Архива новинских чланака

Правда - Игор Бечић - 25.06.2011.

Игор Бечић, члан Економског савета СНС, истиче да велике суме новца одлазе на корупцију.
– Корупција је ствар која не може да се процени на прави начин. Само по процени злоупотребе јавних набавки, говори се о суми од око милијарду евра која се утроши у Србији. Када смо предлагали измену Закона о јавним набавкама, наш економски тим је на прави начин направио анализе да су то огромна средства која се одливају и која стварају огромну корупцију у Србији – рекао је Бечић. Он истиче да се висина корупције увећава у сваком тренутку и додаје да ће то питање једном морати да се отвори.
– Свакодневне афере које се отварају у јавности показују да нема сегмента јавног живота у коме корупција није узела свој данак. Грађани тако рачунају да ниједан проблем не могу да реше ако не покушају да га реше уз корупцију – подмићивањем, да ли неког јавног службеника, или било ког другог сегмента – наводи он.

Милан Ковачевић, консултант за улагања, рекао је да огроман новац одлази на корупцију.
– Ту су различити износи у питању, први је проблем штета коју трпи држава, а други проблем је онај који трпе грађани који се не баве корупцијом, па због тога не могу да раде нормално. Корупција много обара наш рејтинг у свету. Највећи је проблем што немамо ефикасан начин откривања корупције. Код нас је проблем што органи који морају да се баве корупцијом не раде ефикасно – навео је он.