Архива новинских чланака

Правда - Горан Кнежевић - 12.03.2012.

Да ли се залажете за концепт децентрализације Војводине, то јест да Банат, Срем и Бачка буду региони?
- Не. Залажем се за суштинску децентрализацију до нивоа локалних самоуправа, односно градова и општина. Регионе, после тога, треба правити одоздо, а не одозго. Функционално, а не историјски или географски.

Некад је само „Серво Михаљ“ имао више од 14.000 радника. Мислите ли да Зрењанин, као некадашњи јак индустријски центар, може поново да постане локомотива развоја Баната?
- Зрењанин има ресурсе који налажу оптимизам. Потребно је много радити и водити паметну политику.

Како лично гледате на стање у граду у последње четири године?
- Нема потребе да говорим о личном мишљењу. О томе говоре егзактни подаци, од оних о становништву, до оних о привредним кретањима.

Шта мислите о двојици најозбиљнијих противкандидата за место градоначелника, Бојану Кострешу (ЛСВ) и Милети Михајлову (ДС)? Да ли се слажете са гласним замеркама на њихов рачун, да је Костреш практично десетак година Новосађанин, не Зрењанинац, а да Михајлов нема утицаја у ДС-у и да је место градоначелника ова странка већ уступила ЛСВ-у?
- Мислим да је највећи проблем у кандидатури Михајлова резултат или, боље рећи, изостанак било каквог резултата током његовог мандата градоначелника. Костреш се вероватно кандидовао само да би побољшао резултат своје странке, али не верујем да ће у томе бити много успешан.

Да ли сте у контакту са члановима ДС-а у Зрењанину?
- Осим неколико изузетака који потврђују правило, функционери ДС-а су се према мени понели као људи без трунке морала, а супротно жељама и мишљењу већине чланства.

Како оцењујете досадашњи ток судског процеса против вас?
- Мислим да се тај процес већ распао по свим шавовима и да се води само због тога да омогући мојим политичким противницима да говоре како сам и даље под оптужбама.

Шта вас највише мотивише да се и даље бавите политиком?
- Спортски дух, који се никада не предаје.

Да ли сте нешто променили у приступу политици, да би у будућности избегли непријатне ситуације које сте доживели од противника унутар странке?
- Од неких ствари се човек не може заштитити, јер не зависе од њега. Оно што зависи од мене сам променио: много више уважавам критичаре од апологета.

Која је кључна ствар која, према вама, бираче у Зрењанину треба да определи за СНС, уместо за ДС или Лигу социјалдемократа Војводине?
- Квалитетнији кандидати СНС-а и изостанак резултата владајуће коалиције ДС-а и ЛСВ-а.
Огадили су нам статус кандидата

Како коментаришете добијање статуса кандидата?
- Значајан спољнополитички успех који су нам власти огадиле непримереним прослављањем и накарадним тумачењем.
Ако после избора будете могли да бирате између функције у градској власти и функције у покрајнској или у републичкој власти, коју бисте изабрали?
- Прво треба скочити, па онда рећи хоп.