Архива новинских чланака

Правда - Небојша Стефановић - 06.12.2010.

На какав сте пријем наишли у Кини и какве утиске носите?
– Утисци су најлепши могући, јер смо још једном увидели да је Кина искрено пријатељски настројена према Србији и да је то велика земља која зна шта хоће и која је битан фактор у данашњем свету. Кина Србију види као свог стратешког партнера и они желе да помогну нашој привреди да и наши грађани живе боље. Кинези, иначе, размишљају много година унапред и у тим плановима за будућност сарадња са Србијом заузима важно место. Уверен сам да ће Србија у годинама које следе сарађивати успешно са свим највећим светским силама.

Да ли сте са кинеским партнерима разговарали и о питању Косова и Метохије?
– Став Кине је о Космету веома јасан и непромењив – ова држава апсолутно подржава територијалну целовитост и интегритет Србије и залаже се за Косово и Метохију у саставу наше земље. Пријатељски став према Србији је заиста видљив на сваком кораку у Кини, и делегацији СНС-а је било право задовољство да са таквим пријатељима разговарамо о помоћи и улагању у нашу земљу.

Када говоримо о актуелном политичком тренутку, видите ли могућност да се ДСС прикључи коалицији СНС–НС–ПСС–ПС?
– Не бих умео да одговорим на то питање јер смо више пута позивали ДСС да стане у ред оних који се боре за промене у Србији, а никога не можемо, нити желимо да вучемо за рукав. Свако ко жели искрено да учествује у промени ове власти добродошао је, а ја верујем да је коалиција СНС–НС–ПСС–ПС победничка.