Архива новинских чланака

Правда - Небојша Стефановић - 03.03.2012.

Да ли очекујете побољшање на том економском плану сада када смо добили статус кандидата?
- Не бих волео само да Србију, због лоше Владе пре свега, задеси она судбина која је задесила Македонију, која је 2005. добила статус кандидата и од тога није макла ни најмање и која је у економском смислу у јако лошој економској ситуацију, као и Србија данас, ако не и горој. Економски напредак и бољитак Србије зависи од нас самих, наше способности да трансформиш емо себе, да мењамо ствари, да запошљавамо људе, да се боримо са корупцијом. То ће бити и основне тачке програма СНС - окретање ка људима и инвестирање у људе.

Очекујете ли да ће СНС, уколико победи на изборима, увести Србију у ЕУ?
- Апсолутно. Наша победа на изборима је ствар жеље великог дела народа да има другачији живот, бољу економију, и данас не постоји алтернатива. Немогућ е је гласати за странке које су сада на власти. А ЕУ ће сарађивати само са онима који буду озбиљније и одговорније водили политику у овој земљи.

Зар није добијање кандидатуре плус владајућој већини за изборе који су на прагу?
- Они овај статус кандидата најављују већ 12 година. Ако је резултат за 12 година само додела Србији статуса кандидата, онда то није неки спектакуларан резултат. Да смо ми били у том периоду на власти ово би се десило много раније. Важно је да статус кандидата није уједно и датум о почетку преговора. Датум за почетак преговора је најзначајнији датум, јер се тако добија приступ одређеним фондовима, пројектима и учешћу у том економском бољитку за нашу земљу.

Па зар и СНС, да је обрнута ситуација, и да сте на власти, не би кандидатуру истицала као успех?
- Ми бисмо то представили као успех Србије. Ту бисмо укључ или и све друге странке. Нудили смо да поднесемо и терет решавања економске кризе. Нудили смо конкретна економска решења, нова законска решења на којима је Србија могла да уштеди озбиљан новац. Ниједно од тих решења власт није прихватила. Исто се понашала и у процесу приступања ЕУ. Србија није приватно и партијско власништво, она мора да буде део свих нас.

Са којих позиција напредњаци крећу у предизборну кампању, која почиње 13. марта?
- Свој програм представљамо скоро годину дана и наставићемо тако до краја изборне кампање. Оно што ће осликавати нашу кампању јесте боља економија за Србију и више радних места за грађане Србије, боља економска клима, привлач ење страних инвеститора, домаћих инвеститора, стварање те позитивне пословне климе која ће омогућити инвеститорима да улажу свој новац и да им нико не тражи неки мито, да не буде корупције. Потребно је да се скрате сви временски рокови за добијање одређених грађевинских дозвола, дозвола за отварање компанија, промена могућности власништва над земљом и над имовином странаца у Србији, да ти људи сигурно и безбедно улажу новац у нашу земљу. Ми већ водимо разговоре са многим фирмама које су спремне да дођу у Србију и почну да улажу. Желимо мању администрацију, мању државну управу и бирократију, јер желимо да људи из пољопривреде буду они који носе земљу.

Шта ћете да радите ако дођете у ситуацију да неко од функционера проневери државни новац?
- Сви они који мисле да ће у некој нашој будућој власти наћи себи место за проневеру новца, грдно се варају. Сви ће бити процесуирани и нећемо чекати да их неко процесуира за десет година, већ би били процесуирани у истом моменту.

Као председник београдских напредњака имате доста контаката са грађанима, па какве су реакције на ваше идеје?
- СНС је у Београду од свог оснивања изузетно активна. Бавимо се јаком стратешком кампањом - „Радна места за Београђане“. То је ствар која недостаје свим властима. Локална самоуправа не треба само да брине да ли је пошишана трава, или је постављено 50 метара тротоара. Локална самоуправа мора да ствара такав амбијент да долазе људи и да инвестирају, да се обезбеди велики број туриста. Запошљавање је приоритет СНС. Најавили смо канцеларију за брзе одговоре која ће омогућити да сви они који се обрате државним органима добију одговор за инвестирање и добијање дозвола и то у року од 60 до 90 дана. Један од пројеката за Београда је измештање аутобуске станице и отварање Савског амфитеатра за инвеститоре, што ће отворити хиљаде радних места. Постоји пројекат да се од једне аутобуске станице направе две - север и југ.
Накарадно правосуђе

Реформа правосуђа од ЕУ је оцењена негативно. Да ли СНС има план за правосуђе?
- Нажалост, код нас је правосуђе реформисано по партијској линији, и сматрамо, као и стручна јавност, да је то урађено лоше. Реформа правосуђа треба да се уради потпуно непристрасно. Гурали су људе који немају резултате. Права реформа је могућ а тако да они људи који су имали највеће резултате и најбоље успехе, они који нису подложни било каквим притисцима, буду на челу нашег правосуђа. Таква реформа спречиће криминал и корупцију.

Власт крије чињенице

За добијање кандидатуре наишли смо на препреку, па је са Румунијом потписан споразум о наводној заштити влашке мањине у Србији. Тај споразум није презентован јавности, да ли имате неку информацију о том споразуму?
- То је један од разлога због којих тражимо што хитније расписивање избора. Ова власт, нажалост, има неку врсту страха да информацију подели са својим грађанима.