Архива новинских чланака

Правда - Александар Вучић - 20.08.2011.

Како ћемо се изборити са корупцијом у Србији?
- Оштрим и жестоким мерама. То морамо да урадимо у првих шест месеци. Ако тада не урадимо, нећемо никада.

А проблем јавних набавки?
- Ми смо поднели предлог закона о јавним набавкама, где се у потпуности контролише процедура и спречавају све врсте могуће злоупотребе. Мислимо да на тај начин више од 300 милиона евра можемо да уштедимо на годишњем нивоу, реално између 300 и 500 милона евра. Истовремено, сматрамо да треба смањити број агенција, дирекција и завода који су постали партијска састајалишта и места за одузимање пара грађанима Србије. Такође, треба укинути места државних секретара или их бар драматично смањити. Треба смањити и број посланика. Борба против привилегија и борба против политичке класе је суштина политичког деловања СНС-а у будућности. Ако то не буде случај, и ми ћемо доживети исту судбину политичке пропасти, као што то данас доживљава ДС.

У јавним набавкама постоје и поверљиве набавке, па су тако поједина министарства под поверљиво подводила и храну за ресторане?
- Има страшних примера, па чак и да су општине и месне заједнице куповале кожне торбе за чланове појединих општина и месних заједница новцем којим је требало да се изграде базени, сале, хале... О томе имам и папире.

Владе је, ипак, најавила да ће укинути управне одборе и поставити надзорне одборе у јавним предузећима?
- То су глупости, и смешно је да о томе говоре они који су направили највеће скандале у управним одборима. Немојте да вас подсећам на све што је урадио Бојан Кришто у УО Аеродрома Београд. Суштина је да се изборимо против тајкуна из ДС-а, Г17 плус и СПС-а, наравно и ЛДП-а, а онда ћемо да донесемо да стручни људи, без обзира на партијску припадност, седе у тим УО, да би заиста могли да контролишу пословодне органе и директоре.
Убице Ранка Панића морају да одговарају

Прошло је три године откада је убијен Ранко Панић на митингу „Слобода за Србију“, а још нико није одговарао за то?
- Три године после о томе нема ни прилога на телевизији, нити интересовања. То је због тога што је он са друге стране, како би то они рекли, није њихов. Зато његов живот није интересантан режимским медијима, ни Б92, ни РТС-у... Нама је интересантан, народу је интересантан, и не само интересантан, то је наша обавеза. И убиство Ранка Панића мора да нађе правду. Убице за то морају да одговарају. Нека се стиде они који их штите. Ми ћемо то решити - то смо обећали мајци Смиљи, али и Србији. То ћемо истражити у нормалној и пристојној Србији, а убице ће завршити иза решетака, али и они који су их штитили све ово време, а реч је о појединим политичарима.