Архива новинских чланака

Правда - Александар Вучић - 23.10.2010.

Шта су вам о могућој сарадњи рекли јапански званичници?
– Разговори су вођени на веома високом нивоу. Истакао бих разговоре са парламентарним вицеминистром за спољне послове и чланом Горњег дома јапанског парламента Хишијом Токугавом, са председником Комитета за послове јапанског парламента и истакнутим чланом јапанског Доњег дома Диетом Иширом Аисавом. Разговарали смо и о политичким приликама у Србији. Рекли су да је Јапан заинтересован за одржавање политичке стабилности у земљи, али и у региону. За њих је битно да Србија иде ка Европској унији. Важно им је оно што је нама најважније – да Србија не буде сиромашна земља.

Како на сарадњу гледају јапански привредници?
– Разговарао сам са најистакнутијим привредницима Јапана. Између осталог, састао сам се са директором „Мицубишија“ за Европу, а посетио сам и „Тојоту“ и „Мазду“. Замолио сам њихове инвеститоре да дођу у Србију. Јапан све увози. Ако нам њихови стручњаци помогну око узгоја воћа и других пољопривредних култура, посебно житарица, кукуруза, генетски немодификоване соје, онда смо пронашли земљу у коју можемо да извеземо највећи део наших пољопривредних производа.

Још док сте били у Јапану, рекли сте да сте са апанцима разговарали и о термоелектрани у Обреновцу...
– Да, о ТЕ „Никола Тесла“. Врло је битан тај процес десулфуризације, а они су показали жељу да помогну и уложе огроман новац.

Шта су вам рекли о могућем укидању виза?
– Подржао сам намеру и жељу да укину визе за Србију и замолио их да се то догоди што пре. То би била велика услуга Србији, доказ пријатељства и обостране отворености. Они се искрено и пријатељски односе према Србији и разговарали су без притисака и уцена. Као прави пријатељи.

Како су се Јапанци односили према вама, с обзиром да сте много виши од њих?
– Гледали су ме у чуду. Личио сам им на Руса или Американца, њихове најчешће госте. Неки су знали да сам Европљанин, па су мислили да сам Рус или Холанђанин. Мало ко је чуо за Србију, а они који знају за Србију, знају захваљујући Драгану Стојковићу Пиксију.

Док сте боравили у Јапану, премијер Мирко Цветковић и председник Србије Борис Тадић спомињали су реконструкцију Владе. Шта мислите о томе?
– Та прича не интересује никога, осим њих и њихове новинаре. Народ хоће промене, а не нову шминку.

Покренула се прича и о новцу који је добијен продајом „Моби 63“.
– О томе ће се тек разговарати, али када дође до промене власти у Србији.

Плашите ли се да на утакмици између Црвене звезде и Партизана може да дође до сукоба, који би се са стадиона пренео на улице?
– Очекујем леп дан. Тома мисли да ће победити Партизан, а ја верујем да ће тријумфовати Звезда. У недељу ћемо заједно да причамо како ћемо да побеђујемо режим.

Мислите ли да је могуће хапшење Срба на Косову и Метохији које се најављује?
– То би било застрашујуће.

Добродошли јапански туристи и кредити

Шта сте се договарали о кредитима?
– Они су спремни да нам дају такозване јенске кредите, са најнижом могућом каматном стопом од 0,5 до 0,8 одсто, и то после седам година, што је више поклон него кредит. Разговарали смо и о обезбеђивању што већег присуства јапанских туриста у Србији. Мислим да ћемо ту врло брзо предложити хитне мере како би се те ствари побољшале.

Риба заслужна за дуговечност

Како се хране људи у Јапану?
– Највише једу сирову или поховану рибу. Та њихова исхрана ми је заиста пријала. Мислим да је један од разлога што им је животни век много дужи од нашег, уз развијену медицину, баш то што једу здравију храну.