Архива новинских чланака

Правда - Томислав Николић - 18.04.2011.

Професор Медицинског факултета испред конзилијума лекара који прате Николићево здравствено стање Момчило Бабић рекао је да је председнику напредњака нагло позлило и да је под сталним надзором лекара.
Према његовим речима, Николићу је утврђен висок крвни притисак, горњи 155, доњи 100, да има јаку главобољу и да је узрујан.
Због недостатка течности дошло је и до згрушњавања крви. Николић и даље одбија да узима храну, воду и лекове, и није желео да прими инфузију. Њему се прати рад свих виталних органа, али у следећим сатима и данима може бити врло драматичних обрта у Николићевом здравственом стању - рекао јс Бабић.
Он је додао и да је Николић гост власника Београдског КБЦ-а.

Лекари и даље покушавају да убеде Николића да прими инфузију и узме лекове, али не могу дага хране на силу. Бабић је навео и то да према нашем здравственом систему није могућа присилна терапија, али је додао да се нада компромису и да ће Николић прихватити да прими неке основне лекове.
Лекари истичу да човек без конзумирања воде може да издржи од 24 до 48 сати, а без хране највише два месеца, након чега могу наступити озбиљне компликације, а исход може бити и фаталан.
Интерниста Милета Поскурица, специјалиста за кардиологију и нефрологију, каже да је неуношење воде и хране веома опасно.
- То је најгоре, јер се организам лишава могућности да кроз храну стекне коликотолико воде. Ако се ни једно ни друго не уноси у организам, проблеми у организму се одвијају размерно брзо. Човек обавезно дневно губи најмање литар, до литар и сто грама воде хтео не хтео. Кад се нода и храна не уносе, онда је организам принуђен да течност која постоји у организму, око шест литара, чува, а може да чува једино преко хормона који се луче из хипоталамуса мозга и бубрега - рекар је он.
Поскурица додаје да се тако не апсорбује вода и не ствара мокраћа, него се сва циркулишућа вода која прође кроз бубрег задржи у организму и ствара врло мало мокраће.
- Међутим, док то траје, човек се и даље зноји неколико сати или дана. Пошто срце и крвоток то не подносе, онда организам повлачи из ћелија воду, а онда и оне пате и лоше функционишу. То може бити узрок многих симптома, па човек може да постане конфузан, дезоријентисан, да има промене у расположењу, јетра спорије функционише, а мишићи и кожа су најосетљивији. После тога долази до губитка тежине и слабости организма. У одмаклом стадијуму долази до озбиљних грчева мишића, јер је дехидрирани мишић склон да трајно остане у грчевима. Такође, могу да се јаве болови у стомаку, осећај стезања у грудном кошу, крв почиње да се згрушава - каже Поскурица.