Архива новинских чланака

Правда - Томислав Николић - 16.04.2011.

Да ли остајете при ставу да тај период не иде у корист грађана Србије?
– Поштујући жељу грађана, или бар оног дела грађана које предводи СНС и коалиција окупљања око нас, то нисам могао и да прихватим. На то немам мандат. Разишли смо се без договора. Тадић је спреман да иде до краја са мандатом ове Владе па макар каква год била ситуација у друштву.

Да ли вас је то забринуло?
– Забринуло ме је то што Тадић не познаје ситуацију у друштву. Она странка коју он оптужује да је изазивач немира – дестабилизације Србије јесте једина која сада каналише незадовољство грађана и усмерава на ванредне парламентарне изборе. Да не постоји СНС Србија би данас била у хаосу.

Разговарали сте у Председништву?
– Да, разговарали смо код Тадића.
Какво изненађење припремате на митингу у суботу?
– Митинг ће се завршити у суботу. Надам се пре мрака, јер мрак увек доноси могућност да неко ангажује провокаторе. Митинг ће се завршити догађајем око кога би морала да се изјасни цела Србија, а не само Тадић. Како Србија одлучи тако ће и бити. Сигурно неће бити како одлучи Тадић.

Да ли ви још увек очекујете Тадићев одговор, иако је председник био јасан?
– Мислим да ћемо ми на митингу учинити гест, или предлог који нико разуман не може да одбије.

Који је то предлог?
– Још увек не могу да кажем. Нема смисла, јер никоме нисмо рекли.

Како ћете реаговати уколико Тадић остане чврст и не дозволи изборе?
– Мислим да разуман човек не може да остане.

Хоће ли митинг сметати одржавању маратона у Београду?
– Неће бити митинга за време маратона.

А после маратона?
– Мислим да неће.

Шта кажу остали чланови коалиције?
– Ја сам их упознао са намерама, и они су потпуно сагласни око тога шта намеравамо да учинимо.

Какав је став ЕУ поводом митинга и захтева за изборима?
– Ја нигде нисам нашао упориште у тврдњи Тадића да је ЕУ против одржавања избора до статуса. Разговарао сам са многим званичницима и рекли су да то није у надлежности ЕУ. Тадић је изразио сумњу да би неке европске државе, поменуо је две, искористиле то што се одржавају избори да се супротставе нашој кандидатури. Прича за малу децу је та да се те две државе супротстављају кандидатури зато што су избори после одлуке о кандидатури.

Неке дневне новине вас оптужују да сте затражили састанак са амбасадором САД Мери Ворлик око датума избора...
– Мислим да је то дошло из кабинета Тадића. Рекао сам му на разговору да сам се срео са амбасадорком на њену исказану жељу. У веома дугом разговору смо разматрали ситуацију у земљи и разменили мишљења о свему. Отворено сам говорио шта све Србија може да уради поштујући програм СНС-а. Не знам зашто је кабинет Тадића измислио да сам ја тражио састанак код ње и да она мене не жели да прими. Све то може да се провери у амбасади. У последњих 20 дана разговарао сам са бар 15 амбасадора.