земаља.