Архива новинских чланака

Правда - Томислав Николић - 17.03.2012.

Колико напредњаци могу да промене ситуацију у Србији и да ли ће Србија стварно да крене напред?
- Можемо да променимо Србију, јер ћемо се храбро и бескомпромисно упустити у обрачун са политички привилегованима, нећемо затварати очи пред корупцијом која изједа нашу економију и друштво. Нећемо се затворити у себе, бићемо отворени за стручне људе, непартијске кадрове који добро и вредно раде. Нећемо правити грешке као наши претходници. Нећемо отпуш тати људе само зато што нису чланови наше странке. Занимаће нас једно резултати.

Да ли председник Србије Борис Тадић треба да поднесе оставку и распише председничке изборе?
- Наравно. То сам му већ неколико пута јавно поручио, јер желим да га победим. И сада му, ево опет, кажем да престане са калкулацијама, да помогне да Србија изађе из агоније и да крене напред. Изборе на свим нивоима желим још од прошле године и да је било среће и разума данас бисмо увелико били на путу опоравка. Дакле - да. Избори на свим нивоима су једини лек за тешко болесну Србију.

Због чега одуговлачи Тадић са одлуком о председнич ким изборима, ако се спекулише да ће их расписати 7. априла?
- То је једини начин д а до тог датума продужи период у коме ће са председничког места моћи да води кампању и за себе и за своју странку. Крајње је лицемерно то што Тадић тактизира и одуговлачи не размишљајући о суноврату друштва. Једино о чему он сада размишља јесте што дужи опстанак у председничкој фотељи.

Хоћете ли ви бити председнич ки кандидат коалиције око СНС?
- Уколико тако одлуче странач ки органи - да. Са задовољством бих се у наредна два месеца посветио томе да победим човека који је ову земљу довео у безизлазну ситуацију. Такође, свима бих показао да је Борис Тадић смењив.

Ако прихватите тај позив, ко ће онда бити представљен као могући премијер испред ваше коалиције?
- И то је задатак за највише страначке органе, и ја ћу се са њиховим решењем и предлогом сигурно сагласити.

Са ким ће ваша коалиција прво разговарати уколико освојите највише гласова?
- Сигурно је да ће после поноћ и најпре зазвонити Коштунич ин телефон. Уосталом, то је наш једини предизборни договор - о могућим коалицијама после избора. Започели бисмо отворен и искрен дијалог о томе шта је спас за Србију и како да је заједно мењамо. Верујем, да ћемо се, упркос политич ких разлика договорити о најважнијим питањима.

Постоји ли могућност да се превазиђу разлике у погледу ЕУ и да ли су тачне спекулације да амбасадори не желе ДСС са вама у будућој влади?
- Отворени смо да изнесемо аргументе о том стратешком питању. Ми јесмо спремни за уступке, али само оне које ни на који начин не угрожавају интересе земље. О томе с ким ће СНС у владу, одлучиће грађани, а не стране амбасаде.

Постоји ли могућност понављања избора и да ли би у том случају прихватили коалицију са ДС?
- Ни у ком случају не бисмо прихватили коалицију са ДС. Па ми се против њих боримо. Они су нас довде довели. Замислите само, колико би, политич ки неприхватљиво било да после свега што су изрекли на наш рачун, и после свега чиме су се бавили да би нас спречили да се видимо и чујемо, ми одлучимо да уђемо у савез са њима. Не то никако неће бити могуће.

А неком другом партијом из актуелне власти, можда СПС?
- Не желим да се бавим таквим рачуницама. Ја сам уверен да сам свима објаснио да нећемо у коалицију са онима који су земљу осиромашили и у њене темеље уградили лоповлук и корупцију.

Шта ћете рећи грађанима у кампањи?
- Рећи ћу им оно што сте већ могли да чујете од мене - ако добро живите гласајте за Тадића, ако сте задовољни после ове четири године ДС-а на власти опет гласајте за њих. Ако желите промене, ако желите да сами одлучујете о томе како ћете живети, ако сте незадовољни, гласајте за СНС. Свима поручујем и обећавам - променићемо Србију. Једино чиме ћемо се бавити од првог дана, биће стварање услова за бољи живот и једнаких шанси за све, а не само за привилеговане појединце. Ми то можемо, јер нашу странку чини енергија људи која није потрошена.
Новац ћемо уложити у пољопривреду

Представили сте пројекат будуће владе Канцеларија за брзе одговоре. Шта ће она донети грађанима?
- Отворићемо канцеларију за брзе одговоре, која ће имати обавезу да потенцијалним инвеститорима пружи све неопходне информације у року од 30 до 60 дана. СНС је припремила и скупштини поднела Предлог закона о јавним набавкама, којим је предвиђ ена уштеда од 500 милиона до милијарду евра. Тај новац одмах бисмо уложили у пољопривреду и прерађивачку индустрију. Тако ће Србија сигурно кренути напред.

Када је у питању КиМ како би решили тај проблем?

- Једини разуман потез у тешкој позицији коју имамо према Косову јесте да окупимо све политичке снаге, интелектуалну елиту, лидере Срба са КиМ и да формулишемо минимум заједничке политике око које ћемо сви да се сагласимо. Без јединства о том националном питању не можемо да постигнемо резултат.

Када закључујете листу „Покренимо Србију“, да ли ће још нека странка да се нађе у вашим редовима?
- Да, то је читав низ странака покрета и удружења која су нама препознала политичку опцију која може да промени Србију и смени власт.

А да ли ћете успети да обиђете све градове у Србији током кампање?
- Зар сумњате? Биће ми задовољство да се обратим грађанима свих делова Србије који су жељни промена. Да, сваки дан ћу бити на путу и трудић у се да свима објасним политику и намере Српске напредне странке.