Архива новинских чланака

Правда - Томислав Николић - 05.10.2010.

И председник НС-а, Велимир Илић, враћен је са КиМ?
– Илић ми је рекао да су му, када су га привели, казали да он није на списку оних којима је забрањено да дођу, на оном на којем сам ја, и тада су и њега протерали. Значи да постоје два списка. Чуди ме да се Еулекс ту умешао и то није добро за наше односе. То нећу да потенцирам никада у разговору са европским званичницима, јер нисам сујетан. Али, заиста ми је неприхватљиво да ми ограниче слободу кретања, а да од мене траже да фаворизујем демократске и европске вредности, као и да убедим грађане Србије да ће све бити боље када будемо потпуно испунили захтеве ЕУ. Са друге стране, својим примером то не могу да докажем. Спремили смо писмо представницима ЕУ у Београду, у којем тражимо објашњење. Морам да знам одакле право ЕУ да ми ускрати кретање.
Стварно мислите да иза тога стоји Тадић?
– Да, и то ми је несхватљиво. Постоје области живота у којима ми треба да сарађујемо. Мислим да је устоличење патријарха, судбина КиМ, оно у чему нема власти и опозиције.
Мислите ли да је до те забране дошло због раста рејтинга напредњака?
– У то сам убеђен. Жао ми је што су се и неки људи из цркве у то умешали. Неке владике су, гостујући на телевизијама, инсистирале да председник представља Србију. Зашто онда није био сам у цркви? Он је требало да представља оне хиљаде људи који су били у порти и цркви. Како то само мене да представља? Први кажем да мене не представља, зато што мислим другачије од њега. Требало је да путем својих представника цела Србија буде ту. Како то да само мени и Илићу забране да уђемо, а да нескривено покажу друге политичаре који су били тамо?
Да ли сте се чули са представницима СПЦ пошто сте од њих добили позив за устоличење?
– Мене су звали многи да кажу да им је било јако тешко када су чули да сам спречен, иако ме је црква позвала. Чак су пребацили на цркву одговорност и говорили да то они организују. Замолили су ме да дођем на пријем у Патријаршију што ћу да испуним. Ја другу Србију, цркву, породицу, немам. Оно што имам у једном облику, где немам никакву алтернативу, ја то поштујем до краја.
Знате ли да ли је патријарх нешто поручио због тога што вам није дозвољен улазак на Космет?
– Не бих о томе. Осећам страшну жалост што нисам могао да присуствујем чину устоличења патријарха и питање је да ли ће та прилика поново да ми се укаже.