Архива новинских чланака

Правда - Драган Шормаз - 11.12.2010.

Да ли је ваш долазак у СНС разлог да активније узмете учешће у рушењу власти?
– Оно што сам ја радио у ДСС-у док сам био њихов члан, апсолутно је компатибилно са оним што ради СНС. Због тога што сам рекао да је вођење странке лоше, избачен сам из ДСС-а. Нисам прешао у СНС, ја сам се учланио у ту странку, јер ме је Војислав Коштуница избацио из ДСС-а. Не желим да испадне да сам ја неки прелетач, већ сам се учланио као слободан грађанин. Тада већ шест месеци нисам био члан ДСС-а. Изабрао сам да се учланим у СНС као станку која се бори за промене у овом друштву у позитивном смеру. Желим да будем у екипи људи који активно делују, јер сам и ја у политици био активан и радан. Нема села и града у Србији у којем нисам био.

Има ли СНС снаге да донесе промене и побољша живот свих грађана Србије?
– Не бих се учланио да не верујем у то да СНС може озбиљно да води државу. Србија ће бити срећна држава тек када сваки наш грађанин од свог поштеног рада, а највећи број наших људи поштено ради, буде могао нормално, пристојно и достојно човека да живи. То СНС мора да уради, и хоће. Али, имамо и противнике. Добро увек победи, али зло се увек бори на неке начине који нису чисти. СНС је и у овом степену јача од конкуренције, мислим да ће то бити и довољно за преузимање власти. То никог у странци не треба да опусти, већ треба још више радити.

Како су вас дочекали у СНС-у када сте дошли да се учланите?
– Лепо, сасвим коректно, пристојно, људски, домаћински. Сви су били насмејани и ко год је дошао да се поздрави, рекао ми је да му је драго што сам се учланио. Нисам видео ниједно намрштено лице или да је неко помислио шта ће нам овај сада.

Како вам се чине председник и заменик председника СНС-а Томислав Николић и Александар Вучић?
– Знам их много дуго. Да имам неке примедбе, сигурно се не бих определио да уђем у странку. Они су доста различити. Николић, чини ми се, има веће искуство, што је сасвим нормално, с обзиром на разлику у годинама. Можда је мало смиренији од Вучића. Има доста народног, и то је нешто што ми се свиђа. А Вучић је млад, пун енергије, тешко га је зауставити. Има огромно знање, велику вољу, и увек је, гладан да сазна нешто ново и уради више. Чини ми се да сам ја доста сличан њему. Борис Тадић је можда знао да победи на изборима, али нисам видео да зна да води државу.

Да ли вам је понуђена нека функција у странци?
– Не, када смо разговарали, нисам говорио о функцијама. Нећу да кажем да ме нису питали. Мој одговор је био да ја желим да радим, и да желим да се борим против ове власти, а да не тражим ниједну функцију. То је супротно од онога што су неки причали, да сам ја из тог разлога отишао из ДСС-а. То је потпуно нетачно, јер сам ја увек у ДСС-у више радио, него што је захтевала функција на којој сам се налазио. Они то врло добро знају.

Какав је сада ваш однос са ДСС-ом?
– Сасвим коректан. Нисам рекао ни једну ружну реч за било ког из ДСС-а, нити желим, а нити имам да кажем. Не стидим се своје прошлости у ДСС-у, него се, штавише, поносим оним што сам радио. У јесен 2008. године било је време да ДСС води рачуна о новом руководству. То сам говорио унутар странке док сам тамо био, а то је сада ствар ДСС-а. Желим им све најбоље.

Да ли сте се чули са Коштуницом пошто сте избачени из ДСС-а?
– Нисам се чуо са њим од јануара. Да будем поштен, морам да кажем да ме је он у два наврата, пре него што сам избачен, звао на неке разговоре преко секретарице, као и када је звао Николића. Нисам пристао на те разговоре, јер сам знао да нема шта да ми каже. Нисам очекивао да ми каже: „Драгане, решио сам да поднесем оставку“.

Због чега ДСС толико затеже у сарадњи са СНС-ом?
– То треба да питате њих. Али, знам да ће вам рећи да је у питању програм и однос према ЕУ. Мислим да има више од тога. Већина чланства у ДСС-у јесте искрено за то да Србија треба да буде у ЕУ. ДСС треба да направи коалицију са СНС-ом и да на те изборе идемо сви заједно. Први сам за то и залагаћу се за ту коалицију.

Шта очекујете од најављених протеста ваше нове странке? Да ли ће ти протести уздрмати владајућу већину?
– Мислим да ту не треба гледати на владајућу већину, шта ће сада они. То СНС не треба да буде брига. Напредњаци су скупили више од милион потписа, па су се они само почешали иза увцета. Њима је битно да имају 126 посланика и то је то, а грађанима не дозвољавају да бирају. Треба да буде доста протеста, а мислим да ће бити масовни. Ово стање не може више да се издржи. Протести треба да буду сваког дана и сви треба да изађу, не само радници, студенти, незапослени, него сви. Никоме није добро под овом влашћу, па чак ни представницима капитала.

Како гледате на најаве реконструкције Владе?
– Они замајавају јавност са темама које они бирају. Све је то маркетинг. Када имају проблема, траже неке теме којима замајавају народ.

Слушам хард рок

Често сте присутни на рок концертима. Да ли вас та врста музике опушта?
– Од малена сам слушао рокенрол. Када ми је отац купио први грамофон, почео сам да купујем плоче. Слушао сам прво рокенрол, касније хард рок, па тек онда хеви метал. Имам неколико хиљада ЦД-а од Елвиса Прислија па до данас. Највише волим ту чвршћу, хард рок музику. Идем на концерте и знају ме клинци у Београду, а и бендови. Трудио сам се да им помогнем, а у том смислу наша држава то не препознаје.
Имамо изузетне бендове којима нико не помаже. У мом Смедереву постоји бенд „Алогија“, то је најбољи хеви метал бенд који је Балкан икада имао.

Нису ме изненадиле депеше на „Викиликсу“
Како гледате на афере у вези интернет портала „Викиликс“, који објављује депеше америчких дипломата?
– Када смо ми у питању, то није ништа ново. Мене то није изненадило, можда мало грађане. То је само директан ударац на САД. Видим да је њима ту доста непријатно. Не верујем да ће то променити њихове односе у свету.