Архива новинских чланака

Правда - Томислав Николић - 18.04.2011.

• Ступили сте у штрајк глађу и жеђу у суботу, у 7,30 сати. Очекујете ли да председник Србије Борис Тадић распише ванредне парламентарне изборе?
- Не размишљам о томе. О томе сам размишљао пре него што сам ушао у све ово. Сада је све на њему, ја ту више немам утицаја. Штрајк је због Србије, целокупних друштвених односа, ароганције и охолости власти, због лошег живота у Србији. Зато га не треба свести на тако банално питање расписивања ванредних парламентарних избора. Свако има свој начин борбе, тако да је ово мој лични чин. Нити сам позвао неког да ми се прикључи, нити бих то волео, а како ће се ово одвијати... Идем до краја.

• Са Тадићем сте разговарали о наредним изборима. Зашто не би требало чекати јануар или чак април да се распишу избори?
- Није ствар у томе хоће ли избори бити у децембру или у јануару. Што се мене тиче, победићемо их и у јуну идуће године, али је ствар у томе да милиони грађана чекају када ће Борис Тадић да одлучи да ова власт не ваља. За све њих та власт не ваља, осим за Тадића и оне који у његовом кабинету прерачунавају колико је сада бољи стандард живота него пре 20 година.

• Да ли вас је неко из власти контактирао?
- Не, нису. Изузев оних безобразних саопштења од суботе. Гарантујем да то више неће моћи да понове. Та саопштења су.без смисла, арогантна, дрска, без разлога. Али исто тако и погрешна, као и најаве за митинг, када су говорили да рушимо правни поредак, државу. Изузев тих саопштсња, више није било контаката.

• Ви овим гестом можете угрозити своје здравље...
- Када сам ступио у штрајк глађу, био сам свестан да могу да угрозим своје здравље, али о томе није било дилеме, а немам је ни сада. Пред овим мојим гестом, бсз обзира како се заврши, нико не може остати нем, ни они који тренутно одлучују у Србији, ни они који ће касније да одлучују, пошто сам убеђен да ови који сад одлучују не могу политички да преживе ово што се дешава у земљи.

• Да ли сте до сада добили неку лекарску помоћ?
- Стално ми мере притисак. Нема ту шта, само се контролише притисак, а ЕКГ ће направити када то буде требало.
Србија се мења или тоне

• Шта вам кажу чланови породице. пријатељи, колеге из странке? Да ли су вас одговарали, тражили да престанете са штрајком?
- Не смеју, а би. Није ствар у томе. Овај чин нисам направио на наговор, нити уз противљење породице. Ово је лична ствар, важнија и од мене и од свега. Или ће Србија да се промени, или ће да потоне овако.

• Ваша супруга Драгица је све време уз вас. Да лије она забринута, да ли вас је одговарала?
- Наравно. Није ме одговарала, али када би смео неко да је пита, она би рекла.