Архива новинских чланака

Правда - Томислав Николић - 20.07.2010.

– Разговарали смо о много ствари, пре свега оним које се тичу Србије. Поносам сам што је Томислав Николић више пута, пред високим комесаром за проширење ЕУ Штефаном Филеом, поновио чињеницу да СНС не тражи никакву подршку за унутрашње политичке борбе, и да нас интересује само подршка Србији, без обзира ко је на власти – рекао је за „Правду“ Александар Вучић и додао:
– Разговарали смо о инвестицијама, подизању српске економије, о Косову и Метохији. Добра вест за Србију је да Филе није заступник тезе да Србија треба да буде условљавана признањем независности Косова због уласка у ЕУ. Причали смо о свему што би Србија требало да уради у погледу демократизације, реформе правосуђа и осталих важних проблема, чијим решавањем би се убрзао приступ ЕУ. Мислим да је разговор био отворен и садржајан, и те разговоре ћемо наставити и у Београду.
Вучић је на крају разговора за „Правду“ поручио:
– Жао ми је што су се неки из власти трудили да ову посету прикажу као нешто неуобичајено, јер је то за СНС врло нормално, и то је наставак сарадње са високим комесарима, коју већ имамо.

Власт господари медијима

Николић је од Филеа тражио подршку за брже укључивање Србије у структуре ЕУ. Председник СНС-а је навео да половину разлога за успоравање придруживања види у томе што власти у Србији нису добро спровеле, пре свега, реформу правосуђа, сузбиле корупцију и организовани криминал. Разлози су и што власти у Србији „апсолутно господаре медијима“, а има и спреге са организованим криминалом.
На питање да ли је Филе дао одговор зашто је успорен пут прикључења Србије ЕУ, Вучић је одговорио:
– Говорили смо о томе, али не би било фер износити те ствари, јер има и субјективних ствари, за које је крива власт, али и објективних проблема са којима се Србија суочава.