Архива новинских чланака

Правда - Бојан Јаковљевић - 07.11.2011.

Шта ће се десити са административним прелазима Јариње и Брњак?

Морам да подсетим да је дан пре постизања споразума преговарача Владе РС Борка Стефановића и Горана Богдановића, и тадашњег главнокомандујућег Кфора генерала Ерхарда Билера, приштински дневни лист „Коха диторе“ објавио свих десет тачака споразума које су били захтев Приштине, а не резултат некаквих договора. Исто се и сада покушава, на основу плана који је раније направљен. Решење за административне прелазе Јриње и Брњак свакако неће бити резултат предстојећих разговора Београда и Приштине, а близина решења, коју најављује Борислав Стефановић, значи само да је питање како то упаковати.

А план који је раније направљен?

Идејни творци тог плана су исти они који су учествовали у распаду Југославије. По том плану и договору који Стефановић и Богдановић крију и за који кажу да још мора да буде тајна, предвиђено је пет граничних прелаза, а на захтев Албанаца могућ је и шести, Батник у општини Лепосавић.
Укинуће се ничија земља и на самој административној линији поставиће један објекат, где ће бити стационирани заједно цариници и полиција Републике Србије и цариници и полиција такозване Републике Косово, одвојени зидом или шалтерским стаклом, а све ће послове ће радити у координацији. Дакле, у једном објекту два царинска пункта, а заједнички, главни царински терминал ће и даље бити у јужном делу Косовске Митровице. Сва акцизна роба ће и даље ићи на друге прелазе, а на северу ће ићи само животне намирнице. Нешто ће се наплаћивати на лицу места, а нешто на терминалу у јужном делу Косовске Митровице, у зависности од врсте робе, по првобитном плану који је Тачи направио са Кфором и Еулексом.

Шта ће бити са барикадама?

У вези са овим договором Србија је преузела обавезу да затвори све алтернативне прелазе и да настави сарадњу по ранијем споразуму, који је министар полиције РС Ивица Дачић потписао у име МУП-а РС са Еулексом.
План ће бити проглашен за званични документ, на основу кога ће Република Србија 9. децембра 2011. добити кандидатуру за чланство у ЕУ. У складу с тим договором, Србија је преузела обавезу да уклони барикаде у међузони и да дисциплинује „непослушне“ представнике народа, пре свега претњама и уценама, које се већ врше на терену. Са своје стране, Кфор ће радити на затварању свих алтернативних путева, дакле опасаће јужну српску покрајину бодљикавом жицом, осим оних прелаза који ће бити проглашени за званичне. Тако ће и Приштина и Београд коначно прогласити победу, а резултат наводне победе преговарача београдског тима ће бити егзодус Срба са ових простора. Зато су Србима са севера КиМ барикаде једини спас и једини вид отпора и борбе.
Шиптари се селе на север

Барикаде остају и неће бити уклоњене. Срби са севера КиМ се неће ни по коју цену интегрисати у такозвану Републику Косово. Границе између КиМ и Србије неће бити, нити ће Срби плаћати царину, ни било какве дажбине такозваним косовским институцијама. Шиптарска општина Грачаница, на чијем је челу Србин, издала је дозволу шиптарској фирми за изградњу 20.000 станова у Грачаници. За кога? За 100.000 Шиптара које ће се населити у већинску српску средину. То исто чека и Србе на северу.