Архива новинских чланака

Правда - Томислав Николић - 15.05.2010.

Када ће доћи до избора? Да ли ће народу дозлогрдити и хоће ли изаћи на улице?
– То не могу са сигурношћу да вам потврдим или демантујем, зато што и сам припадам том народу, само што имам већу одговорност од оних којима може да се деси да изађу на улицу. Излазак на улицу, мене и мојих сарадника, представљао би неки сигнал за остале да је то политика која мења власт. Обичан грђанин има право да изађе и протестује када год и где год то пожели. Власт очекује неколико потеза који би могли да буду добри сигнали за расписивање избора, данас, или идуће године; то би могла да буде примена ССП-а, статус кандидата за чланство у ЕУ, велики радови на Коридору 10... Малим политичким странкама избори не одговарају, бар не док се не дефинишу односи са ДС-ом, да ли ће бити на њеној листи или не.
Отпочели су акциони разговори са НС-ом, а позвали сте и ДСС. О чему сте разговарали?
– Мораћемо брзо да реагујемо. Тренутно разговарамо о изборима у Бору. Моја је идеја да направимо једну велику, широку коалицију за промене у том граду. О томе ћемо морати да разговарамо, јер треба правити изборну листу. Покушаћемо да пронађемо кључ за заједничко учешће у Бору, тако да ћемо показати Србији да можемо да се састанемо, да заједнички делујемо када је виши национални или општински интерес у питању.

Када сте поменули модел Бора и заједничку листу, да ли би он могао да се преслика и на републику?
– Може, ако је то победнички модел. Нама је јако стало да Србија доживи промене и онда ћемо га применити и на републичком нивоу. Зашто не?

Шта ће бити са ДСС-ом? Да ли се она укључује у те преговоре? – Мало смо на њиховој слави, иако то није била прилика за озбиљне политичке разговоре, јер је била свечарска атмосфера, разговарали на ту тему. Сви смо давали изјаве отприлике са истих позиција и говорили да је дошло време да озбиљно разговарамо и да се представимо као опозиција, а не као политичке странке из опозиције. Мислим да ДСС има још увек времена али полако се примиче то време када ће морати да одлучи да ли опстаје на политичкој сцени или не. Такав ће тектонски судар на изборима бити између СНС-а и ДС-а, да за мале политичке странке неће бити превише простора. Видим да негде у неким странкама точкови полако стају.

Позвали сте СПС и СДПС Расима Љајића да се изјасне да ли би са вама могли у коалицију уколико се освоје избори...
– Они ће себи затворити врата ако наставе тако да се понашају. Није ми жао за СПС, јер је то странка која је одлучила да се утопи у ДС. Жао ми је за странку Расима Љајића. Он мора да схвати да једна регистрована странка, која окупља припаднике националне мањине, не може да има фаворите међу странкама у којима је у већини српски народ. Мора са свима њима да сарађује. Није довољно присуство конгресу, а да истовремено правите коалицију са свим и сваким. Ако се он веже за Млађана Динкића, кога српски народ у већини оптужује да је упропастио Србију у сваком погледу, онда бира своју судбину изван СНС-а. СВМ схвата политику сасвим нормално и они су одлучили – сада сарађују са ДС-ом, а после избора ће сигурно са јачом од наше две странке.

Дачић је изјавио да опозиција нема јединство и да му није јасна...
– Дачић је био јасан и рекао је да је њихов партнер ДС и да су они потпуно везани за њих. Полако ћемо СПС да сврстамо у блок странака око ДС-а, па, како се понашамо према њима, тако ћемо и према СПС-у.

Одбијате ли сваку могућност да се СНС нађе са ДС-ом у некој будућој влади?
– Да! Мислим да то није у реду, није разумно, није могуће овог часа. Што се саме владе тиче, мислим да је то скоро незамисливо. Када би ме искрено питали да ли бих могао са неким људима које оптужујем већ десет година за суноврат Србије да седнем и окренем нови лист, морам да вам кажем да ја више нисам у тој странци која би због власти окренула нови лист и заборавила шта су њени коалициони партнери учинили Србији.

Хоће ли СНС као најјача странка у држави успети да формира власт у Аранђеловцу?
– Видећемо. Ми можемо да формирамо и власт са већином, а ДС са једним одборником више, али, то није већина. То је опет мрцварење. Поставља се питање да ли уопште може да се конституише та скупштина, ако будући председник поднесе оставку и останемо са 20 наспрам 20 одборника. Ако сви будемо доследни у опозицији, и не дођемо на ту седницу, онда нема конститутивне седнице. ДС би требало озбиљније да размишља. Не треба да се ослањају на тог једног одборника више, већ да се ослоне на то да су грађани Аранђеловца желели промене које ће СНС да спроведе. Тај ултиматум, који ће ДС поставити СПС-у, да не иде са нама, није добар. То није било добро ни на Вождовцу, јер није конституисана власт, а после смо ми убедљиво победили.

На дан избора у Аранђеловцу Борис Тадић је поручио опозицији да ће „учинити све да оваква не дође на власт“, и био је веома оштар. Шта га је то погодило?
– Тадић је на Скупштини ПУПСа одржао говор који му је био потребан за изборе, а не за ту странку. Тај говор Бориса Тадића је толико низак, безобразан, неполитички, дрзак и арогантан, да би у другим демократијама тај човек поднео оставку.

Мандат припада одборнику
Шта ће бити са бланко оставкама? Одборнички мандати се враћају, изгледа да то иде на руку напредњацима...
– То сада зависи од сваког одборника појединачно. Мени се не свиђају написи у новинама, а и моји неки сарадници кажу: „СНС-у је враћено око 600 мандата“. Није, враћено је сваком човеку појединачно, а он нека одлучи шта ће са тим мандатом, јер је његов.