Архива новинских чланака

Правда - Немања Стевановић - 15.07.2010.

Као бивши вицеконзул, довођени сте у везу са дипломатским скандалом с Миладином Ковачевићем...
– С тим случајем немам непосредне везе, пошто сам смењен неколико месеци пре њега. Али, проблем је у томе што сам смењен да би на моје место дошао пријатељ коминистарског пара иностраних послова Јеремић–Стефановић.
Како мислите, „коминистарског пара“?
– Зато што је Борислав Стефановић права снага и прави шеф Министарства спољних послова. Он је министар унутрашњих послова у Министарству спољних послова. Тај кумовски и политички пар довео је њиховог пријатеља Игора Милошевића да буде вицеконзул у Њујорку, иако нема референце за то место. Он је радио у Историјском архиву Србије, као дипломирани историчар. Дошли смо у ситуацију да Милошевић, у своју одбрану после скандала с Ковачевићем, каже да није правник.
Ипак, после афере, Милошевић је смењен?
– Министарство му је дало отказ, што је била неопходна жртва, због наших односа са САД. Међутим, бивши конзул Слободан Ненадовић и даље неуспешно тражи да се узму листинзи разговора Милошевића и особа из министарства са којима је био у контакту дан пре издавања путног листа Миладину Ковачевићу. Све индиције говоре да је тада био на вези са кабинетом Вука Јеремића.
Дао отказ због понижавања

Ви, после отпуштања, нисте били запослени у државним органима?
– Дао сам отказ у министарству, јер нисам хтео да пристанем на понижење које би ми приредили Јеремић и Стефановић, да ме проводе кроз њиховог „топлог зеца“. После афере „Ковачевић“ једино сам се огласио пошто сам био иритиран изјавом Бориса Тадића, на Главном одбору ДС-а, када је рекао да кадрове Министарства спољних послова није постављао ДС, и да они морају да решавају проблеме које су други стварали. Тада сам рекао да је то лаж, јер су Игора Милошевића поставили Вук Јеремић и Борко Стефановић.